TECHNOFISH - Είδη αλιείας

Τα ελληνικά προϊόντα της TECHNOFISH σε όλο τον κόσμο.

Γνωρίζουµε πόσο σηµαντική είναι η παραγωγή ελληνικών προϊόντων, ιδίως όταν αυτά διατίθενται στο εξωτερικό. Ο λόγος για την Technofish, την ελληνική εταιρία του Χρήστου Καλού ο οποίος έχει συνάψει εδώ και χρόνια συµφωνία συνεργασίας µε την γνωστή ιταλική εταιρία Tubertini.

Ο Ιταλικός κολοσσός επέλεξε να εµπλουτίσει την γκάµα της µε µια σειρά προϊόντων που η Technofish έχει µεγάλη εµπειρία, όπως τις ζόκες, τις µολυβωµένες καλαµαριέρες, καβούρια µπρακαρόλας, τις βελόνες και άλλα όπου αυτή την στιγµή βρίσκονται στην φάση σχεδιασµού.

H Technofish έχει ήδη ένα µεγάλο δίκτυο πωλήσεων στην χώρα µας, που μπορείτε να βρείτε να προϊόντα της.

Technofish
Κοραή 24, Μοσχάτο
210 9410096
https://www.technofish.gr/


Υπάρχει ένα καλάμι που κάνουμε πολλών ειδών ψαρέματα; Για να δούμε...

Του Κωνσταντίνου Λυκογεώργου T.168

Υπάρχει ένα καλάμι που κάνουμε πολλών ειδών ψαρέματα; Για να δούμε...

Όπως θα καταλάβετε στον τίτλο, σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω απλά και κατανοητά την προσωπική μου άποψη και εμπειρία πάνω σε αυτή την ερώτηση που πλανάται και απασχολεί πολλούς ψαράδες. Δεν κρύβω ότι πολλές φορές ακόμα και εμένα, που όταν ξεκινάω το όμορφο κουβάλημα για να πάω για ψάρεμα, σκέφτομαι με το μυαλό μου πόσα διαφορετικά ψαρέματα μπορώ να κάνω με τα καλάμια που έχω πάρει μαζί μου.

Είναι αλήθεια ή μύθος τελικά; Υπάρχει η δυνατότητα με ένα καλάμι να μπορέσουμε να κάνουμε πολλών ειδών ψαρέματα. Ας δούμε μαζί παρακάτω, τις δικές μου απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, μέσα από τις δικές μου προσπάθειες και εμπειρίες. Ελπίζω και εύχομαι να φανεί ενδιαφέρον και να βοηθήσει περισσότερο πολλούς φίλους, ώστε στους δύσκολούς καιρούς που ζούμε να μην πετάμε άσκοπα τα χρήματα μας. Γιατί σε κανέναν δεν περισσεύουν πια, όλοι μας από κάπου κόβουμε για να πάμε στο αγαπημένο μας χόμπι, το ψάρεμα.

Η πραγματικότητα

Ξεκινώντας, να σας πω ότι θα σας εκφράσω την άποψη μου στα ψαρέματα, που εγώ ο ίδιος έχω κάνει και έτσι έχω μια πρώτη άποψη. Δεν θα μπω σε θεωρητικές απόψεις, μιας και το ζητούμενο μου είναι η εμπειρία μέσα από την πράξη. Πιστεύω και εσείς αυτό θα θέλατε. Την άποψη μου μέσα από αυτά που έχω ζήσει και όχι θεωρητικά τι πιστεύω. Έχω ασχοληθεί εντατικά, με τις παρακάτω τεχνικές. Όσον αφορά τα καλαμάρια, τα κυνηγώ με δυο τρόπους. Ανάλογα το χρόνο μου και τις διαθέσεις μου. Οι τρόποι αυτοί είναι με συρτή την νύχτα, είτε με καθετή την μέρα. Όσον αφορά αφρόψαρα και τονοειδή πχ. τονάκια, γόπες, σαρδέλες κτλ. με την μέθοδο της καθετής και με τσαπαρί, με τα οποία είτε τα ψαρεύω για να τα μαγειρέψω στο σπίτι ή για δόλωμα για μεγαλύτερα ψάρια. Και παράλληλα τα ψάρια τα κυνηγώ με την τεχνική του slow pitch jigging, tai rubber, την τεχνική του inchiku, με σιλικόνες, με κοντοφύλακα, με παραδοσιακή συρτή με μολύβι φύλακα και με ζόκα. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι γίνεται και ποιες οι διαφορές σε αυτά τα ψαρέματα.

Όσον αφορά τα καλαμάρια χρειάζεται να έχουμε καλαμάκι με πολύ ευαίσθητη μύτη για ένα πολύ σοβαρό λόγο. Όταν πιάσουμε ένα καλαμάρι με τις δυο παραπάνω τεχνικές που είπα, το δύσκολο είναι να μην σκιστεί το πλοκάμι του που είναι πιασμένο. Αν είναι σκληρό καλάμι, τις περισσότερες φορές θα έχουμε σκισίματα και θα παρατηρούμε ότι ξεπιάνονται από τις αρματωσιές μας. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι πρέπει να επιλέξουμε ένα καλαμάκι με μαλακιά και ευαίσθητη μύτη. Δοκίμασα να τα ψαρέψω με πολλούς τύπους καλαμιών και τελικά επιτυχίες είχα μόνο με καλάμια που φτιάχνονται αποκλειστικά για ψάρεμα καλαμαριών και με τα καλάμια που είναι για την τεχνική του tai rubber. Όλοι μας που έχουμε πιάσει καλαμάκια του tai καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ευαίσθητη και μαλακή μύτη. Να προσθέσω για να μην το ξεχάσω ότι πολλές φορές τα καλαμάρια ακουμπούν τις καλαμαριέρες μας για να διαπιστώσουν αν είναι παγίδα.

Αν έχει το καλαμάκι μας σκληρή μύτη τότε θα καταλάβουν ότι πρόκειται για παγίδα και δεν θα επιτεθούν. Και το βασικότερο ότι θα χάσουμε κάποιο από ξεκάρφωμα ή από κόψιμο πλοκαμιού, τότε αυτό σηματοδοτεί στην περιοχή που υπάρχει το κοπάδι, τον κίνδυνο και αυτόματα σταματούν οι επιθέσεις. Άρα και παύση του ψαρέματος μας εκεί για αρκετή ώρα.

Στο ψάρεμα με τσαπαρί ή καθετή μπορούμε να τα συνδυάσουμε με τα καλάμια που ψαρεύουμε τα καλαμάρια. Ή τα καλάμια που κάνουμε slow pitch jigging. Όχι κάτι δυνατότερο ή κάτι μαλακότερο σε καλάμι. Τα καλάμια του tai rubber είναι πολύ μαλακά και ευαίσθητα για εδώ. Χρειαζόμαστε ένα καλάμι που να μπορεί να φέρει τα ψάρια που έχουμε πιασμένα επάνω στο τσαπαρί ή στην καθετή. Αλλά το καλάμι του tai rubber θα ‘’γονατίσει’’ αρκετά σε μια φορτωμένη αρματωσιά τσαπαρί και υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος να σπάσει από ένα μικρό λάθος. Ότι άλλο καλαμάκι διαφορετικής τεχνικής έχω δοκιμάσει εδώ, δεν είχα καθόλου ωραία αίσθηση και είτε με δυσκόλευαν πάρα πολύ ή είχα πολλά ξεκαρφώματα ή σπασίματα αρματωσιάς.

Κάποια πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα

Η τεχνική του slow pitch jigging και inchiku που έχω αφιερώσει τις περισσότερες ώρες ψαρέματος από οποιαδήποτε άλλη τεχνική, δυστυχώς όσο και να μην θέλω να στενοχωρήσω πολλούς φίλους, θα το κάνω. Όποιος φίλος θέλει να δει αποτελέσματα εδώ, καλό είναι, και θα του πρότεινα με κλειστά τα μάτια, να το έχει αποκλειστικά και μόνο για αυτές τις τεχνικές των μετάλλων. Δυστυχώς φίλοι μου έχω δοκιμάσει τα πάντα, έχω δοκιμάσει να κάνω με τα καλάμια του slow jigging άλλες τεχνικές και δεν είχα καλές αποδόσεις. Τι εννοώ; Σαν χαρακτήρας είμαι πολύ πεισματάρης, τόσο πολύ που κάποιες φορές υπερβαίνω και τα σωματικά μου όρια για να επιτύχω κάτι, και αν έχω ένα ξεκάρφωμα σε ένα ψάρι ή ένα κόψιμο θα το μελετήσω για να καταλάβω τι φταίει. Ποια επιλογή μου ήταν λάθος. Ποια κίνηση μου έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Τελικά μετά από πάρα πολλές δοκιμές κατάλαβα ότι τα technical και τα σωστά καλάμια για slow pitch με πλάνους ή inchiku είναι έτσι κατασκευασμένα που η καμπύλη που παίρνουν την ώρα που πιάνουμε κάποιο ψάρι είναι υπερβολική για άλλους τύπους ψαρέματος, που δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ παραβολικότητα.

Θα σας γράψω πολύ απλά τι εννοώ. Ρίχνω μια ζόκα. Πατώνει και την σηκώνω 20 πόντους. Με βρίσκει μια σφυρίδα. Καθώς καρφώνω και σηκώνω το καλάμι να κοιτάει τον ουρανό, έχει λυγίσει τόσο πολύ που το ψάρι δεν το έχουμε σηκώσει πόντο από τον πυθμένα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι περισσότερες πιθανότητες είναι να το χάσουμε. Τόσο απλά και μαθηματικά. Γιατί όταν κουνηθεί λίγο να φύγει, θα είναι ακόμα ανάμεσα στις πέτρες και θα μας κόψει. Άρα μέχρι να ξανακατεβάσουμε το καλάμι όπου θα μαζέψουμε και τα μπόσικα για να αρχίσουμε να σηκώνουμε το ψάρι, θα είναι πλέον αργά. Θα μας έχει ήδη κόψει το παράμαλλο στο φευγιό του όπου και θα μας αφήσει να αναρωτιόμαστε γιατί το χάσαμε. Το χάσαμε από την κακή επιλογή του καλαμιού. Τα καλάμια του slow pitch έχουν κατασκευαστεί να δίνουν ζωή στα σίδερα και να έχουν κάποια παραβολικότητα ώστε να κουράζουν το ψάρι και να προστατέψουν τα λεπτά εργαλεία της αρματωσιάς και γενικότερα όλον τον εξοπλισμό. Άλλη φιλοσοφία. Άλλη τεχνική. Αν θέλουμε το 100% της τεχνικής μην το μπερδέψετε με όλα τα ψαρέματα. Το είχα δοκιμάσει και σε tai rubber. Ναι μου χτύπαγαν θηράματα, έβγαζα κάποια, αλλά υπήρχαν και κάποια που ξεκαρφώνονταν. Γιατί δεν είχαν αυτή την ευλυγισία της μύτης που χρειαζόμασταν στην τεχνική του tai rubber.

Καλάμια tai Rubber

Ας δούμε και το tai rubber. Μια τεχνική που φημίζεται και λειτουργεί από τα πολύ λεπτά εργαλεία της. Δυστυχώς είναι τόσο ευαίσθητα αυτά τα καλάμια που εκτός του tai rubber, μόνο για καλαμάρια μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν θα τα πρότεινα για κάτι άλλο. Όποιος φίλος έχει δει και πιάσει τέτοιο τύπο καλαμιού θα καταλάβει ακριβώς τι εννοώ. Είναι τόσο ευαίσθητος και ευλύγιστος αυτός ο τύπος καλαμιού για τον λόγο, ότι προστατεύει τα λεπτά εργαλεία μας και πιθανόν ξεκάρφωμα από τα πολύ μικρά αγκίστρια που έχουν καρφωθεί πραγματικά και κυριολεκτικά στην πέτσα του ψαριού. Δοκίμασα θυμάμαι να κάνω tai rubber και με το καλάμι του slow pitch. Μάταιος κόπος. Δεν «έσβηνε» τα κεφάλια του ψαριού και έτσι είχα κάποια ξεκαρφώματα και φυσικά δεν συνέχισα να ψαρεύω με το καλάμι του slow pitch την τεχνική του tai rubber. Είναι μαρτύριο σε κάθε ψάρι, τον πρώτο λόγο να τον έχει η τύχη για το αν θα φέρω το ψάρι στη βάρκα. Βλέπετε λοιπόν ότι καλή ή τύχη, καλό πράγμα όλο το σύμπαν να μας βοηθάει άλλα δεν γίνεται όλα να είναι τυχερά και το σημαντικότερο, να τα αφήνουμε εμείς οι ίδιοι στη τύχη. Ειδικά όταν έχουμε πια διαβάσει το παραπάνω άρθρο μου.

Τα μεγάλα ψάρια

Όταν ο στόχος μας είναι μεγάλα ψάρια, όπως συναγρίδες, σφυρίδες, ροφοί, στείρες, μαγιάτικα κτλ, τρόπος που τα κυνηγούν οι πιο πολλοί είναι με ζωντανό δόλωμα (καλαμάρι, σουπιά, ζωντανό ψαράκι), νωπό δόλωμα ή ακόμα και με σιλικονούχα ψάρια που παρομοιάζουν πολύ την αληθινή κίνηση των ζωντανών ψαριών. Έχουν δηλαδή κίνηση πολύ κοντά στην πραγματική που έχει ένα ζωντανό ψαράκι. Εδώ χρειαζόμαστε ένα δυνατό καλάμι με πολύ δυνατό στέλεχος και ευαίσθητη μύτη. Απαγορευτικό, για τα δικά μου δεδομένα πλέον, η μεγάλη παραβολικότητα του καλαμιού. Χρειαζόμαστε δύναμη για να έλξουμε και ευαίσθητη μύτη να κοροϊδέψουμε τον θηρευτή. Μου έχει τύχει αμέτρητες φορές, πολύ μεγάλα ψάρια να τεστάρουν το δόλωμα. Και αν καταλάβουν την σκληρή μύτη του καλαμιού να μην ξανά επιτεθούν. Πολλές φορές έχουμε νοιώσει ή ακούσει την έκφραση «τσιμπάει σαν σπουργίτι» ή «γλύφει» το δόλωμα. Και όμως φίλοι μου υπάρχουν μέρες που τα ψάρια αν τα βρούμε δεν τρώνε.

Αν φάνε, επειδή είναι πολύ καχύποπτα πλέoν προσέχουν. Δεν γράφω για τις μέρες που τρώνε χωρίς δισταγμό. Τότε σε όλους μας τσιμπάνε. Γράφω για τις μέρες εκείνες που δυστυχώς δεν έχουν όρεξη ή που είναι πολύ καχύποπτα. Τότε είναι που η επιλογή μας θα μας δικαιώσει. Επιλογές έχουμε πολλές. Καταρχήν μην ξεχάσω να πω ότι τις τεχνικές με ζωντανό, νωπό ή σιλικόνη, μπορούμε να τις κάνουμε με ένα καλάμι. Αυτό λοιπόν το καλαμάκι θα έχει ύψος μέσο όρο από 2 μέχρι 2.20 μέτρα περίπου, με βασικό χαρακτηριστικό του το δυνατό στέλεχος μα και την ταυτόχρονη μαλακία και ευαίσθητη μύτη του. Δεν κρύβω ότι ήθελα κάτι διαφορετικό. Ήθελα ένα καλάμι πιο κοντό, ώστε να καλύψει τις απαιτήσεις μου. Μπορούμε να βρούμε και καλάμια του vertical jigging που θα μας καλύψουν. Αλλά και εδώ θέλει πολύ προσοχή. Είναι δυνατά καλάμια που ξεκινάνε από 10 λίμπρες και καταλήγουν σε 50 ή και περισσότερες.

Εμείς από αυτού του τύπου καλαμιού, έχουμε την δύναμη αλλά υστερούν στην ευαισθησία της μύτης. Όποτε και η επιλογή δεν είναι τόσο εύκολη. Δυστυχώς η ευαίσθητη μύτη είναι μεγάλη προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο ψάρεμα. Δυστυχώς ο τύπος του καλαμιού που θα επιλέξουμε γενικότερα για αυτή την τεχνική για μεγάλους θηρευτές καταλαβαίνουμε ότι δεν κάνει ούτε για καλαμάρια, ούτε για tai rubber, ούτε για slow pitch jigging. Κλείνοντας φίλοι μου, είδαμε μέσα από τις δικές μου προσπάθειες και εμπειρίες αν μπορούμε να έχουμε ένα καλάμι για όλες τις τεχνικές. Τελικά είναι μύθος ότι μπορούμε να τα έχουμε όλα με ένα καλάμι. Προσπάθησα και εγώ μήπως γλιτώσω χρήματα και να μην κουβαλάω τόσα πολλά διαφορετικά καλάμια μαζί μου. Τελικά τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά και οι εμπειρίες μου επίπονες. Δυστυχώς το μάθαινα με το δύσκολο τρόπο και όχι τόσο γλυκό. Στις περισσότερες των περιπτώσεων έχανα κάποιο ψάρι, όλη την αρματωσιά ή και ακόμα έσπασε το καλάμι που δεν έκανε για αυτή την τεχνική. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι στις αποφάσεις σας τώρα, όσοι είχα την τύχη να με διαβάσουν, να γνωρίζετε από εδώ και πέρα τις επιλογές σας και να έχετε την δική σας απόφαση και επιλογή τι ψάρεμα θα κάνετε.

Τι ψάρεμα θα ακολουθήσετε. Όλα μαζί δεν γίνονται. Δυστυχώς στην θάλασσα και στο ψάρεμα όλα λειτουργούν όπως και στην ζωή. Δηλαδή η κάθε κίνηση μας έχει και κάποιο αντίκτυπο. Έτσι πιστεύω, έτσι έχω δει και έτσι λειτουργώ. Έχω μάθει να κοιτάζω τα πράγματα στα μάτια και να υπερασπίζω την αλήθεια. Σίγουρα σε πολλούς φίλους δεν θα αρέσει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα καλάμι για όλα. Μα θα ήθελα να κοιτάξουν και αυτοί με ανοικτό μυαλό μήπως έχω δίκιο. Χαμένοι δεν θα βγουν. Κερδισμένοι σίγουρα, μα πιο καλά να πω ευτυχισμένοι. Γιατί στην χαρά που έχουμε όταν ψαρεύουμε και φέρνουμε κάτι στη βάρκα, δεν συγκρίνεται εκείνη η στιγμή και για αυτό έγραψα όλα τα παραπάνω. Για να βοηθήσω σεβόμενος τα χρήματα μας και τις ώρες που πηγαίνει κάποιος στην θάλασσα να μην έχει χαμένο κάποιο θήραμα και αναρωτιέται τι φταίει. Τουλάχιστον εφόσον έχει διαβάσει τα παραπάνω, θα αρχίσει μαζί μου να σκέφτεται πλέον τις λύσεις και να ξεπεράσει τα προβλήματα.

Να είστε καλά. Να έχετε πάντα υγεία και ευτυχία και ασφαλή ταξίδια. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας που με διαβάσατε. Καλές θάλασσες!

ΚατηγορίαΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Print
Back To Top