Γιώργος Καζούλης: Ροφός 16,7 κιλά. Με τι εξοπλισμό και ποιά τεχνική.

Αναλύει το ψάρεμά του, στον Δημοσθένη Βαρβέρη. T.174

Γιώργος Καζούλης: Ροφός 16,7 κιλά. Με τι εξοπλισμό και ποιά τεχνική.

... Το βάθος που ψάρευα ήταν στα 28 μέτρα και ήξερα ότι έκανε μια αποχή στα 35 μέτρα. Είπα να "σκανάρω" την αποχή από τα βαθιά προς τα ρηχά, κάτι το οποίο τεχνικά είναι λάθος, αλλά ήθελα να πετύχω έτσι πιο πολλά ψάρια. Ουσιαστικά αναζητήσω μια στήρα που θα ήταν στην αποχή και θα ήταν το μεσημεριανό μας φαγητό. Νιώθω το χτύπημα και καταλαβαίνω ότι ψάρι είναι μεγάλο. Έχω πολύ σφιχτά τα φρένα, επειδή είμαι λοξά και ήδη είμαι στον πάτο. Πρέπει το ψάρι να το πάρω σχετικά γρήγορα, γιατί θα σου βραχώσει.

Πρόσωπα: ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ - Ξιφίας το Άπιαστο Όνειρο!

Μιλά στον Θοδωρή Γιαννόπουλο (AΡΧΕΙΟ ΨΑΡΕΜΑ, ΤΕΥΧΟΣ 12, ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 1997)

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 16286
  • 0 Σχόλια
Πρόσωπα: ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ - Ξιφίας το Άπιαστο Όνειρο!

Πριν απαντήσω στην ερώτησή σου, θα ήθελα να αρχίσω, λέγοντας τι είναι αυτό που με συνδέει με το ψάρεμα και τη θάλασσα γενικότερα, το οποίο είχε ως συνέχεια το κυνήγι και τέτοιου είδους ψαριών. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο πατέρας μου. Έχει ένα δικό του τρόπο να σε μαθαίνει να έρχεσαι κοντά στη θάλασσα. Να ανακαλύψεις την μαγεία της και την αστείρευτη δύναμή της. Η στάση που πρέπει να κρατάς απέναντι της δεν πρέπει να κρύβει φόβο ή ένα “αφηρημένο” σεβασμό, αλλά να είσαι συνετός μαζί της. Να παραδέχεσαι την απειρία σου και χωρίς εγωισμούς να προσπαθείς να την αντικαταστήσεις με γνώση. Έτσι μόνο μπορείς να έχεις ανώδυνες και ευχάριστες εμπειρίες. Δεν πρέπει να είσαι υπερβολικός. Όλα έχουν κάποια όρια. Αυτά τα όρια δεν πρέπει, όχι μόνο να μην τα ξεπερνάς, αλλά ούτε και να τα αγγίζεις. Στο κάτω κάτω το χόμπι μας κάνουμε.

Παραγάδι Εργαλεία, εξέλιξη, οικολογία.

Του Νίκου Χαλκίδη

Παραγάδι  Εργαλεία, εξέλιξη, οικολογία.

Όσες γνώσεις απέκτησα με την εμπειρία δεκαετιών για την βιολογία και τις συνήθειες του είδους θα με βοηθήσουν στο παρόν και το μέλλον να αποφεύγω όσο είναι δυνατό, την σύλληψη τέτοιου ψαριού. Ευτυχώς οι σύγχρονες τεχνικές υποστηρίζουν την χρήση όλο και πιο λεπτού εξοπλισμού, γεγονός που δίνει την ευκαιρία διαφυγής σε τέτοιο ψάρι. Επίσης τα εξελιγμένα βυθόμετρα όπως διαφημίζουν σωστά, οι χρήστες τους φανερώνουν σχεδόν την ταυτότητα, ως απεικόνιση ενός μεγάλου μαυρόψαρου. Μένει πλέον το είδος του βυθού που το βυθόμετρο φυσικά και δείχνει, αλλά και η περιοχή όπως απότομες αποχές, ξέρες, έντονο ανάγλυφο με απότομες διακυμάνσεις βάθους, σχετικά ρηχά βάθη (25-50 μέτρα ) που το εντοπίσαμε, για καταλάβουμε ακόμη καλύτερα, εάν πρόκειται για ροφό. Όταν λοιπόν όλα συμφωνούν ότι το είδος αποτελεί δείγμα υγιούς οικοσυστήματος, είναι ρυθμιστής και ζωοδότης ενός ψαρότοπου, καλό είναι οι συνειδητοποιημένοι και μάλιστα οι γνώστες της τεχνολογίας, ψαράδες, να αποφεύγουν τη σύλληψή του.

Tι μαγειρεύεται για την Ερασιτεχνική Αλιεία; Εκπονείται σχέδιο διατάξεων προεδρικού διατάγματος.

Του Νίκου Ρακιτζή

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 14334
  • 0 Σχόλια
Tι μαγειρεύεται για την Ερασιτεχνική Αλιεία; Εκπονείται σχέδιο διατάξεων προεδρικού διατάγματος.

Tι μαγειρεύεται για την Ερασιτεχνική Αλιεία; Εκπονείται σχέδιο διατάξεων προεδρικού διατάγματος.
Σας παρουσιάζουμε την επιστολή που έστειλε ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΩΝ & ΑΛΛΩΝ ΣΚΑΦΩΝ, ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΩΝ, ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ, ΕΜΠΟΡΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με σχέδιο διατάξεων προεδρικού διατάγματος για τη ρύθμιση θεμάτων άσκησης της ερασιτεχνικής αλιείας.

Ψαροσύνη - Η πρώτη επαφή με το ψάρεμα

Του Χρήστου Γιαννέλη

Ψαροσύνη - Η πρώτη επαφή με το ψάρεμα

Είναι πλέον γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το ψάρεμα από το σκάφος κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς στη χώρα μας. Δεν είναι λίγοι δε και οι φίλοι που μέχρι τώρα ασχολιόντουσαν μόνο με το υποβρύχιο ψάρεμα, αλλά αποφάσισαν να μάθουν και να γνωρίσουν και άλλες τεχνικές ψαρέματος. Ανάμεσα σε αυτούς και εγώ.

Μετά λοιπόν από είκοσι και πλέον χρόνια φανατικής ασχολίας με το υποβρύχιο κυνήγι και μετά από την προτροπή ενός φίλου, επίσης ψαροντουφεκά, ξεκίνησα δειλά δειλά να γνωρίσω τον κόσμο του ψαρέματος με καλάμι.

Back To Top