Ροφός

Είναι ένα ψάρι που στοιχειώνει τα όνειρα μας και που θεωρείται ψάρι τρόπαιο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον «βασιλιά» ροφό. Η επιστημονική του ονομασία είναι epinephelus marginatus και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών. Τον συναντάμε σε βάθος έως 300 μέτρα και στις ελληνικές θάλασσες το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 25 κιλά. Είναι ψάρι κοντόχοντρο με πολύ μεγάλο κεφάλι (σχεδόν το 1/3 του ψαριού). Τα δόντια του είναι ψιλά και πριονωτά. Έχει πολύ μεγάλα μάτια και ιδιαίτερα σκληρό κρανίο. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ με ασπροπράσινες κηλίδες ενώ κοιλιά του είναι ανοιχτό καφέ. Δεν συνηθίζει να κινείται σε κοπάδια και ζει σε βραχώδεις σχισμές και σπηλιές.
Συνήθως ο ροφός καταβροχθίζει ότι ελκυστικό βρεθεί κοντά στο θαλάμι του. Τρέφεται με κάθε λογής μικρότερα ψάρια όπως μελανούρια, σκορπίνες και σαργοί, ενώ αγαπημένη του τροφή είναι το χταπόδι και γενικά όλα τα μαλάκια. Επίσης του αρέσουν πολύ τα κυδώνια και τα στρείδια.


Παραγάδι Εργαλεία, εξέλιξη, οικολογία.

Του Νίκου Χαλκίδη

Παραγάδι  Εργαλεία, εξέλιξη, οικολογία.

Όσες γνώσεις απέκτησα με την εμπειρία δεκαετιών για την βιολογία και τις συνήθειες του είδους θα με βοηθήσουν στο παρόν και το μέλλον να αποφεύγω όσο είναι δυνατό, την σύλληψη τέτοιου ψαριού. Ευτυχώς οι σύγχρονες τεχνικές υποστηρίζουν την χρήση όλο και πιο λεπτού εξοπλισμού, γεγονός που δίνει την ευκαιρία διαφυγής σε τέτοιο ψάρι. Επίσης τα εξελιγμένα βυθόμετρα όπως διαφημίζουν σωστά, οι χρήστες τους φανερώνουν σχεδόν την ταυτότητα, ως απεικόνιση ενός μεγάλου μαυρόψαρου. Μένει πλέον το είδος του βυθού που το βυθόμετρο φυσικά και δείχνει, αλλά και η περιοχή όπως απότομες αποχές, ξέρες, έντονο ανάγλυφο με απότομες διακυμάνσεις βάθους, σχετικά ρηχά βάθη (25-50 μέτρα ) που το εντοπίσαμε, για καταλάβουμε ακόμη καλύτερα, εάν πρόκειται για ροφό. Όταν λοιπόν όλα συμφωνούν ότι το είδος αποτελεί δείγμα υγιούς οικοσυστήματος, είναι ρυθμιστής και ζωοδότης ενός ψαρότοπου, καλό είναι οι συνειδητοποιημένοι και μάλιστα οι γνώστες της τεχνολογίας, ψαράδες, να αποφεύγουν τη σύλληψή του.

Vertical JIGGING με ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ αντί για ΠΛΑΝΟ.

Του Μάρκου Βιδάλη

Vertical JIGGING με ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ αντί για ΠΛΑΝΟ.

Δεν είναι κρυφό ότι με «σιλικόνες» έχουν συλληφθεί πολλά καλά ψάρια όπως, λούτσοι, συναγρίδες και πολλά μαύρα ψάρια, ακόμα και σε μέρες που κάθε προσπάθεια με κάποιο πλάνο, παρέμεινε άκαρπη. Αυτό που πραγματικά διακρίνει ένα σιλικονούχο τεχνητό είναι η διακριτικότητα. Πράγματι με μια ματιά βλέπεις κάτι σε σουλούπι ψαριού, (πολλές φορές ακριβές ομοίωμα) χωρίς πολλά μαραφέτια να εξέχουν από αυτό. Δεν διαθέτει κρίκους, σαλαγκιές, γλώσσα και το πολύ εύκαμπτο υλικό που αποτελείται, μπορεί να πραγματοποιεί απίστευτες μανούβρες και κινήσεις στο νερό, ακόμα και με ελάχιστη προσπάθεια από εμάς. Με τις περισσότερες φορές ένα αγκίστρι μονάχα να εξέχει από την ράχη του τεχνητού, το «μαλακό» αυτό τεχνητό, κινείται ύπουλα, μη προκαλώντας υποψίες στο γύρω περιβάλλον.

SLOW JIGGING - Βασικές αρχές.

Του Κωνσταντίνου Λυκογεώργου

SLOW JIGGING - Βασικές αρχές.

Καθώς ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει η όλο και λιγότερη εύρεση και συντήρηση των αγαπημένων καλαμαριών και σουπιών γίνεται δυσκολότερη. Πλησιάζει η στιγμή που όλοι μας στρεφόμαστε στα τεχνητά. Δύσκολη τεχνική αλλά με σωστές βάσεις μπορούμε να οδηγηθούμε σε όμορφα και επιθυμητά αποτελέσματα. Ότι τυπωθεί παρακάτω είναι από προσωπικές εμπειρίες, δοκιμές καθώς και αναλύσεις και συμπεράσματα που είχα από καλούς φίλους ψαράδες. Καλά παιδιά, και δυνατούς ψαράδες. Δυνατοί ψαράδες είναι και υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε μεριά της Ελλάδας μας!

INCHIKU - Μεγάλα ψάρια με το ιδιαίτερο τεχνητό!

Του Μάρκου Βιδάλη

INCHIKU - Μεγάλα ψάρια με το ιδιαίτερο τεχνητό!

Είναι φορές που τα ψάρια απλά δεν τρώνε με τίποτα. Είναι βαριεστημένα, νωθρά, ανόρεχτα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτίθενται σε κάτι γρήγορο όπως ο πλάνος μας. Όμως υπάρχει μια κατηγορία τεχνητών, που ίσως μας δώσει κάποιες ακόμα ευκαιρίες. Το inchiku!

Μεγάλα ψάρια - Πιάστε αυτά που σας τα… «κόβουν»

Του Κωνσταντίνου Λυκογιώργου

Μεγάλα ψάρια - Πιάστε αυτά που σας τα… «κόβουν»

Ένα διαφορετικό άρθρο. Εδώ θα διαβάσουμε μαζί μέσα από τη δική μου οπτική γωνία και προσωπική εμπειρία για τις τεχνικές που ψαρεύουμε από τη βάρκα και πως, πότε και γιατί είναι καλύτερα να τις δουλέψουμε. Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί, πως θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να πάρουμε εκείνο το μεγάλο ψάρι που συνέχεια μας τα κόβει.

Back To Top