Παραγάδι

Είναι μία παραδοσιακή τεχνική που μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε μεγάλους τόπους, λόγω των πολλών αγκιστριών. Είναι σίγουρο ότι μπορούμε να πιάσουμε μεγάλη ποικιλία ψαριών, μιας και ψαρεύει σε διαφορετικούς τόπους από αμμοφυκιάδα μέχρι τραγάνες. Χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες το ψηλό, το μέτζο και το χοντρό.


ΠΑΡΑΓΑΔΙ - Με Ψιλό και Χοντρό μαζί.

Του Νίκου Χαλκίδη T.174

ΠΑΡΑΓΑΔΙ - Με Ψιλό και Χοντρό μαζί.

Ειδικά όμως για την τεχνική του παραγαδιού όλα γίνονται βολικά και συχνά χωρίς υπερβολή ιδανικά. Οι μέρες ισομοιράζονται σε διάρκεια με τις νύχτες οπότε έχουμε αρκετό χρόνο για προετοιμασία αλλά και για το ψάρεμα των εργαλείων μας. Τα ψάρια επίσης, αρχίζουν να δημιουργούν απόθεμα ενέργειας, για το επερχόμενο κρύο διάστημα ενώ κάποια είδη και για την αναπαραγωγή τους, οπότε δραστηριοποιούνται και τρώνε τα δολώματα μας. Αυτά είναι άφθονα καθώς από τα μέσα της εποχής εναλλάσσονται (γρι-γρι σε τράτες ) τα επαγγελματικά εργαλεία που τα παρέχουν αλλά και χταπόδια, αλιδόνες, μοσχιοί κτλ κάνουν την εμφάνιση τους στη κολπάδα μας και στους πάγκους των ψαράδων.

Πρόσωπα: ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ - Ξιφίας το Άπιαστο Όνειρο!

Μιλά στον Θοδωρή Γιαννόπουλο (AΡΧΕΙΟ ΨΑΡΕΜΑ, ΤΕΥΧΟΣ 12, ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 1997)

  • Αρθρογράφος: Natex Media
  • Αριθμός προβολών: 15732
  • 0 Σχόλια
Πρόσωπα: ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ - Ξιφίας το Άπιαστο Όνειρο!

Πριν απαντήσω στην ερώτησή σου, θα ήθελα να αρχίσω, λέγοντας τι είναι αυτό που με συνδέει με το ψάρεμα και τη θάλασσα γενικότερα, το οποίο είχε ως συνέχεια το κυνήγι και τέτοιου είδους ψαριών. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο πατέρας μου. Έχει ένα δικό του τρόπο να σε μαθαίνει να έρχεσαι κοντά στη θάλασσα. Να ανακαλύψεις την μαγεία της και την αστείρευτη δύναμή της. Η στάση που πρέπει να κρατάς απέναντι της δεν πρέπει να κρύβει φόβο ή ένα “αφηρημένο” σεβασμό, αλλά να είσαι συνετός μαζί της. Να παραδέχεσαι την απειρία σου και χωρίς εγωισμούς να προσπαθείς να την αντικαταστήσεις με γνώση. Έτσι μόνο μπορείς να έχεις ανώδυνες και ευχάριστες εμπειρίες. Δεν πρέπει να είσαι υπερβολικός. Όλα έχουν κάποια όρια. Αυτά τα όρια δεν πρέπει, όχι μόνο να μην τα ξεπερνάς, αλλά ούτε και να τα αγγίζεις. Στο κάτω κάτω το χόμπι μας κάνουμε.

ΡΗΧΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ - Σκληρά Δολώματα & Ψάρια.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

ΡΗΧΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ - Σκληρά Δολώματα & Ψάρια.

Αν μιλήσουμε για ψάρεμα με ψιλό παραγάδι σε οποιοδήποτε άλλο βάθος, δεν θα χρειαζόταν να αναφερθώ στο τι δόλωμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν για παράδειγμα το βάθος που θα ψαρεύαμε ήταν από τα 10 έως τα 30 μέτρα, θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να δολώσουμε ακόμα και πιο μαλακά δολώματα στα αγκίστρια μας. Για παράδειγμα η γαρίδα ή και το καραβιδάκι δύο δολώματα που στοχεύουν σχεδόν σε όλα τα είδη ψαριών, αν τα ρίξουμε στα ρηχά, δεν θα δουλέψουν όσο σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ψάρια που υπάρχουν κοντά στην ακτή δεν τρώνε αυτά τα δολώματα, αφού μιλάμε για τα ίδια είδη ψαριών που συναντάμε και πιο βαθιά.

ΡΗΧΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ - Σημεία, Βάθη & Σωστό Στήσιμο.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

ΡΗΧΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ - Σημεία, Βάθη & Σωστό Στήσιμο.

Πρόκειται για ένα πολύ αποδοτικό εργαλείο που ακόμα και στην χειρότερη μέρα του, θα δώσει κάποια ψαράκια, αρκετά ώστε να ομορφύνουν και να δώσουν νόημα στην ψαρευτική εξόρμηση. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις και απαιτήσεις, αλλά ούτε είναι πολυέξοδο, παρόλα αυτά θα υπάρξουν φορές που το αποτέλεσμα του, δεν μπορεί να το φτάσει καμιά ανάλογη τεχνική ψαρέματος. Αυτό που πρέπει κάποιος να γνωρίζει για να ψαρέψει με αυτή την τεχνική, είναι το βάθος της εκάστοτε περιοχής αλλά και την μορφολογία του βυθού.

Παραγάδι Εργαλεία, εξέλιξη, οικολογία.

Του Νίκου Χαλκίδη

Παραγάδι  Εργαλεία, εξέλιξη, οικολογία.

Όσες γνώσεις απέκτησα με την εμπειρία δεκαετιών για την βιολογία και τις συνήθειες του είδους θα με βοηθήσουν στο παρόν και το μέλλον να αποφεύγω όσο είναι δυνατό, την σύλληψη τέτοιου ψαριού. Ευτυχώς οι σύγχρονες τεχνικές υποστηρίζουν την χρήση όλο και πιο λεπτού εξοπλισμού, γεγονός που δίνει την ευκαιρία διαφυγής σε τέτοιο ψάρι. Επίσης τα εξελιγμένα βυθόμετρα όπως διαφημίζουν σωστά, οι χρήστες τους φανερώνουν σχεδόν την ταυτότητα, ως απεικόνιση ενός μεγάλου μαυρόψαρου. Μένει πλέον το είδος του βυθού που το βυθόμετρο φυσικά και δείχνει, αλλά και η περιοχή όπως απότομες αποχές, ξέρες, έντονο ανάγλυφο με απότομες διακυμάνσεις βάθους, σχετικά ρηχά βάθη (25-50 μέτρα ) που το εντοπίσαμε, για καταλάβουμε ακόμη καλύτερα, εάν πρόκειται για ροφό. Όταν λοιπόν όλα συμφωνούν ότι το είδος αποτελεί δείγμα υγιούς οικοσυστήματος, είναι ρυθμιστής και ζωοδότης ενός ψαρότοπου, καλό είναι οι συνειδητοποιημένοι και μάλιστα οι γνώστες της τεχνολογίας, ψαράδες, να αποφεύγουν τη σύλληψή του.

Back To Top