Συρτή

Η σύρτη είναι μια σχετικά εύκολη και πολύ δημοφιλής τεχνική, που μας έρχεται από τα παλιά. Μπορεί να είναι είτε ελαφριά τραβώντας ένα τεχνητό πίσω από τη βάρκα χωρίς καθόλου τη χρήση μολυβιών ή να γίνεται στα μεσόνερα με λίγα βάρδια και ακόμα κοντά στο βυθό με μηχανισμό συρτής και την χρήση πολλών μολυβιών, με στόχο βέβαια μεγάλα και ποιοτικά ψάρια.


Χταποδάκια SALT-X OCTO TEASERS της DAM.

Του Αντώνη Δρόσου T.174

Χταποδάκια SALT-X OCTO TEASERS της DAM.

Τεχνητό δόλωμα βάρους 100 και 150 γραμμαρίων, που μοιάζει πάρα πολύ με αληθινό χταπόδι. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό τεχνητό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψάρεμα από τη βάρκα με κάθετη αργή κίνηση πάνω - κάτω, η οποία κάνει τα πλοκάμια του να κινούνται με φυσικό τρόπο.

Είδη ψαριών: Το ΚΟΚΑΛΙ.

Του Μάρκου Βιδάλη

Είδη ψαριών: Το ΚΟΚΑΛΙ.

Οι καλύτερες ώρες είναι αναμφισβήτητα νωρίς το πρωί και σούρουπο, με τα κοκάλια στη κυριολεξία να υποτροπιάζουν και να κυνηγάνε ότι κολυμπάει και χωράει στο στόμα τους. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δε μπορεί να τα ψαρέψει και το μεσημέρι. Πάντως καλό είναι να ξέρετε ότι τις μεσημεριανές ώρες είναι πιο χαμηλά, ενώ το σούρουπο και το πρωί ψηλά. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το κοκάλι όπου όταν έχει λίγο καιρό, το ψάρι αυτό κυνηγάει πολύ πιο έντονα, αλλά πιο χαμηλά από την επιφάνεια, ενώ με καλοσύνη τα ψάρια κυνηγάνε τελείως αφρό. Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν μόνο με πειραματισμό θα τα εντοπίσουμε αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις φανερές.

Συρτή αφρού. Βάθος πλεύσης των Τεχνητών.

Του Μάρκου Βιδάλη

Συρτή αφρού. Βάθος πλεύσης των Τεχνητών.

Μέσα στα πολλά που αποκόμισα, ήταν και η νοοτροπία ότι βάζουμε Sinking δηλαδή βυθιζόμενα ψαράκια για να ψαρεύουμε λέει πιο βαθιά. Κοίταγα τα γιοζούρια, ίδια κοψιά όλα τους, με μόνη διαφορά εκείνο το αγγλικό σίγμα να έχουν τα μεν και το φι τα άλλα μισά. Θεώρησα ότι κάνουν μεγάλη διαφορά αυτά τα γράμματα και ότι το ένα με το άλλο θα σέρνουν με μεγάλη διαφορά βάθους μεταξύ τους. Πόσο λάθος είχαμε και οι δύο…

Κόμπος Clinch με τρεισήμισι σπείρες.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Κόμπος Clinch με τρεισήμισι σπείρες.

O Clinch είναι μία απλοποιημένη έκδοση του Improved Clinch, κατάλληλος για το δέσιμο χοντρών πετονιών που είναι πολύ σκληρές για να μπορέσουν να πλεχτούν σε πολλές σπείρες. Πρόκειται επίσης για έναν πολύ απλό κόμπο αφού η κατασκευή του δεν διαφέρει από των προηγούμενο, με την διαφορά ότι παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία στο τελικό στάδιο, που είναι το σφίξιμο. Μπορεί να αποτελείται από μόνο τρεις σπείρες, αλλά διατηρεί τουλάχιστον το 85% της αρχικής αντοχής της πετονιάς.

ΣΦΥΡΙΔΑ Η βασίλισσα της λάσπης.

Του Κωνσταντίνου Λυκογεώργου

ΣΦΥΡΙΔΑ  Η βασίλισσα της λάσπης.

Χαιρετώ τους φίλους και αναγνώστες του περιοδικού. Νιώθω τυχερός που μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να μεταδώσω όλες μου τις προσωπικές εμπειρίες για ένα ψάρι που ακούει στο όνομα Σφυρίδα. Δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή θα υπάρχει φίλος ψαράς που δεν θα θέλει να έχει τουλάχιστον μια προσωπική εμπειρία μάχης με έναν τέτοιο κυνηγό. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσω να κάνω. Μου πήρε πάρα πολλά χρόνια να καταλάβω αυτόν το αρπακτικό. Πάμε μαζί λοιπόν παρακάτω να σας μεταδώσω όλες αυτές τις προσωπικές εμπειρίες που είχα. Τελικά είναι εύκολο ή όχι να πούμε ότι πάμε να βρούμε και να ψαρέψουμε μια σφυρίδα  Ας προχωρήσουμε γιατί ανυπομονώ να σας πω.

Back To Top