Καθετές

Η πλέον παραδοσιακή τεχνική για ψάρεμα από τη βάρκα, για νέους και παλιούς ψαράδες και ίσως από τις λίγες που σας εξασφαλίζει το μεσημεριανό σας τραπέζι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποικιλία φυσικών δολωμάτων και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με το χέρι, είτε με την χρήση ειδικού καλαμίου βάρκας. Γίνεται ακόμα με τσαπαρί και ηλεκτρικές βοηθητικές μηχανές, ουσιαστικά για το σήκωμα από μεγάλα βάθη (μπαλαδομηχανές).


Χταποδάκια SALT-X OCTO TEASERS της DAM.

Του Αντώνη Δρόσου T.174

Χταποδάκια SALT-X OCTO TEASERS της DAM.

Τεχνητό δόλωμα βάρους 100 και 150 γραμμαρίων, που μοιάζει πάρα πολύ με αληθινό χταπόδι. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό τεχνητό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψάρεμα από τη βάρκα με κάθετη αργή κίνηση πάνω - κάτω, η οποία κάνει τα πλοκάμια του να κινούνται με φυσικό τρόπο.

Βαθιά καθετή - Αναζητώντας τους ΜΠΑΛΑΔΕΣ /ΤΡΟΠΟΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ.

Του Αντώνη Δρόσου

Βαθιά καθετή - Αναζητώντας τους ΜΠΑΛΑΔΕΣ /ΤΡΟΠΟΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ.

Οι μπαλάδες είναι ψάρια κοπαδιαστά που μπορεί να έχουν τους τόπους τους όμως υπάρχουν συνεχώς μετακινήσεις. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τη μια μέρα να βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο και την άλλη αρκετά μέτρα πιο μακριά με αισθητή διαφορά στο βάθος. Έτσι μια πρώτη ανιχνευτική ριξιά μπορεί να γίνει με μια απλή αρματωσιά κι ένα καλάμι με μηχανισμό (ηλεκτρικό ή χειροκίνητο) για να δούμε την ύπαρξη ψαριών. Το σκάφος δεν φουντάρει αλλά χρησιμοποιεί τη μηχανή για σταθεροποίηση. Αν υπάρχουν ψάρια θα φανεί αμέσως αφού θα δεχτούμε τσιμπήματα. Αν δεν υπάρξουν τσιμπιές σε αυτήν τη λιτή αρματωσιά τότε στην άλλη τη χοντρή σίγουρα τα πράματα θα είναι χειρότερα. Το μέρος συνεπώς δεν μας κάνει οπότε μετακινιόμαστε πιο πέρα για νέο έλεγχο ψαριών και διαθέσεων.

Βαθιά καθετή - Αναζητώντας τους ΜΠΑΛΑΔΕΣ / ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ.

Του Αντώνη Δρόσου

Βαθιά καθετή - Αναζητώντας τους ΜΠΑΛΑΔΕΣ / ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ.

Τα σημεία που ψαρεύουμε είναι τις περισσότερες φορές κρεμάσματα και λίγα μέτρα να ξεφύγουμε αριστερά-δεξιά σημαίνουν πολλά μέτρα διαφορά σε βάθος. Η ύπαρξη ρέματος σε αυτά τα βάθη, όσο σιγανό κι αν είναι, γίνεται ιδιαίτερα αισθητό. Η μετακίνηση του σκάφους όταν είναι άροδο είναι τέτοια που μας μεταφέρει ταχύτατα στη δικιά του πορεία και μας βγάζει έξω από τα σημάδια που βρίσκονται τα ψάρια. Το φουντάρισμα απαραίτητο και μάλιστα σε σημείο αρκετά πιο μπροστά από τον τόπο προς το σημείο που έρχεται το ρέμα. Μη ξεχνάμε ότι και το ρίξιμο των αρματωσιών σε συγκεκριμένο σημείο, σημαίνει αυτομάτως και μαλάγρωμα του σημείου αυτού και μάζεμα των ψαριών εκεί. Άρα εκτός από το ρεύμα το αγκυροβόλιο μας βοηθά και στη συγκέντρωση των ψαριών.

Βαθιά καθετή - Αναζητώντας τους ΜΠΑΛΑΔΕΣ - ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ.

Του Αντώνη Δρόσου

Βαθιά καθετή - Αναζητώντας τους ΜΠΑΛΑΔΕΣ - ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ.

Ψάρι παμφάγο που ότι και να του βάλουμε θα πάει και θα τσιμπήσει αν έχει όρεξη. Όταν είναι ανόρεκτος τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και ο ψαράς προσπαθεί με μια ποικιλία δολωμάτων να βρει αυτό που του αρέσει τη συγκεκριμένη στιγμή. Ψαροδόλι και γαρίδα αποτελούν τις πρώτες μας επιλογές ενώ το καλαμάρι το ξεπετσιασμένο και κοπανισμένο αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση, όπως επίσης το θράψαλο και η σουπιά. Τα κομμάτια που θα κόψουμε για να τα δολώσουμε θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα αφού τα ψάρια στα βαθιά έλκονται πιο πολύ από το μέγεθος του δολώματος παρά από την ποιότητα του.

Βαθιά καθετή - Αναζητώντας τους ΜΠΑΛΑΔΕΣ / ΟΙ ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ.

Του Αντώνη Δρόσου

Βαθιά καθετή - Αναζητώντας τους ΜΠΑΛΑΔΕΣ / ΟΙ ΑΡΜΑΤΩΣΙΕΣ.

Η αρματωσιά μας εδώ δεν έχει καμιά σχέση με τη λεπτεπίλεπτη αρματωσιά της ρηχής καθετής όπου προσπαθούσαμε να είναι όσο γίνεται πιο λεπτή, λιτή και διακριτική. Στο βαθύ ψάρεμα καθετής μιλάμε για χοντροκομμένες, πολυάγκιστρες αρματωσιές με πολλά πρόσθετα πάνω τους τόσο για να μην μπερδεύονται από τα ισχυρά ρέματα και τα ψάρια αλλά και για να προσελκύουν τα ψάρια. Το βάθος που ψαρεύουμε αρκετό και το ανεβοκατέβασμα στο βυθό διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν δεν υπάρχουν τα πολλά αγκίστρια τότε οι πιθανότητές μας μικραίνουν. Επίσης τα πολλά αγκίστρια θα λειτουργήσουν και σαν κράχτης αλλά και σα μαλάγρωμα της περιοχής όπου αν έρθουν τα ψάρια που αναζητούμε θα έχουμε μια καλή σοδειά. Αν όχι τότε θα αναγκαστούμε να πάμε πιο κάτω σε άλλο σημείο. Τα ψάρια στα βαθιά μετακινούνται συνεχώς, πάντα σε κοπάδια. Ένας τόπος που δίνει ψάρια μια μέρα δεν σημαίνει ότι θα δώσει και την επόμενη στο ίδιο σημείο.

Back To Top