Νίκος Χαλκίδης


Καθετή - Ψάρεμα Αρόδο.

Του Νίκου Χαλκίδη

Καθετή - Ψάρεμα Αρόδο.

Η καθετή γενικά είναι το ελάχιστα απαιτητικό ως προς την προετοιμασία του, ψάρεμα, που όσοι το επιλέγουν, το κάνουν διότι τους χαλαρώνει περισσότερο από τις άλλες τεχνικές. Συνήθως όσοι εξορμούν για καθετή το κάνουν με παρέα, οπότε ακόμα και όταν τα ψάρια δεν έχουν όρεξη δεν τους καταβάλει η ανία.

Παραγάδι Εργαλεία, εξέλιξη, οικολογία.

Του Νίκου Χαλκίδη

Παραγάδι  Εργαλεία, εξέλιξη, οικολογία.

Όσες γνώσεις απέκτησα με την εμπειρία δεκαετιών για την βιολογία και τις συνήθειες του είδους θα με βοηθήσουν στο παρόν και το μέλλον να αποφεύγω όσο είναι δυνατό, την σύλληψη τέτοιου ψαριού. Ευτυχώς οι σύγχρονες τεχνικές υποστηρίζουν την χρήση όλο και πιο λεπτού εξοπλισμού, γεγονός που δίνει την ευκαιρία διαφυγής σε τέτοιο ψάρι. Επίσης τα εξελιγμένα βυθόμετρα όπως διαφημίζουν σωστά, οι χρήστες τους φανερώνουν σχεδόν την ταυτότητα, ως απεικόνιση ενός μεγάλου μαυρόψαρου. Μένει πλέον το είδος του βυθού που το βυθόμετρο φυσικά και δείχνει, αλλά και η περιοχή όπως απότομες αποχές, ξέρες, έντονο ανάγλυφο με απότομες διακυμάνσεις βάθους, σχετικά ρηχά βάθη (25-50 μέτρα ) που το εντοπίσαμε, για καταλάβουμε ακόμη καλύτερα, εάν πρόκειται για ροφό. Όταν λοιπόν όλα συμφωνούν ότι το είδος αποτελεί δείγμα υγιούς οικοσυστήματος, είναι ρυθμιστής και ζωοδότης ενός ψαρότοπου, καλό είναι οι συνειδητοποιημένοι και μάλιστα οι γνώστες της τεχνολογίας, ψαράδες, να αποφεύγουν τη σύλληψή του.

ΣΤΗΡΑ - Ένα ψάρι για ποικιλία τεχνικών.

Του Νίκου Χαλκίδη

ΣΤΗΡΑ - Ένα ψάρι για ποικιλία τεχνικών.

Ο ήλιος μόλις έκανε την εμφάνισή του. Αργά μα σταθερά κατάφερε να ξεπεράσει τα βαριά σύννεφα και να φτάσει ψηλότερα τους στον ουρανό. Η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών έχει περάσει, όμως για το μικρό φουσκωτάκι το έντονο σουέλ και η φουσκοθαλασσιά είναι ενόχληση.
Για προσωρινή ενόχληση ελπίζει το ζευγάρι των ψαράδων καθώς όσο περνάει η μέρα, λογικά με την απουσία ανέμου θα πέσει και ο κυματισμός. Αυτός είναι και ο λόγος που δε μπήκαν στο νερό χαράματα. Ο καπετάνιος εκπλήσσεται όταν στη προτροπή του να ετοιμάσει καλαμαριέρες ο φιλοξενούμενος επισκέπτης, ο φίλος απαντά ακολούθως:

ΠΑΡΑΓΑΔΙ - Η τακτική της υπομονής.

Του Νίκου Χαλκίδη

ΠΑΡΑΓΑΔΙ - Η τακτική της υπομονής.

Οι ψαράδες γνωρίζουν ότι το ψάρεμα με παραγάδι απαιτεί φροντίδα αλλά δίνει ψάρια ακόμα και σε δύσκολους, πιεσμένους αλιευτικά, τόπους. Η εξέλιξη των τεχνικών, του εξοπλισμού τους και γενικά των παρελκόμενων, μοιάζουν με ευχάριστα παιχνίδια που μετατρέπουν την ενασχόληση μας σε ωραίο, εξαίσιο και ενθουσιώδες, σπορ.

ΣΦΥΡΙΔΕΣ - Πρασινομάτες στο στόχαστρο.

Του Νίκου Χαλκίδη

ΣΦΥΡΙΔΕΣ - Πρασινομάτες στο στόχαστρο.

Η σφυρίδα είναι το είδος του ψαριού που καταξιώνει τον ψαρά με την στοχευόμενη σύλληψη της. Είναι μεγάλη, πολύ συχνά εξαιρετικά καχύποπτη, δυνατή στο πάλεμα της, απρόβλεπτη αλλά και νοστιμότατη. Όμως για να φτάσει στο τραπέζι μας, θα δώσει αξέχαστη μάχη και έτσι μας καλύπτει γαστρονομικά, αλλά και ψυχοσωματικά με την έκρηξη αδρεναλίνης που προκαλεί η απόκτησή της.

Back To Top