TECHNOFISH - Είδη αλιείας

Τα ελληνικά προϊόντα της TECHNOFISH σε όλο τον κόσμο.

Γνωρίζουµε πόσο σηµαντική είναι η παραγωγή ελληνικών προϊόντων, ιδίως όταν αυτά διατίθενται στο εξωτερικό. Ο λόγος για την Technofish, την ελληνική εταιρία του Χρήστου Καλού ο οποίος έχει συνάψει εδώ και χρόνια συµφωνία συνεργασίας µε την γνωστή ιταλική εταιρία Tubertini.

Ο Ιταλικός κολοσσός επέλεξε να εµπλουτίσει την γκάµα της µε µια σειρά προϊόντων που η Technofish έχει µεγάλη εµπειρία, όπως τις ζόκες, τις µολυβωµένες καλαµαριέρες, καβούρια µπρακαρόλας, τις βελόνες και άλλα όπου αυτή την στιγµή βρίσκονται στην φάση σχεδιασµού.

H Technofish έχει ήδη ένα µεγάλο δίκτυο πωλήσεων στην χώρα µας, που μπορείτε να βρείτε να προϊόντα της.

Technofish
Κοραή 24, Μοσχάτο
210 9410096
https://www.technofish.gr/


Tai Rubber - Με οικονομικό εξοπλισμό.

Του Αντώνη Δρόσου

Tai Rubber - Με οικονομικό εξοπλισμό.

Η κάθε τεχνική για να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα σίγουρα θα πρέπει να γίνεται με τον αντίστοιχο εξειδικευμένο εξοπλισμό για την τεχνική αυτή. Το ίδιο και η τεχνική του Tai Rubber. Επειδή όμως δεν μπορούμε όλοι να διαθέτουμε κάθε φορά το αντίστοιχο ποσό που χρειάζεται προκειμένου να δοκιμάσουμε μια νέα και πολλά υποσχόμενα τεχνική θα προσπαθήσουμε εδώ να δώσουμε κάποιες οικονομικές λύσεις όσο γίνεται πιο απλά και κατανοητά και στο μη γνώστη ψαρά. Αργότερα κι όταν έχουμε κατανοήσει αρκετά τη συγκεκριμένη τεχνική και δούμε ότι μας αρέσει και κάνει για εμάς πηγαίνουμε στον ακριβό κι εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Τι αναζητούμε

Πολύ παραβολικό καλάμι με πολλούς οδηγούς και μηχανισμό με λεπτό νήμα είναι τα βασικά εξαρτήματα του εξοπλισμού μας.

Καλάμι: Λέγοντας παραβολικό καλάμι εννοούμε ένα καλάμι που να λυγίζει αρκετά και που το action του, δηλαδή τους πλάνους που μπορεί να χειριστεί, να είναι τέτοιο που να μπορεί να δέχεται πλανάκια βάρους ανάλογου. Δηλαδή αν θέλουμε να ψαρέψουμε με πλάνους 80 γραμμαρίων θα πρέπει το action του να περιέχει και το 80. Δηλαδή ένα action 40-100 είναι μια χαρά ενώ ένα action 10-60 ή 100-150 δεν μας κάνει. Οι πολλοί οδηγοί είναι απαραίτητο για να μπορεί το καλάμι αυτό να δεχτεί λεπτό νήμα. Λέγοντας πολλούς εννοούμε έναν αριθμό γύρω στο 10. Τώρα αν έχει 9 ή 11 δεν είναι κάτι που μας απασχολεί προς το παρόν. Το μήκος του γύρω στα 2 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι αν είναι 1.90-2.20 είναι μέσα στα ζητούμενα. Το υλικό κατασκευής δε θα μας απασχολήσει κι αυτό προς το παρόν, δηλαδή αν είναι από fiberglass, carbon ή μίξη αυτών. Αν δεν έχουμε στο «οπλοστάσιό» μας κάποιο αντίστοιχο καλάμι, τότε στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε καλάμια που προορίζονται για ψάρεμα καλαμαριού από σκάφος, τα λεγόμενα squid rods όπως επίσης καλάμια για καθετή με τα χαρακτηριστικά που αναζητούμε. Το κόστος τους ξεκινά από τα 25 - 30 ευρώ.

Μηχανισμός: Εδώ θα χρειαστούμε ένα μικρό και δυνατό μηχανάκι. Όσο πιο ελαφρύ τόσο πιο ξεκούραστη θα είναι η χρήση του. Η χωρητικότητά του θα είναι τέτοια που να χωρά νήμα διαμέτρου 0.14 έως και 0.17 χιλιοστών, μέτρων περισσότερο λίγο από το βάθος που θα ψαρέψουμε. Το να είναι περιστρεφόμενου τυμπάνου ή σταθερού δεν θα μας απασχολήσει αν υπάρχει κάτι στον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό μας. Αν δεν υπάρχει θα προτιμήσουμε περιστρεφόμενου τυμπάνου, δηλαδή τύπου «βαρελάκι» όπως τα αποκαλούν πολλοί ή τύπου baitcasting όπως είναι και η ονομασία τους. Κι εδώ μπορούμε με ένα ποσό γύρω στα 70 ευρώ να βρούμε κάποιο αξιόλογο που να κάνει για το ψάρεμά μας.

Νήμα: Εδώ το νήμα μας θα είναι λεπτό διαμέτρου 0.14 έως και 0.17 χιλιοστών. Το αν είναι 4κλωνο ή 8κλωνο αυτό θα μας απασχολήσει μετά από κάποιο διάστημα. Ίσως η τιμή του είναι τώρα το άμεσο, αυτό που μας απασχολεί, κι αργότερα που θα εξοικειωθούμε θα είμαστε στη δυνατότητα επιλογής του πλέον κατάλληλου για εμάς. Πάντως αν θέλουμε βρίσκουμε στο εμπόριο νήμα 8κλωνο 120-150 μέτρων καλής ποιότητας από τα 12 ευρώ και 4κλωνο από τα 10 ευρώ.

Πλάνοι: Οι πλάνοι που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχουν βάρος τέτοιο που να μπορεί να το χειριστεί το καλάμι μας και θα είναι κι ανάλογο του βάθους που ψαρεύουμε. Για παράδειγμα σε βάθος 30-60 μέτρα πλάνοι έως κι 60 γραμμάρια είναι μια χαρά ενώ σε βάθη 80-100 μέτρα θα χρειαστούμε βάρος γύρω στα 80 γραμμάρια. Πλάνους με αυτά τα βάρη θα βρούμε στο εμπόριο έτοιμους αρματωμένους σε μεγάλη ποικιλία με τιμές από 5 ευρώ και άνω.

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ  Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι με ένα κόστος 110 με 120 ευρώ μπορούμε να βρούμε ένα ολοκληρωμένο σύνολο (καλάμι-μηχανισμός-νήμα-πλάνος) που να μπορούμε να ασχοληθούμε ικανοποιητικά με την τεχνική του Tai rubber και να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε αξιόλογα ψάρια. Αργότερα, όταν δούμε ότι η τεχνική αυτή μας κάνει και είναι κατάλληλη για εμάς θα πάμε σε ένα πιο ακριβό κι εξειδικευμένο εξοπλισμό. Έναν εξοπλισμό που πιστεύω ότι θα έχουμε αποκτήσει μέχρι τότε και την ικανότητα επιλογής του.

Καλές εξορμήσεις!

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΕΣ
Print
Back To Top