Στην εποχή του facebook, του twitter του instagram και των υπολοίπων δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δε θα ήταν δυστυχώς δυνατό να μην ενσωματωθούμε και εμείς οι ψαράδες, ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες.
Έτσι, τις μέρες που ο καιρός είναι ακατάλληλος για θαλασσινές εξορμήσεις ή ο φόρτος εργασίας μας είναι τέτοιος, που δεν μας επιτρέπει την απόδραση στο θαλασσινό στοιχείο, πάρα πολλοί από εμάς, έχουν επιδοθεί σε ένα νέο υποείδος ψαρέματος, το ψάρεμα από τον καναπέ του σπιτιού τους.
Και εξηγώ, για να μην παρεξηγούμαι, όχι, δεν προχώρησε τόσο η τεχνολογία ακόμα που να μπορείς να κάνεις jigging ή κοντοφύλακα εξαπολύοντας το δόλωμα ή το τεχνητό σου μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σου ή του smartphone σου, πράγμα που δεν θα ήταν απαραιτήτως καλό, μιας και δε θέλω να φανταστώ τι συμβαίνει μετά το ξεμάτωμα της ντάσκας ή της τούνας στο σαλόνι ή να πρέπει να καθαρίσει το αίμα και τη γλίτσα της σφυρίδας από τα πλακάκια. Η τεχνολογία όμως προχώρησε αρκετά ώστε να επιτρέπει το απευθείας από τη βάρκα μας ανέβασμα της ψαριάς μας στο ίντερνετ, ενημερώνοντας άμεσα τους φίλους, αλλά και τους αντίζηλους για τις ψαρευτικές μας επιδόσεις και επιτεύγματα. Η χαρά μας είναι μεγάλη σε κάθε σύλληψη, πόσο μάλλον όταν έχουμε την τύχη να ανεβάσουμε στο κατάστρωμα μας αλλά και στην οθόνη της δημοσιότητας κάποιο ψάρι τρόπαιο, τόσο μεγάλη ώστε να θέλουμε να τη μοιραστούμε και τότε, αρχίζει το πραγματικό γλέντι. Οι ψαράδες του καναπέ καιροφυλακτούν για αυτήν ακριβώς τη στιγμή!
Η φωτογραφία ανεβαίνει, η ειδοποίηση στέλνεται και ο ψαράς του καναπέ τεντώνει με νάζι τα δάκτυλα του και το ψάρεμα, ξεκινά...
Το μάτι ενός έμπειρου καναπεδοψαρά κόβει, θα κρίνει άμεσα εάν τα ρούχα του ατόμου που ανέβασε την φωτογραφία ταιριάζουν με την εποχή, ενώ θα σιγουρευτεί για το αληθές της ημερομηνίας της σύλληψης από την θερμοκρασία που αναγράφει η οθόνη του βυθομέτρου. Αν ο πραγματικός ψαράς έχει κάνει το ατόπημα να έχει παραλείψει να ανεβάσει το στιγμιότυπο του strike στην οθόνη, όπου απαραιτήτως πρέπει να φαίνονται ταυτόχρονα, το δόλωμα, η πορεία του προς το βυθό, το ψάρι που ανεβαίνει μόλις αντιληφθεί το θήραμα του και τελικά το ανέβασμα προς την επιφάνεια, τότε, συνήθως ευγενικά θα ζητήσει αυτό να ανέβει και μάλιστα αρκετές φορές θα κάνει υπομονή μέχρι ο πρωταγωνιστής μας να γυρίσει στο σπίτι του και να βγάλει από την κάρτα της συσκευής του την απαιτούμενη εικόνα. Τότε ο καναπεδοψαράς είναι πλέον έτοιμος να ξεκινήσει το δικό του ψάρεμα.
Το μυαλό του κόβει, θα καταλάβει αμέσως εάν όντως ο πλάνος που φαίνεται στη φωτογραφία με τα assist καρφωμένα στο στόμα του ψαριού είναι αυτός που έκανε το ψάρι να χτυπήσει, ή αν ο πρωταγωνιστής μας τον έχει αντικαταστήσει με αυτόν του μαγαζιού που συνεργάζεται και του ανέθεσε να του ανεβάσει τις πωλήσεις. Θα αφήσει με τα δάκτυλα του όλη του την μιζέρια (είπαμε, ο καημένος έχει καιρό να δει τη θάλασσα) να ξεχυθεί πάνω στο πληκτρολόγιο. Το έμπειρο μάτι του θα ζυγίσει το ψάρι, αλλά και τον εξοπλισμό καθώς και τα φρένα που χρησιμοποιήθηκαν. Ξέρει με σιγουριά αν τα συγκεκριμένα αγκίστρια θα μπορούσαν να συγκρατήσουν χωρίς να ανοίξουν το βάρος και τη δύναμη του αλιεύματος. Μιας και, όπως καταλάβατε, έχει πάρει τουλάχιστον ένα μάστερ και ένα διδακτορικό πάνω στο θέμα ζυγίσματος ψαριού από φωτογραφία. Έτσι, ο ψεύτης δε θα του ξεφύγει αν πει ότι η σφυρίδα του ήταν 15 κιλά με την πρώτη ματιά που θα ρίξει στη φωτογραφία. Η 15ακιλη λοιπόν σφυρίδα θα χαρακτηριστεί άμεσα 7αρα και πιθανόν όχι φρέσκια, αλλά ξεπαγωμένη από παλιό ψάρεμα ή δανεισμένη για τη φωτογραφία από φίλο επαγγελματία. Ναι, όλα φαίνονται άμα είσαι παλιά καραβάνα καναπεδοψαράς!
Όταν τύχει κιόλας το επίμαχο ψάρι να αποτελεί ψάρι ρεκόρ, τότε θα θυμηθεί τα δικά του αλιεύματα - τέρατα, ψάρια σαφώς πιο μεγάλα από το ψάρι της συγκεκριμένης ανάρτησης, αλλά μιας και ο καναπεδοψαράς μας είναι τεράστιος ψαράς, συνηθισμένος σε γιγαντιαία ψάρια, δεν τα έβγαζε ποτέ φωτογραφίες τα δικά του, ξέρει όμως με βεβαιότητα ότι τα δικά του ήταν πιο μεγάλα. Τι κι αν υπάρχει και βίντεο ολόκληρο από τη σύλληψη, τι κι αν υπάρχουν μάρτυρες, αυτός θα αμφισβητήσει το βάρος φυσικά και το ρεκόρ, αφού αυτός με την τεράστια εμπειρία του, ξέρει καλύτερα. Ήταν εντελώς τυχαίο που μόλις μια βδομάδα πριν χαρακτήριζε τη δράκαινα που έβγαλε προς αναγνώριση ένας άπειρος πιτσιρικάς σαν σκαρμό. Τυχαίο και άσχετο περιστατικό. Όπως τότε που χαρακτήριζε χειλού, ένα γερμανό που είχε σηκώσει ένας άλλος νέος ψαράς.
Ακόμα και αν ο φίλος μας έχει γράψει ψέματα για την τεχνική που χρησιμοποίησε για την σύλληψη του ψαριού του, ο καναπεδοψαράς θα αντιληφθεί αμέσως ότι έχει κρύψει το καλαμάρι με το οποίο πιάστηκε το ψάρι και κάρφωσε στη συνέχεια τον πλάνο, που όπως είπαμε ίσως αυτόν προμοτάρει. Τίποτα δε ξεφεύγει λέμε. Σε αυτούς τους Σέρλοκ Χόλμς των ελληνικών θαλασσών… εεε … οθονών, χρωστάμε άλλωστε το ξεσκέπασμα μύθων όπως ο Βιδάλης, ναι τα ξέρετε είμαι σίγουρος, αυτός ο παλιάνθρωπος πληρώνει βατραχάνθρωπους και του αγκιστρώνουν τα ψάρια live on camera, ενώ όσα πιάνει, τα πιάνει με casting και όχι shore… Βάζει και σαλαγκιές από τιτάνιο που δεν ανοίγουν, ενώ προτρέπει τον κόσμο να αγοράσει μούφες του εμπορίου… Άσε που ξέρει και χειρίζεται καλά και το photoshop. Άστα να πάνε. Ο Δήμος Αδάμης για παράδειγμα, κάνει ψαροντούφεκο με μπουκάλες και φαίνεται ξεκάθαρα στα βίντεο του ο ξεδιάντροπος, γιατί, σιγά μη μπορεί να κρατήσει δύο λεπτά την ανάσα του, ή να ψαρέψει στα 40 μέτρα. Αφού οι πνεύμονες του ανθρώπου δεν αντέχουν τέτοιες πιέσεις, γιατί θα συσταλούν τόσο πολύ από την πίεση που θα κολλήσουν τα τοιχώματά τους μεταξύ τους και άντε γεια! Πάει, καναπεδοψαράς με πολύ μυαλό τον ξεβράκωσε και αυτόν.
Α, μη ξεχάσω, μέχρι και μένα πιάσανε. Εγώ έπαιρνα τα ψάρια που πιάνει η γυναίκα μου η Κατερίνα με ζωντανό καλαμάρι και τα κάρφωνα ζωντανά στους πλάνους μου. Αλλά, πάει πια, με ξεσκέπασαν και μένα. Ας μην αναφέρω κι άλλα ονόματα γιατί θα καταρρεύσει το ελληνικό πάνθεον των ψαράδων.
Κατηγορίες καναπεδοψαράδων
Υπάρχει και μία ιδιαίτερη κατηγορία καναπεδοψαράδων, ο καναπεδοψαράς - οικολόγος. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν ακόμα και ολόκληρες αναγνωρισμένες ΜΚΟ, οι οποίες έχουν εξειδικευμένους καναπεδοψαράδες - προφέσορες που με το που θα δουν ένα ψάρι να ανεβαίνει στο ίντερνετ, έχουν υπολογίσει άμεσα είδος, μήκος, βάρος (φοβερή ζυγαριά το μάτι) αλλά και καταλαβαίνουν σε νεκρό χρόνο, αν το θύμα είναι γκαστρωμένο ή ακόμα και αν έχει περίοδο ή έχει μπει πια στην κλιμακτήριο, οπότε και μπορεί να φαγωθεί και έτσι παίρνουμε άφεση αμαρτιών ή αντιθέτως, πόσα παιδιά άφησε πίσω ορφανά, άρα και ο ψαράς του θα πρέπει να καεί στην πυρά!
Και τότε αρχίζουν τα σχόλια, σχόλια χάρη στα οποία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πωλήσεις ποπ κορν, ξηρών καρπών, καφέ αλλά και ηρεμιστικών χαπιών από τον κακομοίρη που έκανε το σφάλμα να ανεβάσει ένα ψάρι και να μοιραστεί τη χαρά της επιτυχίας του μαζί μας.
Που να δείτε τι συμβαίνει μόλις κάποιος κάνει την εγκληματική ενέργεια να ανεβάσει δύο μαύρα μαζί. Τότε, ο καναπεδοψαράς, θα φορέσει τη δικαστική τήβεννο και θα κρούσει με δύναμη στην έδρα το σφυράκι, απαγγέλλοντας ένα βαρύ κατηγορώ και όχι μόνο τις οικολογικές του ανησυχίες. Θα γίνουν εκτενείς αναλύσεις των νόμων περί αλιείας, περί ναυτικού δικαίου, περί ανήθικου της εσκεμμένης δολοφονίας των δύο μαύρων (ψαριών όχι της Τζούλιας) η φωτογραφία - πειστήριο του εγκλήματος θα σταλεί σε επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκφράσουν την αγανάκτηση τους για το άδικο της πράξης, ενώ συνήθως θα αρχίσουν και οι κατηγορίες για αθέμιτο ανταγωνισμό και πώληση των ψαριών από το συμπαθή φίλο μας που έκανε το λάθος να εκτεθεί δημόσια.
Οι ερασιτέχνες θα βρεθούν για μια ακόμα φορά να κατηγορούνται για όλα τα κακά που συμβαίνουν στη θάλασσα, τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών, την αύξηση της μόλυνσης, για τον κορινθιακό που γέμισε τσούχτρες αλλά και για την τρύπα του όζοντος. Σιγά μην μπει στον κόπο να ρωτήσει αν πάνω στη βάρκα βρισκόντουσαν και άλλοι ψαράδες. Δεν ασχολείται με τέτοιες λεπτομέρειες ο καναπεδοψαράς!
Ταυτόχρονα, μία άλλη ομάδα καναπεδοψαράδων, θα μεγεθύνει τη φωτογραφία ψάχνοντας για στοιχεία που θα μπορούσαν να προδίδουν το στίγμα στο οποίο πιάστηκαν τα ψάρια, το οποίο στη συνέχεια θα δοθεί σε κάποιον κολλητό - με σκάφος, μια και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κάτι χρόνια να μπούνε στη θάλασσα - μπας και τους υποχρεωθεί και τους πάει καμιά φορά για κάνα ψάρεμα και δούνε και αυτοί κάνα ψάρι από κοντά.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να τονίσω πως το ψάρεμα είναι ένα χόμπι και χόμπι σημαίνει περνάμε καλά πάνω από όλα, όμως η άτιμη κρίση με την οποία φόρτωσαν την άμοιρη χώρα μας, το στέρησε από πολλούς ανθρώπους λόγω οικονομικών δυσκολιών, αυξάνοντας κατακόρυφα τον αριθμό των συμπαθέστατων κατά τα άλλα καναπεδοψαράδων. Δεν δημιούργησε νέες παθογένειες, έκανε όμως το έδαφος πρόσφορο για να ευδοκιμήσουν οι ήδη υπάρχουσες και να γιγαντωθούν. Ο κακός λοιπόν ο άνθρωπος, ο μίζερος, αντί να κοιτάξει να βελτιώσει τη ζωή του αλλά και την αποτελεσματικότητα στο χόμπι του, βρήκε την ευκαιρία μέσα από την οθόνη να ανεβάσει το εγώ του, κατακρίνοντας όποιον δει να χαμογελάει, προσπαθώντας να μειώσει τη χαρά του και να αρπάξει λίγη, ίσως από την αμφιλεγόμενη «δόξα» και εφήμερη φήμη ενός επιτυχημένου ψαρά.
Δε λέω πως αυτά που περιγράφω πιο πάνω δε γίνονται, σαφώς και κομπλεξικοί ή υστερόβουλοι άνθρωποι υπάρχουν σε κάθε κοινωνικό γκρουπ, έτσι και ανάμεσα και στις φωτογραφίες που ανεβαίνουν από συναδέλφους ψαράδες, υπάρχουν οι ψεύτικες και οι στημένες. Όμως θέλω να πιστεύω πως αυτές είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, ενώ τα άτομα τα οποία προσπαθούν να μεγαλώσουν τον ανδρισμό τους ποστάροντας εκατόμβες ψαριών για να προκαλέσουν και να κερδίσουν εκείνα τα λίγα λεπτά δημοσιότητας που θα τους κάνουν να νοιώσουν ότι γίνανε κάτι στη ζωή τους, είναι λίγο πολύ γνωστά και δε θα έπρεπε καν να ασχολούμαστε μαζί τους.
Παιδιά, ζούμε σε χαλεπούς καιρούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για πρόσθετες στεναχώριες και περιττά βάσανα. Το ψάρεμα ήταν πάντα πηγή χαράς και ευχαρίστησης, μια απόδραση από την καθημερινότητά μας και έτσι πρέπει να παραμείνει. Ο γρουσούζης πάντα ήταν δίπλα μας, απλώς μέσα από την αμεσότητα της οθόνης μπορεί να μας προσεγγίσει πιο εύκολα. Απορρίψτε τον, πετάξτε τον από τους φίλους σας, αρκετά προβλήματα έχουμε όλοι μας ήδη.
Χαμογελάτε λοιπόν, πατήστε το delete στον γκρινιάρη μην ασχολείστε με τον κομπλεξικό και απολαύστε ότι καλύτερο έχει να μας προσφέρει η επαφή με το υγρό στοιχείο και τη φύση. Το ψάρεμα. Άντε και καλές ψαριές!