Λυθρίνι

Το λυθρίνι επιστημονική ονομασία Pagellus erythrinus - Παγέλλος ο ερυθρίνος (Linnaeus, 1758). Το όνομα του το οφείλει στο χρώμα του (ερυθρίνι - λυθρίνι). Μπορεί να το συναντήσει κάποιος και με άλλες ονομασίες, όπως για παράδειγμα Sparus erythrinus (L.) και Pagellus canariences (Valenciennes, 1838) που είναι συνώνυμες ονομασίες.

Το σώμα του λυθρινιού είναι επίμηκες και συμπιεσμένα πλευρικά. Το κεφάλι του είναι σχετικά μικρό και κυρτό, κάτι το οποίο είναι περισσότερο εμφανές στα ενήλικα άτομα και το στόμα του βρίσκεται κάπως χαμηλά. 


Καθετή με… διαφορετικά καλάμια.

του Αντώνη Δρόσου

Καθετή με… διαφορετικά καλάμια.

Η καθετή σίγουρα αποτελεί τον πιο δημοφιλή τρόπο ψαρέματος για εμάς τους ερασιτέχνες ψαράδες. Η αμεσότητα με το ψάρι, η ευκολία να ασχοληθεί κάποιος με τη συγκεκριμένη τεχνική χωρίς να γνωρίζει πολλά πράγματα, η απλότητα της τεχνικής τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, η εξασφάλιση του μεζέ τις περισσότερες φορές αρκούν για να ασχοληθούμε μαζί της. 

Το ότι μπορεί να ψαρέψουμε τόσο παραδοσιακά με το χέρι όσο και πιο τεχνικά με καλάμι και μηχανισμό και αυτό μας είναι γνωστό. Το χέρι μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη αμεσότητα με το ψάρι όπως υποστηρίζουν αρκετοί όμως το καλάμι και ο μηχανισμός με τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουν έχουν καταφέρει να παραμερίσουν το ψάρεμα με το χέρι ενώ έχουν επίσης καταφέρει την αμεσότητα αυτήν με το ψάρι, με την χρησιμοποίηση νήματος κι εξειδικευμένου εξοπλισμού, να την κάνουν ακόμη μεγαλύτερη. Στο εμπόριο θα βρούμε εξειδικευμένα καλάμια αλλά και μηχανάκια για ψάρεμα με καθετή που συγκεντρώνουν πάνω τους όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται για να γίνει το ψάρεμα μας πιο εύκολο, ξεκούραστο, διασκεδαστικό και αποδοτικό.

Το κόστος τους (καλάμι και μηχανισμός) ξεκινά από τα 40 ευρώ κι ανεβαίνει ανάλογα με την ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Μία ερώτηση που μου απευθύνουν πολλοί φίλοι είναι αν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποιον άλλο εξοπλισμό, από αυτό που ήδη διαθέτουν, για ψάρεμα με καθετή. Η απάντηση είναι θετική και τους οδηγώ προς μια εύκολη πρόταση, στον εξοπλισμό του spinning. Ένα ελαφρύ δίσπαστο καλάμι με action που να περιλαμβάνει τα 30 γραμμάρια κι ένα μηχανάκι μικρό επίσης του spinning γεμισμένο με πολύ λεπτό νήμα, διαμέτρου 0.8-0.12 χιλιοστά, δηλαδή το νήμα που χρησιμοποιούν και στα ψαρέματα τους στη στεριά, και είμαστε «πάνοπλοι».

 

Στο νήμα μπορούν να δέσουν προαιρετικά και 1-2 οργιές νάιλον, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, και στη συνέχεια να προσθέσουν την αρματωσιά τους μαζί με ένα μολύβι βάρους 20-40 γραμμαρίων ανάλογα με το βάθος που θα ψαρέψουν. Με το συγκεκριμένο εξοπλισμό μπορούν να ψαρέψουν άνετα σε βάθος από ελάχιστα μέτρα έως και τα 80 χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και να το απολαύσουν. Το μικρό βάρος του καλαμιού αλλά και του μηχανισμού μας εξυπηρετεί στο να τα έχουμε στο χέρι άνετα και ξεκούραστα για πολύ ώρα χωρίς να μας ενοχλούν, ενώ το λεπτό νήμα στο να χρησιμοποιούμε μικρό μολύβι το οποίο να κατεβαίνει γρήγορα κάτω και να μην μας κουράζει στο ανέβασμα. Η παραμικρή τσιμπιά γίνεται εύκολα αντιληπτή και το ανέβασμα του πιασμένου ψαριού σωστή διασκέδαση κι απόλαυση.

Η παραπάνω πρόταση δεν είναι μια απλή πρόταση που γράφεται έτσι απλώς για να λύσει μια απορία φίλων ψαράδων αλλά κάτι που έχει δοκιμαστεί αρκετά μεγάλο διάστημα από τον ίδιο και μάλιστα κι αγωνιστικά σε βάθη έως 75 μέτρα με μεγάλη επιτυχία. Σίγουρα ο εξειδικευμένος εξοπλισμός έχει κάτι παραπάνω να μας προσφέρει, όμως αν δεν έχουμε το απαραίτητο κεφάλαιο να διαθέσουμε, έχουμε την εναλλακτική πρόταση. Οι μήνες που ακολουθούν θεωρούνται από τους καλύτερους για το ψάρεμα με καθετή. Ας τους αξιοποιήσουμε όσο πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά μπορούμε. Καλές εξορμήσεις και καλά να περνάτε.

 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

1. Η καθετή έχει ανάγκη την αίσθηση τσιμπήματος σε πρώτο χρόνο. Τα καλάμια spinning το προσφέρουν αυτό με το παραπάνω.

2. Τα καλάμια spinning έχουν άμεσο κάρφωμα.

3. Προτιμήστε γενικά κοντά καλάμια spinning, μέχρι 2.40m

4. Τα σημερινά καλάμια spinning διαχειρίζονται άψογα νήματα και γενικά λεπτά εργαλεία που είναι απαραίτητα στην καθετή.

5. Τα καλάμια spinning δεν επιτρέπουν στα ψάρια να ξαγκιστρωθούν εύκολα.

6. Το νήμα είναι η καλύτερη επιλογή για μάνα.

7. Με λεπτό νήμα χρειαζόμαστε και μικρότερα μολύβια.

8. Τα δίσπαστα καλάμια spinning είναι αρκετά πιο αποδοτικά από τα τηλεσκοπικά.

9. Να θυμάστε ότι το καλό δόλωμα πιάνει το καλό ψάρι.

10. Οι μήνες Οκτώβρης, Νοέμβρης και Δεκέμβρης είναι οι ιδανικότεροι για καθετή.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ
Print
Back To Top