Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

Περιοδικό Ψάρεμα με Σκάφος : Νέο Τεύχος

Διαβάστε το καινούριο περιοδικό που μόλις κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά.

O Δήμος Οικονόμου με μια όμορφη σφυρίδα, που έπιασε σούρουπο με συρτή βυθού.

Τεύχος Νο 173_d2 - Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2021

Μια νέα αρχή, με νέα δεδομένα αλλά με την ίδια μυρωδιά θάλασσας που όλοι ξέρουμε!

Το αγαπημένο μας περιοδικό, έγινε ηλεκτρονικό, κάτι που ήταν άλλωστε η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να είμαστε κοντά σας, ακόμα πιο εύκολα, πάντα και παντού, στο σπίτι, στην εξοχή, στην βάρκα, ακόμα και στα βράχια. Έτσι μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε έγκυρες ψαρευτικές πληροφορίες κάθε στιγμή, ακόμα και στο ίδιο το ψάρεμα. Γνωρίζω ότι το νέο ανανεωμένο ηλεκτρονικό περιοδικό βγαίνει σε μια ακόμα δύσκολη στιγμή, όπου η ελευθερία μας είναι περιορισμένη, για λόγους που ακόμα δεν μπορώ να κατανοήσω.
Πραγματικά το να στερείσαι ένα μέρος της ελευθερίας σου είναι μεγάλο χτύπημα, ειδικά όταν είσαι Έλληνας και η ίδια σου η «σύσταση» είναι άρρηκτα δεμένη με τον όρο της ελευθερίας. Θα έλεγε κανείς ότι η σύσταση του ίδιου το όρου της ελευθερίας αποτελείται από ελληνισμό. Ελπίζουμε να μείνουν όλα στην ιστορία και να γίνουν απλά μια κακή πικρή ανάμνηση, που όμως να μας θυμίζει πάντα την αξία αυτών, που στην καθημερινότητα μας πριν την πανδημία, θεωρούσαμε δεδομένα.
Εγώ προσωπικά δεν θα ξαναχάσω μπουνάτσα αν δεν έχω κάτι σημαντικό να κάνω. Δεν θα αφήσω τίποτα για αύριο, που κανονικά θα μπορούσα να κάνω σήμερα. Και όσο για ψάρεμα τον χειμώνα, που απομένει και όταν αυτό επιτραπεί, κανένας καιρός δεν με σταματάει!

Μάρκος Βιδάλης

Το Ψάρεμα με Σκάφος δημοσιεύεται διαδικτυακά. ΗΜΕΡ: 15 ΔΕΚ. 15 ΦΕΒ. 15 ΑΠΡ. 15 ΙΟΥΝ. 15 ΑΥΓ. 15 ΟΚΤ.


Κόμπος Clinch με τρεισήμισι σπείρες.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Κόμπος Clinch με τρεισήμισι σπείρες.

Ο Improved Clinch, είναι ένας κόμπος που θα καλύψει πολλές από τις απαιτήσεις του ψαρέματος, προσφέροντας ασφαλείς κόμπους, σε εξαρτήματα που διαθέτουν κρίκο για το δέσιμο τους. Είναι κατάλληλος για το δέσιμο στριφταριών, αγκιστριών, τεχνητών δολωμάτων και γενικά ότι άλλου είδους ψαρευτικού εργαλείου, αφού μπορεί να εφαρμοστεί με τρεις διαφορετικές παραλλαγές, ώστε να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα την διάμετρο του παράμαλλου μας.

Η κατασκευή του και στις τρείς περιπτώσεις είναι αρκετά εύκολη, μπορεί να φτιαχτεί επί τόπου πάνω στο σκάφος, ενώ προσφέρει απροβλημάτιστο αποτέλεσμα, χωρίς να μειώνει την αρχική αντοχή της πετονιάς. Έτσι, διαλέγοντας την ανάλογη παραλλαγή, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε, για να δέσουμε τα αγκίστρια στην καθετή, τα τεχνητά δολώματα για την συρτή επιφανείας, ακόμα και πιο χοντρές πετονιές για πιο βαριά ψαρέματα. Κόμπος Clinch με τρεισήμισι σπείρες.

O Clinch είναι μία απλοποιημένη έκδοση του improved Clinch, κατάλληλος για το δέσιμο χοντρών πετονιών που είναι πολύ σκληρές για να μπορέσουν να πλεχτούν σε πολλές σπείρες. Πρόκειται επίσης για έναν πολύ απλό κόμπο αφού η κατασκευή του δεν διαφέρει από των προηγούμενο, με την διαφορά ότι παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία στο τελικό στάδιο, που είναι το σφίξιμο. Μπορεί να αποτελείται από μόνο τρεις σπείρες, αλλά διατηρεί τουλάχιστον το 85% της αρχικής αντοχής της πετονιάς. Για να τον φτιάξουμε καλό θα είναι να έχουμε ένα σταθερό σημείο στήριξης, επίσης θα χρειαστούμε μία πένσα, αλλά και γάντια, που είναι απαραίτητα για το τελικό σφίξιμο. Θα ξεκινήσουμε, περνώντας την πετονιά μέσα από τον κρίκο για τουλάχιστον είκοσι εκατοστά.

Μετά θα την γυρίσουμε προς τα πίσω, με την ίδια άκρη φτιάχνουμε τρεισήμισι σπείρες πάνω στο σώμα της πετονιάς. Έπειτα, γυρνάμε προς τα πίσω και περνάμε την άκρη μέσα στη θηλιά που δημιουργήθηκε εκεί που αρχίζουν οι σπείρες. Τώρα, κρατώντας την πετονιά στη θέση της, πράγμα που συχνά είναι δύσκολο με τις χοντρές πετονιές βρέχουμε καλά τον κόμπο και τραβάμε δυνατά πρώτα την ελεύθερη άκρη και μετά το σώμα της πετονιάς. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να φοράμε γάντια για να κρατάμε σταθερά την πετονιά ώστε να μην μας κόβει, ενώ το εργαλείο που θέλουμε να δέσουμε θα πρέπει να το στηρίξουμε σε ένα κατάλληλο σημείο ή να το συγκρατήσουμε με την πένσα. Κόβουμε στα τρία χιλιοστά.

ΚατηγορίαΚΟΜΠΟΙ
Print
Back To Top