ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΣΜΑΡΩ & ΣΙΑ ΟΕ Είδη Αλιείας

Εμείς ως τρίτη γενιά εξελίσσουμε την εταιρεία με σταθερά βήματα προόδου, ακόμη και 69 χρόνια μετά διατηρώντας την στην κορυφή του χονδρικού εμπορίου των ειδών αλιείας σε Ελλάδα και Κύπρο. Αξιοσημείωτη είναι η εμπιστοσύνη και η αποκλειστικότητα από μια ευρεία γκάμα κορυφαίων εταιρειών ( BALZER, HAYBUSA, RAPALA, WILLIAMSON, LUHR JENSEN, TORTUE, BLUE FOX, OMOTO, BALSAX, STRIKE PRO, RAGLOU, TOP SECRET, MERCAN, TERIKO, DYNAMITE) και ιδιαίτερα από την εταιρεία PREGIO που εδώ και επτά χρόνια κατέχει κορυφαία θέση με τα προϊόντα της στην αγορά, καθώς παρέχει άριστη ποιότητα κατασκευών και απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό με την άμεση διάθεση προϊόντων απ’ ευθείας από το εργοστάσιο, ικανοποιώντας ακόμη και τους πιο απαιτητικούς χρήστες, για κάθε οικονομική δυνατότητα.

Με τιμή
Χρήστος & Αναστασία Καλαϊτζή

ΣΜΑΡΩ ΚΑΛΑΪΤΖΗ & ΣΙΑ Ο.Ε. / Είδη Αλιείας

ΒΙ.ΠΕ.Θ. Σίνδου Γ' Είσοδος Ο.Τ. Α39, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 569455, 2310 569456, fax 2310 569457

www.skalaitzi.cominfo@skalaitzi.com


Βαθιά καθετή - Αναζητώντας τους ΜΠΑΛΑΔΕΣ - ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ.

Του Αντώνη Δρόσου

Βαθιά καθετή - Αναζητώντας τους ΜΠΑΛΑΔΕΣ - ΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ.

Ένα ψάρι που θα το αναζητήσουμε σχεδόν αποκλειστικά με τη βαθιά καθετή, τουλάχιστον εμείς οι ερασιτέχνες ψαράδες, είναι ο μπαλάς. Και λέω εμείς οι ερασιτέχνες γιατί οι επαγγελματίες ψαράδες εκτός από την καθετή τον αναζητούν με χοντρά δολωμένα δίκτυα αλλά και παραγάδια.

Κάποτε οι θάλασσές μας ήταν γεμάτες από μπαλάδες. Το μεγάλο βάθος όπου ζούσαν σε συνδυασμό με τον άγριο τόπο όπου κατοικούσαν δεν επέτρεπαν σε πολλούς να τους αναζητήσουν. Όμως το «ευφυές» μυαλό του έλληνα επαγγελματία ψαρά που κατεβάζει ιδέες σκέφτηκε τον τρόπο. Βρήκε τα δολωμένα δίκτυα. Πρόκειται για δίκτυα κατασκευασμένα από νάιλον τα οποία τα καλάριζε ο ψαράς στους τόπους όπου κατοικούσαν οι μπαλάδες και τα άφηνε για μια, δυο ή και περισσότερες μέρες. Τα ψάρια που πιανόντουσαν πάνω λειτουργούσαν ως δόλωμα για τους μπαλάδες που πήγαιναν κοντά τους και μπερδευόντουσαν στα δίκτυα. Με αυτήν τη μέθοδο έβγαλαν τεράστιες ποσότητες από μπαλάδες όμως με ένα ρίσκο. Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα το δίκτυ λόγω του ρεύματος, της αγριάδας και του καιρού να έμενε κάτω στο βυθό. Και αν αυτό ήταν απώλεια για τον ψαρά, γινόταν ο καταστροφέας του συγκεκριμένου τόπου. Το δίκτυ που είχε μείνει στο βυθό ήταν νάιλον που δεν έλειωνε και λειτουργούσε συνεχώς ως παγίδα. Οι μπαλάδες πήγαιναν να φάνε τα πιασμένα ψάρια του δικτυού και πιανόντουσαν κι αυτοί με τη σειρά τους παριστάνοντας τώρα αυτοί το δόλωμα προσελκύοντας τους άλλους της περιοχής. Μια παγίδα που λειτουργούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταστρέφοντας όλο το κοπάδι και νεκρώνοντας τη συγκεκριμένη περιοχή. 

Δολώματα

Ψάρι παμφάγο που ότι και να του βάλουμε θα πάει και θα τσιμπήσει αν έχει όρεξη. Όταν είναι ανόρεκτος τότε τα πράγματα δυσκολεύουν και ο ψαράς προσπαθεί με μια ποικιλία δολωμάτων να βρει αυτό που του αρέσει τη συγκεκριμένη στιγμή. Ψαροδόλι και γαρίδα αποτελούν τις πρώτες μας επιλογές ενώ το καλαμάρι το ξεπετσιασμένο και κοπανισμένο αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση, όπως επίσης το θράψαλο και η σουπιά. Τα κομμάτια που θα κόψουμε για να τα δολώσουμε θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα αφού τα ψάρια στα βαθιά έλκονται πιο πολύ από το μέγεθος του δολώματος παρά από την ποιότητα του. Τη γαρίδα καλό είναι να την αλατίσουμε για να διατηρηθεί περισσότερη ώρα στα αγκίστρια μας, ενώ το ίδιο θα κάνουμε και στο ψαροδόλι μας αν δεν είναι ολόφρεσκο ή είναι σαρδέλα. Το καλό κόψιμο των δολωμάτων μας και η σωστή δόλωση των αγκιστριών μας κάνει το δολωμένο αγκίστρι πολύ πιο ελκυστικό στα ψάρια και το καταπίνουν σχεδόν με τη μία. Σε διαφορετική περίπτωση ενός κακοδολωμένου αγκιστριού τα ψάρια θα πηγαίνουν και θα τραβούν τις ακρίτσες που περισσεύουν μέχρι να πάρουν όλο το δόλωμα από το αγκίστρι χωρίς ασφαλώς να πιαστούν.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ
Print
Back To Top