Παραγάδι

Είναι μία παραδοσιακή τεχνική που μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε μεγάλους τόπους, λόγω των πολλών αγκιστριών. Είναι σίγουρο ότι μπορούμε να πιάσουμε μεγάλη ποικιλία ψαριών, μιας και ψαρεύει σε διαφορετικούς τόπους από αμμοφυκιάδα μέχρι τραγάνες. Χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες το ψηλό, το μέτζο και το χοντρό.


Spinning - Αρχές καλοκαιριού και ψάρια.

Του Μάρκου Βιδάλη

Spinning - Αρχές καλοκαιριού και ψάρια.

Μπορεί να είμαστε μέσα στο χειμώνα και σε φάση καραντίνας (???), αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να μιλάμε και για άλλες εποχές του χρόνου και να προετοιμαζόμαστε. Το spinning από βάρκα αυτή την εποχή που οι θάλασσες κατακλύζονται από μικρόψαρα, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα διασκεδαστική και αποδοτική.

Αν συγκρίνεις τους καλοκαιρινούς μήνες με τους πιο δροσερούς ή και κρύους, που οι λούτσοι, γοφάρια και λαβράκια έκαναν αισθητή την παρουσία τους, τότε ναι δεν έχει σχέση. Παρόλα αυτά όμως ο σωστός και ολοκληρωμένος ψαράς ξέρει να προσαρμόζεται ανάλογα την εποχή και να βρίσκει απόλαυση ακόμα και στο ψάρεμα μικρότερων ψαριών. Το καλοκαίρι όλα τα αυγά από τις γέννες της άνοιξης έχουν πλέον ξεπεράσει την φάση πλαγκτόν και έχουν πάρει την μορφή γόνου όπου στη κυριολεξία κατακλύζει τις ακτογραμμές. Αυτός ο γόνος φέρνει ξωπίσω του, πλήθος αρπακτικών αναλόγου όμως μεγέθους που τον κατατρέχουν, αλλά τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτεροι κυνηγοί που με την σειρά τους θα κατατρέξουν αυτούς. Εμείς προς το παρόν μπορούμε να ασχοληθούμε με τους μικρότερους κυνηγούς όπου θα μας προσφέρουν αρκετή ένταση σε ένα Light εξοπλισμό, αλλά και ένα καλοκαιρινό θαλασσινό τραπέζι, αφού στην πλειοψηφία τους είναι απλά… πεντανόστιμοι.

Εξοπλισμός

Ξεκινώντας από τον εξοπλισμό θα σας αναφέρω απλά πως όσο πιο Light, τόσο πιο καλά. Τα καλάμια 10-40gr & 15-50gr μπαίνουν για πρώτη φορά στην άκρη και αντικαθίστανται από καλάμια 3-15gr και 5-25gr το πολύ. Τα σκληρά τεχνητά μικραίνουν, με τα μικρότερα να ξεκινάνε από 3 έως 5 εκατοστά και να φτάνουν μέχρι και τα 9 εκατοστά το πολύ. Ο μηχανισμός είναι από 1500 μέχρι 2500 το πολύ και μέχρι εδώ βλέπουμε ότι το σετ για σιλικόνες που έχουν οι περισσότεροι είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά. Τα νήματα παραμένουν κάτω από 0.10mm, τα leader δεν ξεπερνάνε το 0,25gr όπου θα βοηθήσει την βολή, και τέλος για πετονιά σαν μάνα είναι άσκοπο να χρησιμοποιήσουμε μεγέθη πάνω από 0,18 – 0,20mm.

Λιτσομελάνουρο.

Αυτό το μικρό και φασαριόζικο ψάρι είναι πραγματική απόλαυση. Στον light εξοπλισμό δίνει ρέστα και ξέρει πώς να κάνει τον μηχανισμό μας να «σκούξει». Το φαρδύ σώμα του, του επιτρέπει να κινείτε με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να κουράζεται, οπότε είναι ότι καλύτερο για τον αδένα αδρεναλίνης μας. Προσωπικά το θεωρώ ένα  από τα καλύτερα καλοκαιρινά ψάρια από άποψη δύναμης, βίαιου χτυπήματος  και αντιδράσεων, όμως από θέμα γεύσης… τρώγεται αλλά μέχρι εκεί. Το λιτσομελάνουρο χτυπάει εύκολα τεχνητά μήκους 3 έως 7 πόντων με τα 5 εκατοστά να κάνουν την διαφορά. Θέλει γενικά γρήγορη ανάκτηση για να ερεθιστεί, ενώ προτιμάει φυσικούς χωματισμούς. Το συνηθισμένο βάρος του είναι στα 300gr, αλλά αν σας κάτσει κανένα ψάρι 700άρι με κιλό, θα πείτε τον Μήτσο Κίτσο. Βαράει όλες τις ώρες φτάνει να υπάρχει ψιλό στην περιοχή και κινείται  είτε σε ζευγάρια είτε σε κοπάδια οπότε το ενδεχόμενο για δεύτερο και τρίτο ψάρι είναι στο πρόγραμμα. Θα το βρείτε συνήθως κοντά σε λιμάνια.

Κοκάλι

Ο άρχοντας του καλοκαιριού που αναμφισβήτητα θα πλαισιώσει κάθε μας ψαριά εφόσον ψαρέψουμε με τα τεχνητά και τον εξοπλισμό που προαναφέραμε. Γρήγορο και άκρως λαίμαργο, δεν θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στο χρωματισμό ή στην πλεύση, φτάνει το τεχνητό μας να κινείται γρήγορα. Ο κόκαλος σεργιανάει τόσο αφρό όσο και μεσόνερα και λυμαίνεται ρηχές  παραλίες, λιμάνια ακόμα και βραχώδεις ακτές. Αυτή την εποχή βρίσκεται κυριολεκτικά παντού και συνέχεια καταδιώκει το ψιλό, κυρίως σαρδελάκι και αθερίνα. Θα χτυπήσει άνετα τεχνητά 5- 7 και 9 εκατοστών χωρίς αναστολές και χωρίς να το νοιάξει ιδιαίτερα το χρώμα. Μάλιστα το twitching μας έχει δείξει ότι το ερεθίζει αρκετά οπότε κοιτάξτε να «χορεύετε» συχνά το τεχνητό σας. Το κοκάλι βαράει σχεδόν όλη μέρα, αλλά το ξημέρωμα και το σούρουπο δίνει τον καλύτερο του εαυτό, οπότε τότε καλύτερα να τον αναζητήσετε. Έχει νόστιμο κρέας και κινείται σε κοπάδια οπότε είναι βέβαιο ότι θα σας ανταμείψει με παραπάνω από ένα ψάρια. το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει το κιλό και ένας τέτοιος αντίπαλος θέλει ιδιαίτερη μαεστρία για να έρθει έξω.

Μελανούρι

Καλοκαιρινό  και αυτό το αρπακτικό θα κάνει εμφανή την παρουσία του όλες τις ώρες φτάνει να υπάρχει αφρουδιά. Θα το βρούμε, ή μάλλον θα μας βρει σε βραχώδεις ακτογραμμές αλλά και σε λιμάνια συνήθως στους κυματοθραύστες τους. Δεν κάνει αισθητή την παρουσία του με κυνήγια, εκτός από τις πρώτες πρωινές ώρες όπου αν επικρατεί λαδιά, θα το δούμε να κυνηγάει γόνο στον αφρό με την μορφή παφλασμού, ενώ κανένα ψάρι δεν εξέρχεται από την επιφάνεια. Ο μελάνουρος σε αντίθεση με τα άλλα αρπακτικά, προτιμάει μικρότερα τεχνητά 3 – 5 εκατοστών καθώς και σιλικονούχα τα οποία τα χτυπάει ακόμα και βράδυ. Είναι πραγματικά πεντανόστιμο και για τα δικά μου δεδομένα ένα από τα αγαπημένα ψάρια. είναι όμως παμπόνηρο και δύσκολα μας δίνει ευκαιρία για δεύτερο, εκτός αν περάσει αρκετή ώρα ή απομακρυνθούμε από το σημείο. Προτιμάει σταθερή μέτριας ταχύτητας ανάκτηση όπου ουσιαστικά αιφνιδιάζει τον γόνο.

Ζαργάνα

Η γαζέλα του αφρού. Γνωστό τραγούδι του Κονιτόπουλου, αλλά και μοναδικό συνοδευτικό για παγωμένο ουζάκι ή τσίπουρο. Η ζαργάνα αυτή την εποχή έχει κατακλίσει όλες τις ακτογραμμές και θα την βρούμε στην κυριολεξία παντού και πάντα επιφάνεια. Σε ρηχές παραλίες, σε βαθιά και ρηχά λιμάνια, σε βαθιά βραχοτόπια, παντού.  Εκεί σε κοπάδια μετακινείται συνεχώς και δεν θα διστάσει να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μικρόψαρο βρεθεί μπροστά της. Από τεχνητά προτιμάει με τρέλα 3 και 5 εκατοστών όπου συχνά θα χτυπήσει αρκετές φορές και τέλος θα πιαστεί από έξω από το κεφάλι. Πραγματοποιεί σάλτα και παφλασμούς στην επιφάνεια και χάρη στα πολυάριθμα κοπάδι όπου σχηματίζει, μας επιτρέπει να πιάσουμε αρκετές από αυτές σε κάθε μας εξόρμηση. Αν και επιτίθεται και με μέτρια αλλά και γρήγορη ταχύτητα, στην γρήγορη αρπάζεται καλύτερα από τις σαλαγκιές του τεχνητού μας όπου πρέπει να είναι ξυράφι. Προτιμάει χρωματισμούς φυσικούς και έντονους, και καμία φορά μας εκπλήσσει με το μέγεθος των τεχνητών που μπορεί να επιτεθεί, δείχνοντας την απίστευτη λαιμαργία της. Τέλος ακόμα και αν χάσουμε ψάρια, κάτι πολύ συνηθισμένο, δεν τρομάζει το κοπάδι. Αν θέλετε τις μεγαλύτερες, τότε αυτές τρώνε σχεδόν πάντα στο σούρουπο.

Λαβράκι

Και αυτό το κατά τα άλλα «χειμερινό» ψάρι, βολοδέρνει μια χαρά τους καλοκαιρινούς μήνες κοντά στην ακτογραμμή και να είστε βέβαιοι ότι κυνηγάει, ιδιαίτερα κοντά στον αφρό. Τώρα το καλοκαίρι είναι αρκετά πιο δραστήριο από τον χειμώνα, και με ανεβασμένο μεταβολισμό, κυνηγάει πιο συχνά. Θα το βρούμε κοντά σε εκβολές, σε αμμώδεις και μικτές, αλλά και βραχώδεις παραλίες, καθώς και κοντά σε λιμενοβραχίονες. Θα το αναζητήσουμε κυρίως με τεχνητά ψαράκια επιφανείας και μικρά ψαράκια με γλώσσα, μέχρι 14 εκατοστά. Θα είναι ιδιαίτερα απρόσεκτο νωρίς στο πρώτο φως και στο σούρουπο, οπότε αν έχουμε την διάθεση και το χρόνο, αξίζει να το αναζητήσουμε. Σημειώνω ότι μαζί με τα παραπάνω ψάρια μπορεί να έχουμε και εκπλήξεις όπως κάποια μεγάλη λίτσα ή κάποιο μανάλι που θα δοκιμάσουν τα εργαλεία μας στο έπακρο.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ
Print
Back To Top