Ροφός

Είναι ένα ψάρι που στοιχειώνει τα όνειρα μας και που θεωρείται ψάρι τρόπαιο. Αυτό δεν είναι άλλο από τον «βασιλιά» ροφό. Η επιστημονική του ονομασία είναι epinephelus marginatus και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών. Τον συναντάμε σε βάθος έως 300 μέτρα και στις ελληνικές θάλασσες το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει τα 25 κιλά. Είναι ψάρι κοντόχοντρο με πολύ μεγάλο κεφάλι (σχεδόν το 1/3 του ψαριού). Τα δόντια του είναι ψιλά και πριονωτά. Έχει πολύ μεγάλα μάτια και ιδιαίτερα σκληρό κρανίο. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ με ασπροπράσινες κηλίδες ενώ κοιλιά του είναι ανοιχτό καφέ. Δεν συνηθίζει να κινείται σε κοπάδια και ζει σε βραχώδεις σχισμές και σπηλιές.
Συνήθως ο ροφός καταβροχθίζει ότι ελκυστικό βρεθεί κοντά στο θαλάμι του. Τρέφεται με κάθε λογής μικρότερα ψάρια όπως μελανούρια, σκορπίνες και σαργοί, ενώ αγαπημένη του τροφή είναι το χταπόδι και γενικά όλα τα μαλάκια. Επίσης του αρέσουν πολύ τα κυδώνια και τα στρείδια.


Κόμπος Clinch με δύο στροφές.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Κόμπος Clinch με δύο στροφές.

Ο Improved Clinch, είναι ένας κόμπος που θα καλύψει πολλές από τις απαιτήσεις του ψαρέματος, προσφέροντας ασφαλείς κόμπους, σε εξαρτήματα που διαθέτουν κρίκο για το δέσιμο τους. Είναι κατάλληλος για το δέσιμο στριφταριών, αγκιστριών, τεχνητών δολωμάτων και γενικά ότι άλλου είδους ψαρευτικού εργαλείου, αφού μπορεί να εφαρμοστεί με τρεις διαφορετικές παραλλαγές, ώστε να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα την διάμετρο του παράμαλλου μας.

Η κατασκευή του και στις τρείς περιπτώσεις είναι αρκετά εύκολη, μπορεί να φτιαχτεί επί τόπου πάνω στο σκάφος, ενώ προσφέρει απροβλημάτιστο αποτέλεσμα, χωρίς να μειώνει την αρχική αντοχή της πετονιάς. Έτσι, διαλέγοντας την ανάλογη παραλλαγή, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε, για να δέσουμε τα αγκίστρια στην καθετή, τα τεχνητά δολώματα για την συρτή επιφανείας, ακόμα και πιο χοντρές πετονιές για πιο βαριά ψαρέματα. 



Ο κόμπος Clinch με δύο στροφές.

Μία παραλλαγή του Improved clinch, είναι ο Clinch με δύο στροφές, ένας κόμπος που θα μας δώσει πολύ γερά δεσίματα σε πετονιές με μεσαία διάμετρο. Τώρα, αν χρησιμοποιούμε εξαιρετικά λεπτές πετονιές, συνιστάτε να συμπληρώνουμε την τελική φάση όπως στον Improved. Η αντοχή που θα μας δώσει, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα αφού αγγίζει το 100% από την αρχική αντοχή που διαθέτει η πετονιά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν έχουμε πολύ λεπτές πετονιές. Ξεκινάμε περνώντας το παράμαλλο μέσα από τον χαλκά δύο φορές ώστε να σχηματιστούν δύο αρκετά μεγάλοι κύκλοι.

Στην συνέχεια, τυλίγουμε δύο φορές την άκρη γύρω από το σώμα της πετονιάς φτιάχνοντας τις σπείρες και γυρνώντας πίσω περνάμε την άκρη μέσα από τους δύο κύκλους. Αν η πετονιά μας είναι μικρότερη από 0,20 χιλ. ακολουθούμε το τελικό στάδιο του Clinch improved, φτιάχνοντας έναν improved δηλαδή περνάμε την άκρη μέσα από την θηλιά που σχηματίστηκε παράλληλα προς τις σπείρες. Βρέχουμε καλά και τραβάμε την ελεύθερη άκρη ώστε να σφίξει ο κόμπος και μετά τραβάμε δυνατά και απότομα το σώμα για να κατέβει ο κόμπος στο χαλκά. Τέλος, κόβουμε την άκρη στο ένα χιλιοστό.

ΚατηγορίαΚΟΜΠΟΙ
Print
Back To Top