Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024

Περιοδικό Ψάρεμα με Σκάφος : Κεφαλόποδα

Τα κεφαλόποδα (Cephalopoda) είναι ομοταξία θαλάσσιων οργανισμών που ανήκουν στη συνομοταξία των υδρόβιων μαλακίων, αποτελούν το πιο εξελιγμένο είδος τους και ονομάστηκαν έτσι επειδή τα πλοκάμια τους εκφύονται από το κεφάλι τους. Στην ομοταξία τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα θράψαλα, τα καλαμάρια, οι μοσκιοί, οι σουπιές και τα χταπόδια, όπως και είδη που φαινομενικά δεν μοιάζουν ιδιαίτερα στα προηγούμενα, ανάμεσα στα οποία και ο ναυτίλος.

Κεφαλόποδα

Τα κεφαλόποδα (Cephalopoda) είναι ομοταξία θαλάσσιων οργανισμών που ανήκουν στη συνομοταξία των υδρόβιων μαλακίων, αποτελούν το πιο εξελιγμένο είδος τους και ονομάστηκαν έτσι επειδή τα πλοκάμια τους εκφύονται από το κεφάλι τους. Στην ομοταξία τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα θράψαλα, τα καλαμάρια, οι μοσκιοί, οι σουπιές και τα χταπόδια, όπως και είδη που φαινομενικά δεν μοιάζουν ιδιαίτερα στα προηγούμενα, ανάμεσα στα οποία και ο ναυτίλος.


Slow Jigging - Μια τεχνική χωρίς εποχές!

Του Κωνσταντίνου Λυκογεώργου T.168

Slow Jigging - Μια τεχνική χωρίς εποχές!

Σημασία δεν έχει αν κάποιος καταφέρνει να βγάζει ένα ή δύο ή κανένα ψάρια. Σημασία έχει φίλοι μου να έχουμε υγεία και να καταφέρνουμε να πηγαίνουμε δίπλα στην αγαπημένη μας Γαλανή, να ξεκουραζόμαστε και χαλαρώνει το μυαλό μας και το κορμί μας από την πίεση της καθημερινότητας.

Πέρσι τα ψάρια λόγω θερμοκρασίας και γενικότερα κλιματολογικής αλλαγής, καθυστέρησης των βροχών, του κρύου κλπ, μείνανε λίγο πίσω στις ημερομηνίες που τα βρίσκαμε. Υπήρχαν πολλές ερωτήσεις για το αν τα ψάρια χτυπάνε τον χειμώνα σε πλάνους; Γενικότερα όταν αρχίζουν και βγαίνουν τα καλαμάρια στην ακτή τα ψάρια δεν προτιμούν τους πλάνους; Μήπως η τεχνική του slow pitch jigging είναι μόνο για άνοιξη και καλοκαίρι; Και πολλές τέτοιες ερωτήσεις. Πάμε μαζί παρακάτω να δούμε μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες των τελευταίων περίπου 5 χρόνων στην τεχνική αυτή, αν είναι αλήθεια ή μύθος. Τελικά το slow jigging γίνεται όλο το χρόνο ή όχι; Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Τι είναι το Slow Jigging

Είναι μια τέχνη. Αυτό προσωπικά για μένα είναι δεδομένο. Άρα τι συνεπάγεται από αυτό; Ότι έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας και η τύχη δεν είναι παράγοντας που μπορούμε να στηριχτούμε. Είναι μια τεχνική που, προσέξτε καλά τι θα γράψω παρακάτω, είναι το μυστικό για να μπορέσουμε να δούμε αποτελέσματα, όπου μέσα από το κορμί μας διοχετεύουμε ενέργεια στο καλάμι και αυτό με την σειρά του την προσπερνάει μέσω του νήματος και καταλήγει στο πλάνο. Δηλαδή προσπαθούμε να ζωντανέψουμε ένα σίδερο. Προσπαθούμε να το κάνουμε να μοιάσει σαν ζωντανό. Πράγμα, που όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε είναι ακριβώς όπως νομίζετε. Πολύ δύσκολο. Και η τύχη μπορεί να μας βοηθήσει μια, δύο άντε τρείς φορές. Κάποια στιγμή τελειώνει και αυτή. Όλα τα παρακάτω που θα σας γράψω είναι εμπειρίες συγκεντρωμένες από όλα τα ψαρέματα που έχω κάνει και τα συμπυκνώνω ώστε να δούμε τα πιο σημαντικά και ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας. Μήπως τελικά είναι μύθος ότι το slow jigging είναι μια τεχνική για λίγους μήνες του χρόνου, και τους υπόλοιπους δεν είναι τόσο αποδοτικό. Ας προχωρήσουμε σε αυτό το άρθρο. Σίγουρα θα φανεί ενδιαφέρον και θα βοηθήσει.

Ας μπούμε σε μια σειρά

Γιατί έγραψα τα παραπάνω; Για να καταλάβετε ότι η τεχνική αυτή έχει υψηλές απαιτήσεις. Δηλαδή όλα παίζουν το ρόλο τους. Τίποτα δεν μένει στη τύχη. Φανταστείτε ότι εμένα προσωπικά όταν ξεκίνησα πριν τόσα χρόνια, δεν είχα κάποιον να ρωτήσω. Δεν ήξερα ποιον πλάνο να διαλέξω. Τις διαφορές μεταξύ φτηνού νήματος, κινέζικου όπως τα λένε μερικοί και καλού ακριβού νήματος από 8 πλέξεις και πάνω. Πόσο χοντρό παράμαλλο και πόσες οργιές. Τελικά βλέπετε και μόνοι σας ότι η απόδοση του slow jigging μετράει στη λεπτομέρεια. Γιατί φίλοι μου, όταν υπάρχουν ψάρια, όλοι βγάζουμε. Το πρόβλημα είναι όταν αυτά δεν έχουν όρεξη να φάνε, δεν έχουν όρεξη να κυνηγήσουν, είναι πατωμένα και τέλος πάντων στο σύνολο είναι μια κακή εποχή για ψάρεμα. Δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε; Να πηγαίνουμε για ψάρεμα όταν έχει τις ιδανικές συνθήκες; H να περιμένουμε κάθε χρόνο πότε θα γυαλώσουν τα καλαμάρια για να πάμε στη θάλασσα για ψάρεμα και για να ηρεμήσουμε. Ή να κοιτάμε το φεγγάρι και να λέμε δεν είναι καλό το φεγγάρι τώρα, δεν είναι για ψάρεμα. Καταλαβαίνετε ότι στη ζωή μας δεν προγραμματίζουμε κάτι.

Αλλοίμονο λοιπόν και στο ψάρεμα να το κανονίζαμε από όλους τους άλλους παράγοντες εκτός από το τι θέλουμε εμείς περισσότερο. Και αυτό τι είναι; Είναι με την πρώτη ευκαιρία να μπούμε θάλασσα να ψαρέψουμε και αν βρούμε ψάρια, να έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να τα δελεάσουμε. Και ίσως σε κάποιους να μην αρέσουν τα γραφόμενα μου, αλλά είναι η αλήθεια. Είναι μια τεχνική που είναι σαφώς εξειδικευμένη και δεν υπόσχεται πολλά θηράματα. Αλλά υπόσχεται ένταση και χαρά να κοροϊδεύεις ένα θήραμα με το σίδερο. Και δυστυχώς δεν είναι φτηνή τεχνική. Δυστυχώς τα εργαλεία μας είναι ακριβά, εξειδικευμένα και σωστά.

Μετρημένα και δοκιμασμένα σε εργοστάσια και θάλασσες πριν φτάσουν στα χέρια μας. Με υλικά ακριβά και έχουν ένα σκοπό. Την μέγιστη απόδοση όταν όλα τα αλλά σταματούν. Αυτό πληρώνουμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε. Την απόδοση και την τελειότητα των εργαλείων μας. Μην γελιόμαστε. Φτηνά και να κάνουμε αυτή τη τεχνική δεν γίνεται. Και φυσικά χρειαζόμαστε και βυθόμετρο. Αλλιώς που θα κάνουμε slow jigging; Δεν μπορούμε απλά να κάτσουμε και να κάνουμε την τεχνική όπου βρούμε. Καταλαβαίνετε τι θέλω να γράψω. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τα εργαλεία μας.

Καλάμι

Εδώ φίλοι μου έχω να σας πω ότι μέχρι στιγμής μέσα από τον κύκλο μου, από φίλους και γνωστούς και προσωπικές δοκιμές, τα Ιαπωνικά καλάμια είναι στην κορυφή της επιτυχίας για αυτό το ψάρεμα. Δυστυχώς κάτι λιγότερο δεν θα το συνιστούσα. Μέχρι στιγμής φυσικά. Ιαπωνικά καλάμια με τιμές από 250 ευρώ και πάνω. Όσο πιο τεχνικό και δυνατό, τόσο ανεβαίνει και η τιμή του. Όσο πιο ποιοτικό, δυνατό, τεχνικό με τελευταίας τεχνολογίας οδηγούς, φτάνει και ξεπερνάει και τα 500 ευρώ. Ναι καλά διαβάσατε. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και έτσι είναι για όλους. Αλλά κάτι που το αγοράζουμε μια φορά και θα μας χαρίσει αμέτρητες χαρές και θα είμαστε μαζί του τόσες πολλές ώρες, αξίζει πιστεύω και το τελευταίο ευρώ.

Μηχανισμός

Εδώ τι χρειαζόμαστε; Χρειαζόμαστε ένα μηχανισμό με πολύ καλά γραμμικά φρένα, (μην μπερδεύεστε με τα κιλά που γράφουν κάποιοι, δεν μας ενδιαφέρει σε αυτή την τεχνική να έχουμε πολλά κιλά, αλλά γραμμικά φρένα και ακρίβεια ρυθμίσεων των κιλών που βάζουμε, από 2.500 κιλά μέχρι 4.700 το πολύ). Πάντα με δυνατότητα μικρορύθμισης όταν τα ρυθμίζουμε ή τα χαμηλώνουμε, για να μην πηγαίνει από τα 2 κιλά με ένα κλικ στα 3 κιλά. Σημαντικό, αλλιώς στο ένα θήραμα που θα καταφέρουμε να ξεγελάσουμε με την βοήθεια του καλαμιού, θα το χάσουμε με τσάφ που θα κοπεί το παράμαλλο με την βοήθεια του μηχανισμού. Οπότε προσοχή. Επενδύουμε σε μηχανισμό να μαζεύει όσο γίνεται περισσότερο με μια μανιβελιά και να έχει τέλεια φρένα. Υπάρχουν μηχανισμοί που ξεκινούν από τα 200 ευρώ περίπου, αλλά στην κορυφή που είναι τα μηχανάκια για αυτή την τεχνική στοιχίζουν περίπου 450 ευρώ και ξεπερνάνε και τα 600 ευρώ. Ναι καλά το διαβάσατε. Έτσι και εδώ, το ζυγισμένο, εξειδικευμένο, ακριβείας μηχανάκι για αυτή τη τεχνική ξεκινάει και ξεπερνάει τα 450 ευρώ. Σας έγραψα πιο πάνω ότι ίσως δεν θα αρέσουν αυτά που θα γράψω, αλλά είναι η αλήθεια και ο τρόπος να έχει κάποιος αποτελέσματα σε αυτή την εξειδικευμένη τεχνική και αυτό θα κάνω. Συνεχίζω λοιπόν με το νήμα.

Νήμα

Εδώ και αν χρειάζεται προσοχή στην αγορά. Δυστυχώς ή ευτυχώς έχω δοκιμάσει πολλά νήματα ψάχνοντας αυτό που θα με βοηθήσει καλύτερα. Σας έγραψα και πιο πάνω ότι δεν είχα κάποιον να με κατευθύνει και τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για μένα. Σε αντίθεση με κάποιον που ξεκινάει τώρα και τυχαίνει να μπορώ να βοηθήσω με τα γραφόμενα μου να είναι στο σωστό δρόμο τουλάχιστον τεχνικά. Και χαίρομαι που το κάνω αυτό. Ας δούμε το νήμα. Νήμα θα επιλέξουμε πολύ καλό, άριστο καλύτερα να γράψω, 8 κλώνων το λιγότερο. Και προσοχή πολύ να είναι σε πραγματικές διαστάσεις. Προσοχή γιατί όλα κρίνονται στη λεπτομέρεια. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά νήματα που άλλα γράφουν και άλλα είναι. Επιλέγουμε ένα άριστο Ιαπωνικό νήμα για jigging το οποίο ξεκινάει από τα 60 ευρώ και καταλήγει περίπου στα 100 ευρώ τα 300 μέτρα. Αλλά μας εγγυάται, προσέξτε τι θα γράψω γιατί είναι πολύ σημαντικό, μας εγγυάται λοιπόν, δύναμη, απαλότητα, μεταξένια υφή και αδιαβροχοποίηση στο νερό. ΔΕΝ ρουφάει νερό. Έχουν δει πολλά τα μάτια μου για αυτό σας το γράφω. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι δεν θα τα βρούμε φτηνά, ούτε και θα τα βρούμε με το κιλό μέσα από το ίντερνετ από ξένα site που τα πουλάνε με το κιλό. Έτσι είναι φίλοι μου. Όλα τα εργαλεία στο ψάρεμα αυτό καλό είναι να είναι μελετημένα και ακριβή. Για τα μέγιστα αποτελέσματα.

Παράμαλλο

Σίγουρα φαντάζει εύκολη επιλογή. Δυστυχώς και εδώ υπάρχουν διαφορές. Υπάρχουν εταιρίες που γράφουν ότι ένα παράμαλλο είναι 0.47 χιλιοστά, για παράδειγμα, και έχει δύναμη στο κόμπο 20 κιλά και ένα άλλο παράμαλλό γράφει στην ίδια διάμετρο τα μισά κιλά. Τι είδα λοιπόν. Ότι μέχρι και εδώ άλλα γράφουν άλλα είναι. Έγραφε 0.47 και ξεπέρναγε τα 0.56 χιλιοστά. Άρα φανταστείτε ένας φίλος να αποφασίσει να ξεκινήσει με πραγματικό 0.50 χιλιοστά και τελικά να είναι κοντά στα 0.60 χιλιοστά. Πώς να δουλέψει και να κουνηθεί εκείνος ο κακόμοιρος πλάνος εκεί κάτω; Δεν υπάρχει περίπτωση. Ούτε και στο πηγάδι της τύχης να τον ρίξουμε. Άρα προσέχουμε το παράμαλλο να είναι καλής ποιότητας, πραγματικά χιλιοστά και να αντέχει στα γδαρσίματα και στους κόμπους, όπως επίσης θα έχει και δυνατό δείκτη αντίστασης στην ακτινοβολία του ήλιου και στην κακουχία του θαλασσινού νερού. Δεν είναι όλα τα fluorocarbon τα ίδια. Εδώ οι τιμές ποικίλουν ανάλογα τα μέτρα της συσκευασίας ξεκινούν από 15 ευρώ και φτάνουν περίπου στα 50 ευρώ.

Στριφταροπαραμάνα.

Εδώ δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο από τα ευκόλως εννοούμενα. Δυνατές, ανοξείδωτες με πολλά κιλά αναγραφόμενα παραμάνες ή στριφτάρια. Δεν αφήνουμε τίποτα στη τύχη, ειδικά αυτό το συνδετικό κρίκο. Χρειαζόμαστε κάτι που θα αντέχει τα βίαια χτυπήματα του ψαριού αλλά μην ξεχνάμε και προηγουμένως τα χτυπήματα που κάνουμε εμείς στον πλάνο για ώρες. Φανταστείτε τι ταλαιπωρία τραβάει αυτό το μικρό αλλά τόσο σημαντικό αντικείμενο στο ψάρεμα μας. Και ίσως από τα τελευταία που μπορεί να μας προδώσει.

Αγκίστρια

Εδώ συζητώντας με φίλους, μου έλεγαν ότι αγόρασαν αγκίστρια δυνατά. Πολύ δυνατά. Αλλά έχουν πολλά ξεκαρφώματα. Ένα σημαντικό κεφάλαιο στη τεχνική είναι και τα αγκίστρια. Πρέπει λίγο να κατανοήσουμε ένα ψάρι. Όταν πηγαίνει να φάει θα ανοίξει το στόμα να δαγκώσει και να ρουφήξει. Δυστυχώς λοιπόν τα αγκίστρια προτείνω να είναι από ελαφρύ υλικό και όχι βαρύ. Τι κόστος υπάρχει σε αυτό. Ότι τα ελαφριά ανοίγουν πιο εύκολα όταν έχουμε βάλει πολλά κιλά φρένα. Έχω δει και έχω διαβάσει πολλά παράπονα ότι κάποια αγκίστρια ανοίγουν. Φυσικά και θα ανοίξουν, το λάθος δεν είναι σε αυτά αλλά σε εμάς. Έγραψα πιο πάνω τι εννοώ. Δεν γίνονται όλα φίλοι μου. Και δυνατά και αιχμηρά και ελαφριά και να μην ανοίγουν με τίποτα, δεν υπάρχει αυτό. Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Όταν χαμηλώνουμε το βάρος του αγκιστριού το ρουφάει καλύτερα το ψάρι και έτσι το καρφώνουμε. Και να μην είναι πολύ καλά πιασμένο όταν το καλαμάκι είναι αυτό που πρέπει και τα φρένα μας γραμμικά ρυθμισμένα εκεί που πρέπει, θα έρθει σιγά σιγά στο σκάφος.

Έτσι και αλλιώς δεν έχουμε κάτι να μας κάνει βιαστικούς. Για να χαλαρώσουμε πάμε, όχι για να είμαστε στην «τσίτα». Αν λοιπόν τα εργαλεία μας είναι όπως πρέπει, οι πιθανότητες να έρθει το ψάρι σε εμάς είναι πάρα πολλές. Αλλιώς θα έχουμε ακόμα μία ανάμνηση από ένα χαμένο ψάρι και θα σκεφτόμαστε τι έφταιγε έκτος από τον δικό μας χειρισμό και τα εργαλεία μας πάντα. Το έχουμε αυτό σαν λαός, φταίνε όλα τα άλλα εκτός από τις επιλογές μας. Και σίγουρα σε κάποιους θα γεννήθηκε το ερώτημα, μα καλά βρε Κώστα και όταν μας βρίσκουν μαύρα ψάρια, ροφοί, σφυρίδες θα τα χάνουμε; Όχι φίλοι μου. Αλλά εκεί θα χρειαστούμε πιο δυνατά εργαλεία και πιο ενισχυμένα. Αλλά δεν γίνονται όλα. Και δεν γίνονται με λίγα χρήματα. Μπορούμε να φτιάξουμε εξοπλισμό να ανταπεξέλθει και δύσκολα, μεγάλα θηράματα το ίδιο καλά όπως στα μικρά, αλλά είναι σαφώς ποιο ακριβά.

Πλάνοι

Εδώ είναι η χαρά μας. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Αξιοποιήστε πλέον γιατί υπάρχουν και αγοράστε επώνυμους, εξειδικευμένους πλάνους, δοκιμασμένους από την εταιρία με υλικά κατασκευής πολλές φορές και μείξη υλικών ώστε να πετύχουν το σωστό «πλανάρισμα». Μην διστάζετε να δοκιμάσετε χρώματα πλεύσεις και ότι θέλετε. Διαθέτετε πλέον το σωστό εξοπλισμό ώστε να δουλέψετε όλους τους πλάνους. Πιστέψτε με. Τα εργαλεία κάνουν την διαφορά.

Κλείνοντας να σας γράψω ότι το τελευταίο χαρτί το έχετε εσείς στα χέρια σας. Το ότι κάποιος τα πήρε όλα αυτά δεν σημαίνει ότι τελείωσαν όλα. Αντίθετα τώρα ξεκινάει το δικό σας ταξίδι με τα σωστά εργαλεία σε μια τεχνική που θα σας συναρπάσει. Είναι δεδομένο αυτό. Σε κάθε ψάρι που πιάνεται στον πλάνο, η χαρά μου είναι τεράστια. Έτσι και εσείς. Εγώ σας δείχνω το δρόμο και εσείς θα πρέπει να τον βαδίσετε μόνοι σας. Όπως και στην ζωή μας. Ο δρόμος υπάρχει αλλά δεν έρχεται μόνος του σε εμάς. Καλή χρονιά σε όλους τους φίλους του περιοδικού.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας που με διαβάσατε. Ελπίζω να βοήθησα.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ
Print
Back To Top