Ντάσκα - Καρβούνι

Πρόκειται για ψάρι πελαγόδρομο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των τονοειδών με μεγέθη που φτάνουν τα 20 κιλά σε βάρος και τα 100 εκατοστά σε μήκος. Τα πιο συνηθισμένα όμως που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε από την ακτή, είναι ψάρια από το μισό κιλό έως τα πέντε - έξι και πιο σπάνια ψάρια που αγγίζουν ακόμα και τα δέκα(!) κιλά. Η επιστημονική του ονομασία είναι Euthynnus Alletteratus ενώ πολλές και διαφορετικές ονομασίες δίνονται σε αυτό το ψάρι κατά τόπους όπως καρβούνι, παλαμίδα, ντάσκα, ορτσίνι, τονάκι και κοπάνι με τα επικρατέστερα να είναι τα ντάσκα και καρβούνι.


Κόμπος Improved Clinch για κάθε απαίτηση.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Κόμπος Improved Clinch για κάθε απαίτηση.

Ο Improved Clinch, είναι ένας κόμπος που θα καλύψει πολλές από τις απαιτήσεις του ψαρέματος, προσφέροντας ασφαλείς κόμπους, σε εξαρτήματα που διαθέτουν κρίκο για το δέσιμο τους. Είναι κατάλληλος για το δέσιμο στριφταριών, αγκιστριών, τεχνητών δολωμάτων και γενικά ότι άλλου είδους ψαρευτικού εργαλείου, αφού μπορεί να εφαρμοστεί με τρεις διαφορετικές παραλλαγές, ώστε να χρησιμοποιηθεί, ανάλογα την διάμετρο του παράμαλλου μας.

Η κατασκευή του και στις τρείς περιπτώσεις είναι αρκετά εύκολη, μπορεί να φτιαχτεί επί τόπου πάνω στο σκάφος, ενώ προσφέρει απροβλημάτιστο αποτέλεσμα, χωρίς να μειώνει την αρχική αντοχή της πετονιάς. Έτσι, διαλέγοντας την ανάλογη παραλλαγή, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε, για να δέσουμε τα αγκίστρια στην καθετή, τα τεχνητά δολώματα για την συρτή επιφανείας, ακόμα και πιο χοντρές πετονιές για πιο βαριά ψαρέματα. 



Ο κόμπος Improved Clinch

Αυτός ο κόμπος είναι πολύ γνωστός και συνηθισμένος σε εκείνους τους ψαράδες που ασχολούνται με την συρτή αφρού. Χρησιμοποιείται για το δέσιμο των τεχνητών δολωμάτων, ειδικά στις περιπτώσεις που η πετονιά μας έχει πολύ μικρή διάμετρο. Η διαδικασία κατασκευής του είναι αρκετά εύκολη και πραγματοποιείται πολύ γρήγορα, ενώ όσον αφορά την αντοχή που αποδίδει, κυμαίνετε σε πολύ υψηλά επίπεδα, διατηρώντας την αρχική αντοχή της πετονιάς σε ποσοστό 95% - 100%. Αυτό βέβαια ισχύει εφόσον οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε να διαθέτουν μικρή έως μεσαία διάμετρο, ενώ για τις πιο χοντρές πετονιές συνιστάται η παραλλαγή του Clinch με τρεισήμισι σπείρες που αναλύω σε άλλο άρθρο. Η κατασκευή αυτού του κόμπου αποτελείται από τρία στάδια.

Αρχίζουμε, περνώντας καμιά δεκαριά εκατοστά πετονιά από το παράμαλλο, μέσα από τον κρίκο και έπειτα την διπλώνουμε προς τα πίσω παράλληλα με την πετονιά. Τώρα, με την ίδια άκρη τυλίγουμε το σώμα της πετονιάς τουλάχιστον έξι φορές και κατόπιν την περνάμε στη μικρή θηλιά που σχηματίστηκε κοντά στον χαλκά.

Κάνοντας αυτό σχηματίζεται μία θηλιά παράλληλη προς τις σπείρες μέσα από την οποία θα περάσουμε την άκρη. Το μόνο που μένει είναι να σαλιώσουμε τις σπείρες και με προσοχή να τραβήξουμε την ελεύθερη άκρη έτσι ώστε οι σπείρες να πλησιάσουν ή μία την άλλη. Τέλος, κρατώντας σταθερό το εργαλείο τραβάμε το σώμα της πετονιάς φέρνοντας τον κόμπο πάνω στο χαλκά και κόβουμε την άκρη στα δύο χιλιοστά.

ΚατηγορίαKOMΠΟΙ
Print
Back To Top