Μελανούρι

Το μελανούρι (Oblada melanura Λινναίος, 1758) είναι ένα Μεσογειακό ψάρι του αλμυρού νερού που ανήκει στην οικογένεια των Σπαριδών. Είναι το μόνο είδος του γένους Oblada.
Το σώμα του είναι αρκετά φαρδύ στη μέση, τα μάτια του είναι μεγάλα με διάμετρο σχεδόν το μισό ύψος του κεφαλιού και το στόμα του είναι λοξό με λεπτά χείλια και μόνο κοπτήρες μπροστά χωρίς άλλα δόντια.
Το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι στα 300-400 γραμμάρια, ενώ κάποιες φορές μπορεί να ξεπεράσει και τα 700 γρ. Το μήκος του είναι 34 εκ. και παρόλο το μικρό του μέγεθος σε σχέση με άλλα ψάρια, μπορεί να ζήσει 11 χρόνια και κάποιες φορές λίγο παραπάνω.


Στρατηγικές ψαρέματος - Ψάρια, Tεχνικές & Ώρες.

Του Αντώνη Δρόσου

Στρατηγικές ψαρέματος - Ψάρια, Tεχνικές & Ώρες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούμε στις οθόνες των βυθομέτρων μας μεγάλα ψάρια και μάλιστα τόσο καθαρά που διακρίνουμε ακόμη και το είδος τους. Μάταια όμως όσο κι αν προσπαθούμε να ρίξουμε τα δολώματά μας, στη κυριολεξία μπροστά στη μύτη τους, δεν καταφέρνουμε να πάρουμε ούτε την παραμικρή τσιμπιά. Βλέπετε δεν είναι η κατάλληλη ώρα και η κατάλληλη στιγμή. Τι κάνουμε τότε; Επιμένουμε, τα παρατάμε και φεύγουμε ή κάτι άλλο;

Το να επιμείνουμε δεν έχει νόημα αφού το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να τρομάξουμε ακόμη περισσότερο τα ψάρια με αποτέλεσμα σε λίγο να μη τα βλέπουμε ούτε στις οθόνες μας. Πολύ χαρακτηριστικό είναι το σκηνικό αυτό στις μεγάλες σφυρίδες όπου πάνε και τρυπώνουν μέσα στα θαλάμια τους και όσες βόλτες κι αν κάνουμε από πάνω τους, δε θα δούμε στη συνέχεια το παραμικρό ίχνος. Ο έμπειρος και λογικός ψαράς αυτό που θα κάνει είναι με το που θα δει τα ψάρια, να τα σημαδέψει στο GPS και αφού προσπαθήσει μια ή δυο φορές να τα προσεγγίσει και δεν δει αποτέλεσμα να φύγει και να τα αφήσει στην ησυχία τους. Αργότερα, την κατάλληλη ώρα, θα πάει να τα επισκεφτεί πανέτοιμος, και το πιο πιθανό είναι να καταφέρει να τα προσεγγίσει. Εδώ έρχεται λογικά το ερώτημα. Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για την προσέγγιση των μεγάλων ψαριών;

Ποια είναι η ώρα εκείνη που όλα τα ψάρια τσιμπούν; Ποια είναι η ώρα που το μεγάλο κι εκλεκτό θήραμα θα αφήσει στην άκρη τους δισταγμούς και τις φοβίες και θα πάει να αρπάξει το δόλωμά μας; Ψάρια καλά και μεγάλα μπορεί να πιάνουμε όλες τις ώρες της μέρας αλλά και της νύκτας. Αν υπάρχει όμως κάποια καλύτερη ώρα σαν αυτή που ψάχνουμε, μια «μαγική στιγμή», η ώρα σίγουρα αυτή είναι όταν ανατέλλει ο ήλιος και όταν δύει. Ο κάθε ψαράς σίγουρα έχει το δικό του τρόπο ψαρέματος και τη δική του τεχνική με την οποία αναζητεί τα ψάρια που προτιμά. Άλλος με τη συρτή, άλλος με το παραγάδι, άλλος με την καθετή κι άλλος με το τεχνητό του σε μια από τις πιο σύγχρονες τεχνικές όπως είναι το slow, το inchiku και το tai rubber. Ο καθένας ξέρει πως θα ψαρέψει, τι δόλωμα θα βάλει, σε ποιο τόπο θα σταματήσει. Αν ρωτήσουμε όλους αυτούς ποια πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη ώρα που το καλό το ψάρι θα ξεγελαστεί και θα αρπάξει το αγκίστρι μας, τότε η απάντηση θα είναι μία. Την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Είναι αυτό τυχαίο; Σίγουρα όχι.

Η βασικές ώρες

Το μισάωρο εκείνο από την ώρα που θα ξημερώσει μέχρι και την ώρα που θα βγει ο ήλιος μια οργιά ψηλά, αλλά και την ώρα που ο ήλιος δύει μέχρι να σκοτεινιάσει για τα καλά θα πάρουμε όχι μόνο τόσα θηράματα όσα την υπόλοιπη ώρα που ψαρεύαμε αλλά θα πάρουμε και το καλό το θήραμα. Η μεγάλη συναγρίδα, η σφυρίδα, η στήρα, ο ροφός, το φαγκρί, το τσαούσι, ο γεροσαργός, το σκαθάρι, η τσιπούρα, η ντάσκα, η παλαμίδα, ο λούτσος, όλα τότε θα τσιμπήσουν. Είναι η ώρα που τα ψάρια παθαίνουν ένα είδος φρενίτιδας και αρπάζουν εύκολα ότι συναντήσουν μπροστά τους. Στη συνέχεια όσες ώρες και αν τα αναζητήσουμε δύσκολα θα καταφέρουμε να πάρουμε κάποιο αξιόλογο από αυτά. Είναι η ώρα που ο ψαράς βάζει τα βαριά «εργαλεία» και όλη την τέχνη και την τεχνική του για να καταφέρει το προσδοκώμενο. Η συνάντηση με το «θεριό» είναι κοντά. Ποιες είναι όμως αυτές οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ώστε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί; Πέρα από ότι πρέπει αυτήν την ώρα να είμαστε στον τόπο πάνοπλοι υπάρχουν και κάποιες άλλες λεπτομέρειες, που καλό είναι να τις δούμε ανά τρόπο ψαρέματος διαφορετικά.

ΣΥΡΤΗ ΒΥΘΟΥ ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΟ

Μια τεχνική που κυρίως στοχεύουμε σε μεγάλα ψάρια. Εδώ πλησιάζοντας προς την καλή ώρα θα τοποθετήσουμε στο παράμαλλό μας ένα τεχνητό που, «σημαδεύει» σε ιδιαίτερα μεγάλα ψάρια, που να έχει δυνατές σαλαγκιές. Το καλύτερό μας. Θα ελέγξουμε το παράμαλλο αν είναι εντάξει, ενώ αν έχουμε από πιο πριν τη συρτή μας και ψαρεύει τότε θα τη σηκώσουμε για να την επιθεωρήσουμε και στη συνέχεια θα την αμολήσουμε κοντά στον τόπο. Η ταχύτητά μας θα μειωθεί αισθητά σε σχέση με την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας που ήταν 3+ ναυτικά μίλια και θα πάμε στο 3-, ενώ θα πρέπει να υπολογίσουμε το κατέβασμα που θα κάνει το δόλωμά μας λόγω αργότερης ταχύτητας. Το πόσα μολύβια θα ανεβάσουμε αυτό θα εξαρτηθεί από το βάθος που θα σύρουμε. Πάντως προτιμούμε τα ρηχότερα σημεία που είναι πιο εύκολα και πιο ξεκούραστα, κοντά στις αποχές και σέρνουμε κι αρκετά ψηλότερα από το βυθό. Τα ψάρια κυνηγούν και αρπάζουν το δόλωμα ψηλά και δεν είναι απαραίτητο να τα αναζητήσουμε κοντά στο βυθό, που είναι κι επικίνδυνα να το χάσουμε.

ΜΟΛΥΒΙ ΦΥΛΑΚΑΣ

Εδώ θα διαφοροποιηθούμε λίγο σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες και δε θα πάμε να τραβήξουμε πάνω στον τόπο αλλά στα νέτα, κοντά στον τόπο. Αν υπάρχουν ψάρια στην περιοχή, τότε αυτά θα κυνηγούν παντού άρα δεν υπάρχει λόγος να κινδυνέψουμε όχι να μας σκαλώσει το δόλωμα ή το αγκίστρι αλλά το ψάρι που θα τσιμπήσει. Το μεγάλο ψάρι όπως γνωρίζεται, με το που πιάνεται τρέχει αμέσως να σκαλώσει. Εμείς αυτό το αποφεύγουμε ενώ αν καταφέρουμε να το πάρουμε γρήγορα έχουμε τα περιθώρια του χρόνου αλλά και το πλεονέκτημα, ότι δεν τρομάξαμε τα ψάρια του τόπου για να πάρουμε και δεύτερο.

ΖΟΚΑ

Με το που δούμε να χαράζει για τα καλά, αφήνουμε στην άκρη την αναζήτηση του δολώματος και πάμε τάχιστα πάνω από τον τόπο για να ρίξουμε τα υπάρχοντα ζωντανά δολώματα, όσο λιγοστά κι αν είναι.  Αν θέλουμε να πιάσουμε κάποιο αξιόλογο ψάρι εύκολα κι απλά έχουμε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας. Αργότερα που θα περάσει η καλή η ώρα ας ξαναπάμε να αναζητήσουμε κι άλλα δολώματα αλλά και ψάρια σε μακρύτερους ψαρότοπους. Το ξημέρωμα θα πάμε να ψαρέψουμε σε κοντινό τόπο, με αυτόν που αναζητούμε τα δολώματά μας συνήθως καλαμάρια ή αν έχουμε δολώματα και θέλουμε να ψαρέψουμε μακριά να ξεκινήσουμε αρκετά πιο πριν, ώστε το ξημέρωμα να βρισκόμαστε με δολωμένη τη ζόκα μας πάνω από τον τόπο.

SLOW, INCHIKU

Αν είναι να ξεγελάσουμε τη μεγάλη σφυρίδα, τη συναγρίδα, τα φαγκριά και τις στήρες εύκολα, αυτό θα το καταφέρουμε μόνο το ξημέρωμα και το σούρουπο. Είναι οι στιγμές που δεν θα προλάβει να κατέβει ο πλάνος μας στο βυθό και θα τον αρπάξουν στο κατέβασμα. Εδώ δε θα χρειαστεί ούτε καν να σβήσουμε τη μηχανή, όπως κάνουμε τις υπόλοιπες ώρες, ακόμη και στα ρηχά νερά. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι να είμαστε στον τόπο τη σωστή στιγμή, πανέτοιμοι κι αρματωμένοι με τα καλά πλάνα και τα κοφτερά αγκίστρια.

TAI RUBBER

Επειδή τις καλές αυτές ώρες θα ξεγελάσουμε τα μεγάλα κι εκλεκτά θηράματα, αφήνουμε τα νωπά δολώματα στην άκρη κι όλα αυτά που συμπληρώναμε τα αγκίστρια του πλάνου μας κι αφήνουμε αυτόν να κατηφορίσει μόνος του στο βυθό. Η τσιμπιά δε θα αργήσει να φανεί και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το κάρφωμα, αλλά και την πάλη που θα ακολουθήσει.

ΣΥΡΤΗ ΑΦΡΟΥ

Την ώρα που φέγγει τα αφρόψαρα ξεκινούν το κυνήγι τους νηστικά από το βράδυ, ενώ το σούρουπο προσπαθούν να βρουν ότι κινείται για να πάνε φαγωμένα να ξεκουραστούν. Άρα θα πρέπει κι εδώ να εκμεταλλευτούμε αυτό το περίσσιο πάθος για κυνήγι. Οι κινήσεις μας γρήγορες στο πιάσιμο ενός ψαριού, γιατί σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερο, ενώ έχουμε φροντίσει να τοποθετήσουμε κι ένα μικρό μολυβάκι στην αρματωσιά μας.

ΠΑΡΑΓΑΔΙ

Όσοι έχουμε σκοπό να ρίξουμε πρωινό παραγάδι, ψιλό ή χοντρό, θα πρέπει αυτό να είναι δολωμένο προτού ξημερώσει και να καλάρεται την ώρα που χαράζει. Το αφήνουμε μέχρι να βγει ο ήλιος και στη συνέχεια το μαζεύουμε με την άνεσή μας. Ότι καλό ήταν να τσιμπήσει έχει τσιμπήσει. Οι πιθανότητές μας από εκεί και ύστερα είναι μηδαμινές.

Όταν πάλι ο σκοπός μας είναι το βραδινό, τότε έχουμε το παραγάδι δολωμένο προτού σκοτεινιάσει και το καλάρουμε την ώρα που ο ήλιος δύει. Περιμένουμε μέχρι να βγει το πρώτο άστρο στον ουρανό και στη συνέχεια ανάλογα με το είδος του δολώματος που έχουμε βάλει στα αγκίστρια μας το λεβάρουμε ή περιμένουμε ένα μισάωρο ακόμα.

ΚΑΘΕΤΗ

Όσοι είμαστε πρωινοί ψαράδες καλό είναι να είμαστε πάνω στον τόπο την ώρα που αρχίζει να χαράζει. Με τις ενισχυμένες αρματωσιές περιμένουμε το καλό που μπορεί να μας τσιμπήσει. Ίσως οι τσιμπιές να είναι λιγότερες από την υπόλοιπη ημέρα, όμως όποιο ψάρι τσιμπήσει θα είναι καλό. Μη ξεχνάμε να καρφώνουμε και στα μικροτσιμπηματάκια γιατί μπορεί να είναι κάποιο ψάρι μεγάλο που έχει το δόλωμα στο στόμα του και πρέπει να τραβήξουμε για να το καρφώσουμε. Όσοι πάλι έχουμε ξεκινήσει το ψάρεμα μας από νωρίς το απόγευμα και περιμένουμε την καλή ώρα να ψαρέψουμε για να φύγουμε θα πρέπει να αλλάξουμε την αρματωσιά μας με μια άλλη που φέρει μεγαλύτερα αγκίστρια, πιο ενισχυμένη πετονιά και θα πρέπει να τοποθετήσουμε κι ένα μεγαλύτερο κι εκλεκτότερο δόλωμα στα αγκίστρια μας. Όσοι τώρα ξεκινούν το ψάρεμά τους κι επιθυμούν να το συνεχίσουν και αργότερα, θα πρέπει να είναι στον τόπο προτού ο ήλιος κρυφτεί. Με αρματωσιές καλές κι ετοιμοπόλεμοι περιμένουν τα ψάρια να φανούν. Αν στην αρχή μας τσιμπάνε χάνοι και μικρόψαρα που χαλούν το δόλωμα υπομονή. Τα καλά τα ψάρια θα έλθουν ξαφνικά από το πουθενά και οι τσιμπιές θα είναι απανωτές. Τα δολώματα πρέπει να είναι έτοιμα, ώστε το μισάωρο αυτό που θα φάνε να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο.

ΧΤΑΠΟΔΙΑ

Οι πρακαρολάδες που πιάνουν τα μεγάλα χταπόδια ξεκινούν το ψάρεμά τους την ώρα που αρχίζει και φωτίζει. Ξέρουν πολύ καλά ότι αν είναι να πιάσουν κάποιο μεγάλο, τότε μόνο θα πιαστεί. Συνεπώς αν θέλετε κι εσείς να πιάσετε κάποιο μεγάλο χταπόδι πρέπει να σηκωθείτε νωρίς αλλιώς μην παραπονιέστε ότι πιάνετε μόνο μικρά ή ότι τα χταπόδια πολλές φορές ξεκολλούν.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Είτε πρωινό είτε απογευματινό είναι το ψάρεμα σας, θα πρέπει την καλή ώρα να είστε σε ένα τόπο ρηχό. Τα καλαμάρια πέρα από ότι τσιμπούν καλά αυτήν την ώρα προτιμούν και τα πολύ ρηχά σημεία. Μικρά κολπάκια κοντά σε κοφτά νερά, είναι τα καλύτερα σημεία για να τα βρούμε κοπαδιαστά.  Στο πρωινό ψάρεμα ξεκινούμε από τα ρηχά κι αργότερα όταν φωτίσει για τα καλά απομακρυνόμαστε προς τα βαθιά. Αντίθετα το απόγευμα ξεκινάμε από τα βαθιά και όσο πέφτει ο ήλιος ρηχαίνουμε.

ΘΡΑΨΑΛΑ

Επίσης άλλο ένα είδος που θα το αναζητήσουμε την καλή ώρα προκειμένου να το βρούμε και στα ρηχά, αλλά και να αρπάζει εύκολα τα δολώματά μας είναι το θράψαλο. Μάλιστα από την ώρα που ο ήλιος θα κρυφτεί μέχρι και να βγει το πρώτο άστρο, παθαίνει ένα είδος «φρενίτιδα» που αρπάζει το οποιοδήποτε δόλωμα χωρίς να το ελέγξει. Αργότερα που θα σκοτεινιάσει για τα καλά, ναι μεν θα έχουμε τσιμπιές, αλλά αυτές θα είναι πιο αραιές και πιο ελαφριές.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

Εδώ να αναφέρουμε κι ένα λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι και δεν εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο τρόπο την καλή ώρα. Επειδή γνωρίζουμε ότι τότε τσιμπούν όλα τα θηράματα καλά, δεν έχουμε καταλήξει με τι τρόπο να ασχοληθούμε και σε τι θηράματα πρέπει να απευθυνθούμε. Έτσι δοκιμάζουμε διαφορετικούς τρόπους συγχρόνως ή τρώμε άσκοπα το χρόνο μας σε τροποποιήσεις εξοπλισμού και μετακινήσεις. Έτσι η καλή ώρα περνά κι εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα αξιόλογο. Για αυτό θα πρέπει έγκαιρα να έχουμε αποφασίσει με το ποια τεχνική και ποιο είδος ψαριού θέλουμε να ασχοληθούμε, και κατάλληλα εφοδιασμένοι να είμαστε πανέτοιμοι την καλή ώρα πάνω από το σωστό σημείο. Εμείς σας δώσαμε κάποιες συμβουλές και σας δείξαμε τις ενέργειες που πραγματοποιούμε στις δικές μας εξορμήσεις. Εσείς τις μελετάτε, βλέπετε ποιες σας ταιριάζουν στις δικές σας τεχνικές και στον προσωπικό τρόπο ψαρέματος και ανάλογα πράττετε. Καλές εξορμήσεις!

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ
Print
Back To Top