Λαβράκι

Το λαβράκι (επιστημονική ονομασία: Dicentrarchus labrax) είναι ψάρι της οικογένειας των Μορονίδων, που απαντάται στην Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Στην πατρίδα μας θεωρείται σπουδαίο θήραμα και είναι πολύ νόστιμο στο φαγητό του.

Το λαβράκι έχει σύνηθες μήκος 40 με 65 εκατοστά και βάρος 5 με 7 κιλά, ενώ μπορεί να φτάσει σε μήκος το ένα μέτρο και βάρος τα 15 κιλά. Έχει καταγραφεί ότι μπορεί να ζήσει μέχρι 15 χρόνια.


BOAT SPINNING - Εναλλάσσοντας κίνηση στα τεχνητά αφρού για Λαβράκια.

Tου Μάρκου Βιδάλη

BOAT SPINNING - Εναλλάσσοντας κίνηση στα τεχνητά αφρού για Λαβράκια.

Λαβράκι. Πιθανώς ένας από τους πιο επιθυμητούς στόχους - αν όχι ο νούμερο ένα - των ψαράδων που ασχολούνται με το spinning από βάρκα. Το κοφτερό μυαλό αυτού του ψαριού, μαζί με μια μεγάλη ποικιλία βιότοπων που το βρίσκουμε, το καθιστά ιδανικό για αθλητικό ψάρεμα. Επιπλέον, το λαβράκι θεωρείται λιχουδιά μεταξύ άλλων ειδών της θάλασσας και είναι γνωστό στη μεσογειακή και ιαπωνική κουζίνα ως «ο βασιλιάς» των ψαριών της ακτής.

Αλλά όπως είπα, αυτό το ψάρι έχει μια φυσική ισχυρή αντίληψη, γνωρίζοντας ακριβώς τι συμβαίνει γύρω του. Το λαβράκι συνήθως ονομάζεται λύκος στη Μεσόγειο, λόγω της συνήθειάς του να κυνηγάει μόνο του μόλις ωριμάσει ηλικιακά και αρέσκεται να επιτίθεται στα θηράματα με πολύ έξυπνες τεχνικές, ακριβώς όπως κάνει ένας λύκος. Και αν οι λύκοι είναι αρκετά έξυπνοι για να αποφύγουν τις παγίδες των κυνηγών, αρνούμενοι ακόμη και όταν πεινάσουν να φάνε το νωπό κρέας στην παγίδα, το λαβράκι κάνει ακριβώς το ίδιο, ακόμα και με τα πιο ρεαλιστικά τεχνητά δολώματα. Χρειάζεστε πάντα κάτι περισσότερο για να τα ξεγελάσετε. Κάτι πιο έξυπνο, πιο μοναδικό, πιο πρωτοποριακό.

Το ψάρεμα στις ρηχαδούρες με βάρκα και spinning

Κύρια τεχνητά εδώ είναι η κατηγορία top water για να προσελκύσουμε τα ψάρια στην επιφάνεια και να αποφεύγουμε σκαλώματα. Σαν σκοπό έχει να καλύψεις όσο το δυνατόν περισσότερη θαλάσσια έκταση μπορείς στο μήκος της βολής σου πάντα. Η νοοτροπία του ψαρέματος στηρίζεται στον εγκλωβισμό του μικρόψαρου στα τελευταία μέτρα νερού από το αρπακτικό που θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί αυτή την περίπτωση προς όφελός του. Ο ψαράς αφού επιλέξει λοιπόν την παραλία της αρέσκειάς του θα την ψαρέψει αρόδο συνήθως ή με σίδερο αν έχει στεριανό. Οι βολές μπορούν να είναι είτε προς την ακτή, είτε παράλληλα με την ακτή είτε προς τα ανοικτά.

Να εναλλάσσουμε τις βολές μας σταυρωτά. Όμως οφείλω να σας πω ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων γίνεται ακριβώς στη σκάση του κύματος. Γενικά κάποιος μπορεί να έχει αρκετά πλεονεκτήματα με το ψάρεμα στις παραλίες. Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι ρίχνει το τεχνητό του σε σημεία που τα ψάρια δεν έχουν μάθει να κυνηγιούνται παρά μόνο να κυνηγάνε και έτσι επιτίθενται ανυποψίαστα. Επίσης δεν βαριέσαι εύκολα αφού όλο και κάποιο κυνήγι στο τεχνητό σου θα δεις και θα αναπτερώσει το ηθικό σου. Δεν ξεχνάμε όπου πάρουμε ψάρι, να σημαδεύουμε το σημείο στο μυαλό μας με κάποιο χαρακτηριστικό όπως κάποιο δέντρο, βραχάκι ή οτιδήποτε μπορεί να απομνημονευτεί στο κεφάλι μας ώστε την επόμενη φορά που θα ξαναπάμε να ξαναρίξουμε ακριβώς εκεί. Φυσικά και στίγμα στο GPS μας κάνει!

Το λαβράκι και τα τεχνητά αφρού

Ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους για το ψάρεμά τους, είναι με τεχνητά αφρού και πιο συγκεκριμένα με “Walkers”. Το λαβράκι μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ επιθετικό, να επιτεθεί εύκολα σε poppers ή ακόμη και στα ταχύτατα skipping τεχνητά, αλλά κατά κανόνα προτιμούν πολύ περισσότερο να αιφνιδιάσουν ένα ψάρι που "περπατάει" στην επιφάνεια! Αυτή η ευκαιρία να επιτεθεί σε ένα μικρό ψάρι από κάτω, η κίνηση του στην επιφάνεια με τις φυσαλίδες να κρύβουν το σχήμα των σαλαγκιών, καταστέλλει τις αναστολές του λαβρακιού και το παρακινεί να επιτεθεί με ακρίβεια και αγριότητα. Και όταν συνδυάζεται η δράση "walk the dog" με μια "νότα" popping, το αποτέλεσμα «σκοτώνει»! Η τέλεια δράση τεχνητού για ψάρεμα λαβρακιού στον αφρό.

Η τεχνική walk the dog

Δεν είναι ένα popper, δεν είναι ένα “walker”, είναι και οι δύο. Υπάρχουν τεχνητά αυτής της κατηγορίας, που συνδυάζουν θαυμάσια και τις δυο αυτές δράσεις. Όταν πήρα αυτό τον καταπληκτικό τύπο τεχνητών στα χέρια μου, ήξερα ακριβώς πού να το χρησιμοποιήσω. Αυτό που δεν ήξερα ήταν η ποικιλία τρόπων χρήσης που μπορεί να προσφέρει. Τεχνητά τέτοιου τύπου, με μια πρώτη ματιά, έχουν το κλασικό σχήμα χοντρής μπανάνας που έχουν τα περισσότερα τεχνητά «walking», αλλά αντί του κλασικού στρογγυλού προσώπου, έχει μια μικρή επιφάνεια popping, ακριβώς όπως ένα popper. Τώρα, η μαγεία είναι στην ισορροπία αυτών των τεχνητών. Αφού τα αφήσετε ήρεμα, κάθονται σαν «στυλό» στο νερό με την επιφάνεια popping έτοιμη να «σκάσει» στην παραμικρή εντολή του καλαμιού. Αυτό το καθιστά popper και ο ψαράς μπορεί να το χρησιμοποιήσει όπως κάνει με ένα κοινό popper με ήπιες εντολές.

Μόλις ξεκινήσετε την κίνηση «walk the dog», το τεχνητό έρχεται σε παράλληλη με την επιφάνεια θέση, αναδύει το πρόσωπο προς τα πάνω και «περπατάει» τέλεια. Τώρα ανάλογα με το «χέρι» του ψαρά, ο τρόπος «walking» μπορεί να προσαρμοστεί και σε κάθε ελιγμό zig zag το τεχνητό να πραγματοποιεί και ένα μικρό παφλασμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η κίνηση walking στην επιφάνεια να είναι αθόρυβη με πολύ απαλές εντολές, ή εκκωφαντική με πιο έντονες εντολές, κάνοντας ένα παφλασμό κάθε φορά που γυρίζει το κεφάλι από την άλλη πλευρά. Έτσι ένας ψαράς μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως popper, ως silent walker ή ως "splasher". Φοβερό ε;

Η τεχνική Pop Pop Walk

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για λαβράκια, παρατήρησα ότι τα ψάρια έδειξαν ιδιαίτερη ανταπόκριση σε αυτό το τεχνητό, όταν το χρησιμοποίησα με τον ακόλουθο τρόπο. Μετά από την βολή έκανα δύο ή τρία χτυπήματα popping, ακριβώς όπως κάνω με ένα popper για να τραβήξω την προσοχή, και στη συνέχεια άρχισα "το περπάτημα" απαλά, στην ίδια βολή πάντα. Αυτό ήταν! Κατάφερα να πάρω πολλά χτυπήματα εύκολα και τα περισσότερα ήρθαν ακριβώς όταν άλλαξε η κίνηση από popping σε walking, ή λίγα δευτερόλεπτα μετά. Μετά από αυτό, πειραματίστηκα πολύ, προσπαθώντας μόνο με walking ή μόνο με popping, για πολλές βολές, και ξανά με συνδυασμό αυτών, απλά για να επιβεβαιώσω ότι ο συνδυασμός και των δύο είναι αποτελεσματικός και όχι εικονικός. Και ο πειραματισμός μου έδειξε ο συνδυασμός ήταν απείρως πιο αποτελεσματικός.

Προφανώς τα πρώτα «σκασίματα» popping μιμούνται κυνήγι και τα λαβράκια πλησιάζουν όπου και βλέπουν το μικρό “ψάρι” να περπατάει στην επιφάνεια. Η συνέχεια γνωστή. Έτσι η "γέννηση" της τεχνικής "pop pop walk" έγινε πραγματικότητα! Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το λαβράκι είναι ένα πολύ έξυπνο ψάρι, με υψηλή αντίληψη και πολύ έντονες εναλλαγές διάθεσης. Αν πραγματικά εστιάσετε σε αυτό το ψάρι για πολλά χρόνια, θα είστε σε θέση να συνειδητοποιήσετε ότι μπορεί να αλλάξει εντελώς τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις του, ακόμη και μέσα σε μισή ώρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε και να παίρνετε χτυπήματα ή ακολουθίες σε μεγάλα τεχνητά επιφανείας με έντονους παφλασμούς μόνο και πολύ μακριά, οριακά στο μήκος της βολής σας και μέσα σε μια ώρα, τα πάντα αλλάζουν, και τα ψάρια δείχνουν ενδιαφέρον μόνο για μικρά, «σιωπηλά» τεχνητά ψαράκια και μόνο στα τελευταία μέτρα μπροστά σας.

Αλλάζοντας εντελώς τις προτιμήσεις τους στα τεχνητά ψαράκια αφρού (και όχι μόνο), τείνουν να αρέσκονται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε ισχυρούς παφλασμούς, μετά μια παύση κινητικότητας και πλήρης αδράνεια και αμέσως μετά εμφανίζονται ξανά και προτιμούν τεχνητά μικρότερα και με σιωπηλό περπάτημα. Ναι, αν δεν έχετε δυνατά νεύρα, αυτό το ψάρι μπορεί να σας οδηγήσει στον ψυχίατρο και αυτό δεν είναι ψέμα. Έχοντας τεχνητά που συνδυάζουν ιδιότητες walker και popper, επιτρέποντάς μας να εκτελέσουμε περισσότερες από τρεις τεχνικές κίνησης ακόμη και στην ίδια βολή, είναι ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα!

Τεχνητά pop και walk

Παρά το ότι είναι γενικά πολύ φιλικά προς το χρήστη αυτά τα τεχνητά και μπορείτε να πάτε για ψάρεμα απευθείας με αυτό ακόμη στο κουτί τους, σας προτείνω να περάσετε κάποιο "ποιοτικό" χρόνο μαζί τους πρώτα, ακριβώς όπως κάνετε με μια νέα σχέση. Δεν χρειάζεται να του αγοράσετε λουλούδια, απλά να το πάρετε για μια ρομαντική βόλτα στο λιμάνι ή στην παραλία και χωρίς τη φλόγα ψαρέματος αναμμένη, να περάστε μερικές ώρες σε ήρεμα νερά, ασκώντας και πειραματίζοντας με συνδυασμούς κινήσεων και να παρατηρήστε πώς το τεχνητό αντιδρά σε κάθε εντολή. Τότε ανάψτε τη φλόγα και πάτε για ψάρεμα!

Εξοπλισμός για τεχνητά top water

Αυτή η κατηγορία τεχνητών αποτελείται από ψαράκια που κάποιες φορές μοιάζουν στο σουλούπι με τα hard swimbaits αλλά με βασική διαφορά ότι το σώμα τους συνήθως καμπυλώνει και δεν έχουν γλώσσα. Η έλλειψη γλώσσας μηδενίζει την αντίσταση τους στο νερό και αυτό τα κάνει αρκετά εύκολα και ξεκούραστα στη χρήση. Ωστόσο έχουν και αυτά τις ιδιαιτερότητες τους. Για αρχή και αυτά έχουν όπως και κάθε αντικείμενο στο πλανήτη, το δικό τους βάρος. Έτσι και για αυτά θα έχουμε σαν πρώτο κριτήριο το βάρος τους ώστε να επιλέξουμε το ανάλογο καλάμι. Η αρχή είναι ίδια για όλα τα καλάμια και για ένα top water τεχνητό 15 γραμμαρίων θα επιλέξουμε ένα καλάμι 5 - 25gr για να το χειριστούμε. Αντίστοιχα θα επιλέξουμε καλάμι αντίστοιχης κατηγορίας και για surface τεχνητά 5gr και 30gr φροντίζοντας το βάρος των τεχνητών μας να περισσότερο κοντά στο κέντρο του c.w. του καλαμιού παρά στα όριά του.

Ωστόσο εδώ τα καλάμια κονταίνουν και έχουν σαν όριο μήκους το 2,70m. Το δε action τους είναι πλέον fast ή extra fast. Το κοντό μήκος μαζί με τη γρήγορη δράση μεταφέρουν τις εντολές μας άμεσα στο επιπλέον τεχνητό καθώς και βοηθάνε σε ένα αποτελεσματικό κάρφωμα με το παραμικρό άγγιγμα της σαλαγκιάς στο ψάρι. Εδώ οι μηχανισμοί θα πρέπει να είναι πλέον γρήγοροι με λόγο περιστροφής το 6:1 αφού δε τίθεται θέμα αντίστασης από το ίδιο το τεχνητό. Οι μηχανισμοί σε μέγεθος είναι και πάλι ανάλογοι με το βάρος των τεχνητών και το c.w. των καλαμιών. Σαν υλικό γεμίσματος μηχανισμού θα χρησιμοποιήσουμε κατά αποκλειστικότητα νήμα. Μπορούμε να δουλέψουμε σχετικά αποτελεσματικά και μικρής ελαστικότητας πετονιά αλλά το νήμα είναι πιο άμεσο στις εντολές. Συμπερασματικά το νήμα θα έχει κάποια ξαγκιστρώματα αλλά πιο άμεσα καρφώματα και καλύτερη βολή, ενώ μια σκληρή πετονιά τείνει να παλεύει πιο γλυκά ένα καλό ψάρι αλλά επειδή είναι σκληρή, δεν τυλίγεται σφιχτά λόγο μειωμένης ευκαμψίας και σε δυνατές βολές παραμονεύει η… τούφα. Οι διάμετροι αυτών είναι επίσης ανάλογες με το βάρος των τεχνητών και φυσικά σε συνάρτηση καλαμιού και μηχανισμού. Γενικά για το λαβράκι ισχύει ο κανόνας, όσο πιο λεπτά, τόσο πιο καλά.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΕΣ
Print
Back To Top