Είδη ψαριών: Το ΚΟΚΑΛΙ.

Του Μάρκου Βιδάλη

Είδη ψαριών: Το ΚΟΚΑΛΙ.

Το κοκάλι είναι ένα συνηθισμένο ψάρι της ακτογραμμής που κάνει έντονη την παρουσία του στα ρηχότερα σημεία της χώρας από άνοιξη μέχρι και τέλη φθινόπωρου. Είναι ένας θαυμάσιος μικρός μαχητής που «τα δίνει όλα» προκειμένου να απελευθερωθεί, και συχνά τα καταφέρνει.

Το στόμα του είναι κατασκευασμένο από μια μεμβράνη που προεκτείνεται ρουφώντας στην κυριολεξία τα μικρόψαρα, που αποτελούν την βασική του τροφή. Η ευαισθησία της σε συνδυασμό με το μαχητικό χαρακτήρα του πολλές φορές το γλιτώνουν. Το κοκάλι κυνηγάει κυρίως σε κοπάδι, αλλά αραιά και πού το βρίσκουμε και ξεμοναχιασμένο και αντίθετα από όσο πολλοί πιστεύουν, η κυνηγετική του δραστηριότητα δεν περιορίζεται μόνο στον αφρό. Το ψάρι αυτό κυνηγάει ακόμα και αρκετά χαμηλά, ανάλογα που θα βρει κάτι να μπουκώσει. Τα ψαράκια που το ενδιαφέρουν έντονα είναι όλα τα κοπαδιαστά αφρόψαρα όπως η αθερίνα, η παπαλίνα και το γαυράκι, αλλά δε θα αδιαφορήσει και για τα μπαλαδάκια, μαριδάκια, γοπάκια και ότι «άκι» χωρέσει στο στόμα του. Κρατώντας αυτό στο μυαλό μας, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι όποιο μικρό τεχνητό και αν χρησιμοποιήσουμε, εύκολα θα τραβήξουμε την προσοχή του μικρού αυτού αρπακτικού.

Τεχνητά δολώματα

Τέτοια μικρά τεχνητά θεωρούνται τα πλανάκια, κουταλάκια, διάφορα micro minnows και micro pencils και οι σιλικόνες, όπου από όσο μας έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια, αποδίδουν θαυμάσια στα κοκάλια και μάλιστα χωρίς να καταστρέφονται. Φυσικά και το φτερό δουλεύει θαυμάσια, ειδικά σε συρτή αφρού, αλλά ακόμα καλύτερα σε τσαπαρί αν τα πετύχουμε μπουλουκιασμένα.

Ώρες

Οι καλύτερες ώρες είναι αναμφισβήτητα νωρίς το πρωί και σούρουπο, με τα κοκάλια στη κυριολεξία να υποτροπιάζουν και να κυνηγάνε ότι κολυμπάει και χωράει στο στόμα τους. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δε μπορεί να τα ψαρέψει και το μεσημέρι. Πάντως καλό είναι να ξέρετε ότι τις μεσημεριανές ώρες είναι πιο χαμηλά, ενώ το σούρουπο και το πρωί ψηλά. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το κοκάλι όπου όταν έχει λίγο καιρό, το ψάρι αυτό κυνηγάει πολύ πιο έντονα, αλλά πιο χαμηλά από την επιφάνεια, ενώ με καλοσύνη τα ψάρια κυνηγάνε τελείως αφρό. Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν μόνο με πειραματισμό θα τα εντοπίσουμε αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις φανερές.

Εξοπλισμός

Θα χρειαστούμε ένα καλάμι Light ώστε να έχουμε αρκετή ευαισθησία στο τεχνητό μας. Το μήκος του δεν είναι απαραίτητο να ξεπερνάει τα 2.00m, όπου πιστεύω είναι ένα θαυμάσιο μήκος. Ένας μηχανισμός μέχρι 2.500 είναι ιδανικός γεμισμένος με νήμα PE #0,6 ή PE #0,8mm.

Είναι σημαντικό το νήμα να είναι τόσο ψιλό, ώστε να κερδίζουμε συμπεριφορά τεχνητού και απόλυτη αμεσότητα στο τεχνητό μας. Τέλος ένα παράμαλλο αόρατο (fluorocarbon) 0,16 -0,22mm θα συμπληρώσει θαυμάσια το σετ μας. Όσο πιο μαλακό είναι το καλάμι μας, τόσο λιγότερα σκισίματα θα έχουμε, αφού το στόμα του ψαριού αυτού σκίζεται πολύ εύκολα!

ΚατηγορίαΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
Print
Back To Top