Σκάφος & Κινητήρες

Tai rubber - Οι κόμποι της τεχνικής.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

Tai rubber - Οι κόμποι της τεχνικής.

Τα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιούμε στην τεχνική του tai rubber, λόγο του τρόπου λειτουργίας τους, διαθέτουν ένα διαφορετικό σημείο σύνδεσης με το παράμαλλο. Αντί για ένα μεταλλικό κρίκο που έχουν τα περισσότερα τεχνητά δολώματα, τα συγκεκριμένα διαθέτουν ένα κομμάτι διπλαρωμένου νήματος. Η ύπαρξη αυτού του νήματος, είναι για να προστατεύει από τα κοψίματα που προκαλούν τα δόντια των ψαριών, όταν βάλλουν όλο το τεχνητό με στο στόμα τους. Για να συνδέσουμε το παράμαλλο με το νήμα του τεχνητού, μπορεί να μην είναι κάτι δύσκολο, για να γίνει όμως σωστά, θα πρέπει να δείξουμε προσοχή.

Εκτός από την αντοχή που θα πρέπει να διαθέτει ο κόμπος που θα επιλέξουμε, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του ψαρέματος θα παίξει το μέγεθος του κόμπου. Ένας λεπτός και χωρίς εξογκώματα - ξέφτια κόμπος θα επιτρέπει στην μολυβοκεφαλή του Tai Rubber να κινείται ελεύθερα πάνω στο παράμαλλο και στην συνέχεια στο νήμα μας, καθώς το τεχνητό κατεβαίνει στο βυθό. Στο άρθρο που ακολουθεί θα σας παρουσιάσω τρείς διαφορετικούς κόμπους τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να πραγματοποιήσουμε ένα σωστό δέσιμο.

Μιλάμε για τον Improved Clinch, έναν πολύ εύκολο αλλά και συνάμα πολύ δυνατό κόμπο, τον οποίο αναλύω παρακάτω σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές. Ο συγκεκριμένος κόμπος εκτός από το δέσιμο των τεχνητών του tai rubber, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την σύνδεση και άλλων εξαρτημάτων που διαθέτουν κρίκο για το δέσιμο τους όπως, στριφτάρια, solid ring και γενικά εξαρτήματα, που διαθέτουν την ανάλογη υποδοχή για να μπορούν να δεθούν.

Ο κόμπος Improved Clinch

Αυτός ο κόμπος είναι πολύ γνωστός και συνηθισμένος σε εκείνους τους ψαράδες που ασχολούνται με τεχνικές ψαρέματος που χρησιμοποιούνται τεχνητά δολώματα. Η διαδικασία κατασκευής του είναι αρκετά εύκολη και πραγματοποιείται πολύ γρήγορα, ενώ όσον αφορά την αντοχή που αποδίδει, κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, διατηρώντας την αρχική αντοχή της πετονιάς σε ποσοστό 95% - 100%. Αυτό βέβαια ισχύει εφόσον οι πετονιές που θα χρησιμοποιήσουμε να διαθέτουν μικρή έως μεσαία διάμετρο, ενώ για τις πιο χοντρές πετονιές συνιστάται η παραλλαγή του Clinch με τρεισήμισι σπείρες που αναλύω παρακάτω. Η κατασκευή αυτού του κόμπου αποτελείται από τρία στάδια.

Αρχίζουμε, περνώντας καμιά δεκαριά εκατοστά πετονιά από το παράμαλλο, μέσα από το σημείο που θέλουμε να το δέσουμε και έπειτα την διπλώνουμε προς τα πίσω παράλληλα με την πετονιά.

Τώρα, με την ίδια άκρη τυλίγουμε το σώμα της πετονιάς τουλάχιστον έξι φορές και κατόπιν την περνάμε στη μικρή θηλιά που σχηματίστηκε.

Κάνοντας αυτό σχηματίζεται μία θηλιά παράλληλη προς τις σπείρες μέσα από την οποία θα περάσουμε την άκρη. Το μόνο που μένει είναι να σαλιώσουμε τις σπείρες και με προσοχή να τραβήξουμε την ελεύθερη άκρη έτσι ώστε οι σπείρες να πλησιάσουν ή μία την άλλη. Τέλος, κρατώντας σταθερό το εργαλείο τραβάμε το σώμα της πετονιάς φέρνοντας τον κόμπο πάνω στο σημείο που θέλουμε να δέσουμε και κόβουμε την άκρη στα δύο χιλιοστά.

Κόμπος Clinch με τρεισήμισι σπείρες.

O Clinch είναι μία απλοποιημένη έκδοση του improved Clinch, κατάλληλος για το δέσιμο πετονιών με μεσαία διάμετρο ή πιο σκληρές πετονιές, που για να δεθούν καλά θα πρέπει να πλεχτούν σε πολλές σπείρες. Πρόκειται επίσης για έναν πολύ απλό κόμπο αφού η κατασκευή του δεν διαφέρει από τον προηγούμενο, με την διαφορά ότι παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία στο τελικό στάδιο, που είναι το σφίξιμο. Μπορεί να αποτελείται από μόνο τρεις σπείρες, αλλά διατηρεί τουλάχιστον το 95% της αρχικής αντοχής της πετονιάς. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το τελικό στάδιο που είναι το σφίξιμο. Θα ξεκινήσουμε, περνώντας την πετονιά μέσα από το νήμα για τουλάχιστον είκοσι εκατοστά. Μετά θα την γυρίσουμε προς τα πίσω, με την ίδια άκρη φτιάχνουμε τρεισήμισι σπείρες πάνω στο σώμα της πετονιάς. Έπειτα, γυρνάμε προς τα πίσω και περνάμε την άκρη μέσα στη θηλιά που δημιουργήθηκε εκεί που αρχίζουν οι σπείρες. Τώρα, κρατώντας την πετονιά στη θέση της βρέχουμε καλά τον κόμπο και τραβάμε δυνατά πρώτα την ελεύθερη άκρη και μετά το σώμα της πετονιάς μέχρι να σφίξει καλά. Τέλος κόβουμε στα τρία χιλιοστά.

Ο κόμπος Clinch με δύο στροφές.

Μία παραλλαγή του Improved clinch, είναι ο Clinch με δύο στροφές, ένας κόμπος που θα μας δώσει πολύ γερά δεσίματα ακόμη και με λεπτές πετονιές. Τώρα, αν χρησιμοποιούμε εξαιρετικά λεπτές πετονιές, συνιστάται να συμπληρώνουμε την τελική φάση όπως στον Improved. Η αντοχή που θα μας δώσει, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα αφού αγγίζει το 100% από την αρχική αντοχή που διαθέτει η πετονιά, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν έχουμε πολύ λεπτές πετονιές. Ξεκινάμε περνώντας το παράμαλλο μέσα από το νήμα δύο φορές ώστε να σχηματιστούν δύο αρκετά μεγάλοι κύκλοι.

Στην συνέχεια, τυλίγουμε δύο φορές την άκρη γύρω από το σώμα της πετονιάς φτιάχνοντας τις σπείρες και γυρνώντας πίσω περνάμε την άκρη μέσα από τους δύο κύκλους. Αν η πετονιά μας είναι μικρότερη από 0,25 χιλ. ακολουθούμε το τελικό στάδιο του Clinch improved, φτιάχνοντας έναν improved δηλαδή περνάμε την άκρη μέσα από την θηλιά που σχηματίστηκε παράλληλα προς τις σπείρες. Βρέχουμε καλά και τραβάμε την ελεύθερη άκρη ώστε να σφίξει ο κόμπος και μετά τραβάμε δυνατά και απότομα το σώμα για να κατέβει ο κόμπος στο νήμα. Τέλος, κόβουμε την άκρη στο ένα χιλιοστό.

ΚατηγορίαTEXNIKH
Print
Back To Top