Γιώργος Καρακολίδης

Γεννήθηκε στις Σέρρες τον Μάρτιο του 1980 και εργάζεται στην Πολεμική Αεροπορία ως ηλεκτρονικός. Σε μια πόλη μακριά από την θάλασσα, δεν είχε καμία ψαρευτική επαφή με αυτήν έως ότου το 2008 γνώρισε την σύζυγο του Γιώτα Κεραμιδάρη, η οικογένεια της οποίας διατηρεί κατάστημα με είδη αλιείας . Η πρώτη επαφή ήταν σε τεχνικές από βάρκα, κυρίως συρτή βυθού με μολύβι φύλακα.

Η επιμονή και η τελειομανία που τον διακατέχει τον οδήγησαν σύντομα σε μεγάλες ψαρευτικές επιτυχίες. Μετά από κάποια χρόνια τριβής με την τεχνική η δυσκολία εύρεσης ζωντανών δολωμάτων σε συνδυασμό με την χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο κατοικίας τον οδήγησαν να πειραματιστεί με τα τεχνητά δολώματα τα οποία πολύ γρήγορα τον κέρδισαν. Ασχολήθηκε αρχικά με το inchiku και το slow jigging, αλλά την καρδιά του έκλεψαν οι σιλικόνες και το tai rubber. Έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς σε ελληνικά περιοδικά ψαρέματος και στα πλαίσια της ενίσχυσης της οικογενειακής επιχείρησης, διατηρεί ένα πλούσιο ψαρευτικό κανάλι στο YouTube.


ΡΗΧΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ - Σκληρά Δολώματα & Ψάρια.

Του Αντώνη Λαγουταρέλλη

ΡΗΧΟ ΠΑΡΑΓΑΔΙ - Σκληρά Δολώματα & Ψάρια.

Ευχάριστες εκπλήξεις

Σκληρά δολώματα....

Αν μιλήσουμε για ψάρεμα με ψιλό παραγάδι σε οποιοδήποτε άλλο βάθος, δεν θα χρειαζόταν να αναφερθώ στο τι δόλωμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αν για παράδειγμα το βάθος που θα ψαρεύαμε ήταν από τα 10 έως τα 30 μέτρα, θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να δολώσουμε ακόμα και πιο μαλακά δολώματα στα αγκίστρια μας. Για παράδειγμα η γαρίδα ή και το καραβιδάκι δύο δολώματα που στοχεύουν σχεδόν σε όλα τα είδη ψαριών, αν τα ρίξουμε στα ρηχά, δεν θα δουλέψουν όσο σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ψάρια που υπάρχουν κοντά στην ακτή δεν τρώνε αυτά τα δολώματα, αφού μιλάμε για τα ίδια είδη ψαριών που συναντάμε και πιο βαθιά.

Το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, έχει να κάνει με τα πολλά μικρόψαρα που υπάρχουν σε τέτοια βάθη, ψάρια που θα λιανίσουν αμέσως τα δολώματα μας και δεν θα επιτρέψουν στα μεγαλύτερα να βρουν τα δολωμένα μας αγκίστρια και να πιαστούν σε αυτά. Οπότε ξεχνάμε όλα τα παραπάνω και στρεφόμαστε σε πιο σκληρά δολώματα, όπως σουπιά, καλαμάρι και θράψαλο. Πλούσιες δολωσιές σε λωρίδες και κομμάτια από καθαρισμένη νωπή σουπιά, ή ακόμα καλύτερα από φρέσκο καλαμάρι θα δώσουν τα μεγάλα ψάρια του καθώς ψαρεύουν καλά και αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξαιρετικά αποτελέσματα έχουν καταγραφεί χρησιμοποιώντας ως δόλωμα φρέσκο θράψαλο, ειδικά στις περιπτώσεις που θέλουμε το παραγάδι μας να ψαρέψει πολλές ώρες.

Η σκληρότητα που διαθέτει αυτό το δόλωμα και το φώσφορο που εκπέμπει η σάρκα του όταν είναι φρέσκο, ενδείκνυται για την εποχή που διανύουμε, όπου η διάρκεια της νύχτας είναι μεγάλη. Έτσι, μπορούμε να ρίξουμε το παραγάδι μας λίγο αργότερα αφού νυχτώσει και να το μαζέψουμε στις πρώτες πρωινές ώρες. Κλείνοντας με το κομμάτι τον δολωμάτων, θα ήθελα να αναφερθώ και στην μάνα ένα δόλωμα που χρησιμοποιείται από πολλούς ψαράδες, που πραγματικά είναι πολύ αποτελεσματικό, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα αποδώσει, αφού και αυτό συγκαταλέγετε στα μαλακά δολώματα.

Ψάρια

Πραγματικά δεν θα μπορούσα να ορίσω κάποιο συγκεκριμένο είδος ψαριού το οποίο στοχεύει αυτό το ψάρεμα. Η ποικιλία των ψαριών που θα γεμίσει το ψυγείο μας θα μας εκπλήξει. Οι πλειοψηφία των ψαριών που θα πιάσουμε είναι σαργοί και αρκετά μελανούρια, αλλά και λόγω ότι ψαρεύουμε νύχτα θα πιάσουμε ακόμα και σικυούς. Η ποικιλία των ειδών που στοχεύουμε είναι ακόμα μεγαλύτερη, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στον τύπο του δολώματος που χρησιμοποιούμε. Αυτό θα προσφέρει ένα υπέρ αλλά και ένα κατά. Το υπέρ είναι ότι δεν θα λείψουν οι ευχάριστες εκπλήξεις από τα αγκίστρια μας, όπως στείρες και ροφοί, μεγέθους τέτοιου θα μας επιτρέψει να τα συμπεριλάβουμε στην υπόλοιπη ψαριά μας, ενώ το κατά είναι ότι τα ασπροδόλια με την έντονη μυρωδιά θα προσελκύσουν μεγάλο αριθμό από ανεπιθύμητους επισκέπτες όπως είναι τα μουγγριά και οι σμέρνες.

Τα ρηχά νερά κρύβουν πολλά

 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 

  1. Μεγάλους σαργούς θα βρούμε πιο εύκολα βράδυ και ρηχά κάτω από τα 10 μέτρα παρά βαθύτερα.
  2. Το βράδυ πολλά αξιόλογα ψάρια βγαίνουν σε λίγα μέτρα νερό για να βρούν την τροφή τους, όπως η μουρμούρα και η τσιπούρα.
  3. Ακόμα και σε παραλίες που το πρωί επικρατεί φασαρία, το βράδυ μπορεί να είναι ένας πολύ καλός ψαρότοπος.
  4. Πολύ ψηλό παραγάδι σε αμμουδιά βράδυ κάτω από τα 10 μέτρα σημαίνει μουρμούρες.
  5. Το παραγάδι στα ρηχά νερά είναι πολύ πιο ξεκούραστο.
  6. Τα ψάρια του παραγαδιού που είναι ρηχά, είναι πολύ πιο δύσκολο να ξαγκιστρωθούν, αφού τα σηκώνουμε πιο γρήγορα.
  7. Το καλό δόλωμα επιβάλλεται περισσότερο στο ρηχό παραγάδι.
  8. Στα ρηχά δεν χρειάζεται τόσο να «σταυρώνουμε» τον τόπο, αλλά να καλύπτουμε έκταση.
  9. Συχνά τα αποτελέσματα των ρηχών παραγαδιών ανταγωνίζονται τα ψάρι οποιουδήποτε άλλου βάθους.
  10. Ρηχά και χειμώνα, θα έχουμε θέμα με τα καλαμάρια που θα τρώνε τα πιασμένα ψάρια! 
ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ
Print
Back To Top