Χρήστος Γιαννέλης


Vertical JIGGING με ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ αντί για ΠΛΑΝΟ.

Του Μάρκου Βιδάλη

Vertical JIGGING με ΣΙΛΙΚΟΝΕΣ αντί για ΠΛΑΝΟ.

Μαλακό σώμα, παιχνιδιάρα ουρά που προκαλεί δονήσεις που με την σειρά τους προκαλούν ατ ψάρια, αληθοφανή παρουσία και ευκολία χρήσης είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις «σιλικόνες» ιδιαίτερα δημοφιλείς σε ψαράδες και ψάρια.

Με τις σιλικόνες έχουμε πολύ πιο ήπια κίνηση που μπορεί να είναι είτε σταθερή είτε με Jerks, άρα ουδεμία σχέση έχει με jigging και ας μπορεί να εφαρμοστεί άριστα με το καλάμι της τεχνικής! Πάμε να δούμε όμως το ψάρεμα με μεγάλες σιλικόνες γενικότερα.

Σιλικόνες, τα τεχνητά που δουλεύουν από μόνα τους.

Προσωπικά δεν τις συμπαθώ και δεν τις πολυχρησιμοποιώ. Τις θεωρώ καθόλου τεχνικές και εκνευρίζομαι που καταστρέφονται πιο εύκολα και από χαρτί σε καταστροφέα εγγράφων. Ακόμα υστερούν σε βολή σε σχέση με τους πλάνους και υποφέρουν από τα ρέματα. Ακόμα ενώ δουλεύουν πολύ καλά σε μαύρα και συναγρίδες, κάποια άλλα ψάρια όπως τα μαγιάτικα, ντάσκες κλπ τις αποφεύγουν. Προτιμώ να δουλεύω πλάνους και να βελτιώνω ολοένα την τεχνική μου, κάτι που με εξελίσσει σαν ψαρά στην συγκεκριμένη τεχνική! Παρόλα αυτά, οι σιλικόνες κάποιες στιγμές είναι μονόδρομος για ένα καλό ψάρι. Μέσα χειμώνα μέχρι και τέλος άνοιξης που τα ψάρια είναι ληθαργικά, εγκυμονούν και είναι αργόστροφα, οι σιλικόνες χάρη στην αργή και έντονη κίνηση, μας δίνουν μια ευκαιρία να πάρουμε κάποια καλά ψάρια! Οπότε όσο και αν δεν τις συμπαθεί ο τεχνικός jigger, πάντα έχει μερικές στην τσάντα του.

Σιλικόνες και η χρήση τους.

Υπάρχουν πολλοί τύποι σιλικόνων με paddle ή χωρίς. Συνήθως προτιμάμε σιλικόνες με paddle tail, δηλαδή με πτερύγιο στην ουρά που τρέμει έντονα κατά την κίνηση της σιλικόνης. Αυτός ο τύπος δουλεύει ακόμα και στο πέσιμο και είναι ιδιαίτερα εύκολος στην χρήση. Στο vertical ψάρεμα θα λέγαμε ότι εστιάζουμε σε βάρος σιλικόνης από 100 γραμμάρια μέχρι και 150 γραμμάρια, ανάλογα τις δυνατότητες του καλαμιού και τις απαιτήσεις του βάθους που ψαρεύουμε. Επιτρέπουμε στην σιλικόνη να πατώσει και από εκεί και πέρα είτε την φέρνουμε μερικά μέτρα με απλή ανάκτηση ή με απαλά jerks ώστε να ανασηκωθεί 5-7 μέτρα από το βυθό και την αφήνουμε να ξαναπατώσει. Στην παραμικρή αντίσταση πρέπει να καρφώσουμε άμεσα και με δύναμη.

Προσωπικά προτιμώ σιλικόνες με λεπτό κυλινδρικό σώμα και με κρίκο για να μπορώ να προσθέτω «κλέφτη». Ακόμα μπορώ να πω με σιγουριά ότι σιλικόνες με σταθερό αγκίστρι που παραμένει εκτεθειμένο έξω από το σώμα, προσφέρει πολύ καλύτερο κάρφωμα ψαριού από σιλικόνες που έχουν αγκίστρι offset κρυμμένο μέσα. Τώρα αν αναρωτηθείτε για σκαλώματα, δεν παίζει σημαντικό ρόλο το αγκίστρι, αφού το 80% των περιπτώσεων σκαλώνει το κεφάλι στις πέτρες και όχι το αγκίστρι. Ακόμα οι σιλικόνες με αγκίστρια σταθερά, έχουν συνήθως συμπαγές σώμα σιλικόνης χωρίς την «τσέπη» για offset αγκίστρι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ανθεκτικές σε δαγκωνιές και να μην γίνονται «κρόσσια» με την παραμικρή επίθεση.

Σιλικόνες, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα!

Δεν είναι κρυφό ότι με «σιλικόνες» έχουν συλληφθεί πολλά καλά ψάρια όπως, λούτσοι, συναγρίδες και πολλά μαύρα ψάρια, ακόμα και σε μέρες που κάθε προσπάθεια με κάποιο πλάνο, παρέμεινε άκαρπη. Αυτό που πραγματικά διακρίνει ένα σιλικονούχο τεχνητό είναι η διακριτικότητα. Πράγματι με μια ματιά βλέπεις κάτι σε σουλούπι ψαριού, (πολλές φορές ακριβές ομοίωμα) χωρίς πολλά μαραφέτια να εξέχουν από αυτό. Δεν διαθέτει κρίκους, σαλαγκιές, γλώσσα και το πολύ εύκαμπτο υλικό που αποτελείται, μπορεί να πραγματοποιεί απίστευτες μανούβρες και κινήσεις στο νερό, ακόμα και με ελάχιστη προσπάθεια από εμάς. Με τις περισσότερες φορές ένα αγκίστρι μονάχα να εξέχει από την ράχη του τεχνητού, το «μαλακό» αυτό τεχνητό, κινείται ύπουλα, μη προκαλώντας υποψίες στο γύρω περιβάλλον.

Επιπλέον η καταλυτική χρήση νήματος για το ανάλογο τσαχπίνισμα του από εμάς, μας δίνει ένα άμεσο κάρφωμα καθώς και την απόλυτη αίσθηση του τεχνητού. Ακόμα το κόστος των τεχνητών αυτών είναι τις περισσότερες φορές λογικό. Οι σιλικόνες μπορούν να αποδώσουν θαυμάσια σε συνθήκες και ψάρια που οι πλάνοι αδυνατούν, για παράδειγμα με άπνοια, άνοιξη σε αυγωμένα ψάρια. Σε αυτή τη περίπτωση ο στόχος μας είναι τα αρσενικά που θα σπεύσουν αμέσως να διώξουν τον παρείσακτο. Λόγω της κατασκευής της μολυβοκεφαλής, μπορούμε να εμπιστευτούμε τις περισσότερες φορές, μια επαφή του τεχνητού μας με τον βυθό, χωρίς το ανεπιθύμητο σκάλωμά του εκεί.

Το όμορφο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι επειδή ακριβώς διαθέτει ένα μόνο αγκίστρι στη ράχη, το τεχνητό αυτό με λίγα τινάγματα και προσπάθεια μπορεί να ξεσκαλώσει πολύ εύκολα. Η τεράστια ποικιλία χρωμάτων και τύπων, μας επιτρέπει να μπορούμε να βρούμε χρώματα και σχέδια για κάθε περίπτωση, όπως θολούρα, ρεύματα κλπ και να τα έχουμε όλα μαζί μας διατηρώντας τα σε μικρό χώρο, λόγω της ευκαμψίας τους. Τέλος η σιλικόνη σαν υλικό δεν δέχεται ιδιαίτερη φθορά από το θαλασσινό περιβάλλον και αν δεν την χάσουμε μπορεί να την χαρούμε για πολύ καιρό. Έτσι σαν πλεονεκτήματα θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε στα σιλικονούχα τεχνητά τα εξής:

  1. Διακριτικότητα!
  2. Αποτελεσματικότητα σε ήρεμες συνθήκες!
  3. Αποτελεσματικότητα σε πονηρεμένα ψάρια
  4. Αποτελεσματικότητα σε από την φύση τους πονηρά ψάρια (Συναγρίδες)
  5. Αποτελεσματική χρήση από μεσόνερα μέχρι και βυθό.
  6. Προκλητική κίνηση
  7. Μεγαλύτερη συχνότητα επιθέσεων
  8. Μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και τύπων
  9. Οικονομική τιμή
  10. Ασφάλεια στην επαφή με το βυθό και αποφυγή σκαλωμάτων
  11. Μεγάλη απόκριση στις εντολές μας και απόλυτη αίσθηση
  12. Αντοχή στο θαλασσινό νερό
  13. Δεν μπερδεύονται μεταξύ τους.
  14. Απαιτείται μικρός χώρος φύλαξης για μεγάλη ποικιλία τεχνητών.

Εξοπλισμός

Γενικά με ένα καλάμι max 150gr, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιλικόνες από 80 μέχρι και 150 γραμμάρια, που λίγο πολύ θα μας καλύψουν στις περισσότερες των περιπτώσεων και σε βάθη από 30 μέχρι και 100 μέτρα. Ο μηχανισμός μπορεί να είναι από 4000 μέχρι και 4500 σε DAIWA ή 5000 μέχρι 8000 σε Shimano καθώς και 4000 – 5500 σε OKUMA. Το νήμα μας περιορίζεται μεταξύ PE # 2.0 - #3.0 και το leader μας από 0.48mm έως 0.60mm.

Συμπεραίνοντας

Η σιλικόνη από μόνη της αποτελεί μια κατηγορία τεχνητού συγκεκριμένη και ιδιαίτερη! Αναμφίβολα μπορεί να μας χαρίσει πολλά ψάρια σε μέρες και συνθήκες που άλλα τεχνητά αποτυγχάνουν. Πρέπει να συνοδεύει τις εξορμήσεις του jigger και την κατάλληλη στιγμή να πέφτει στο νερό!

ΚατηγορίαTEXNHTA ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Print
Back To Top