Χρήστος Γιαννέλης


Εξοπλισμός - Η σωστή επιλογή ανάλογα με την τεχνική

του Χρήστου Γιαννέλη

Εξοπλισμός - Η σωστή επιλογή ανάλογα με την τεχνική

Η επιλογή εξοπλισμού σε κάθε είδους ψάρεμα που πρόκειται να ασχοληθούμε είναι ένα μεγάλο και δύσκολο κεφάλαιο που ειδικά αν δεν έχουμε κάποιον να μας βοηθήσει, τις περισσότερες φορές θα μας κοστίσει πολύ ακριβά.

Όταν θα μπούμε λοιπόν σε κάποιο από τα πολλά καταστήματα με είδη αλιείας για να αγοράσουμε τον πρώτο μας εξοπλισμό, θα πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό μας του τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε. Όπως είχα αναφέρει και στο προηγούμενο άρθρο μου, οι τεχνικές που μπορούμε να κάνουμε από το σκάφος είναι πολλές. Οπότε θα πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι και αποφασισμένοι στο τι είναι αυτό που θέλουμε να ασχοληθούμε. Σαν κολλημένος ψαροντουφεκάς θα σας περιγράψω πια είναι η λογική όταν θες να επιλέξεις εξοπλισμό για ψαροντούφεκο και πια όταν θες να ψαρέψεις με καλάμι από το σκάφος και θα μπω στην διαδικασία να συγκρίνω αυτές τις δυο περιπτώσεις. Αυτό για να βοηθήσω και τους φίλους ψαροντουφεκάδες που τώρα κάνουν την αρχή σε αυτό το είδος ψαρέματος.

Επειδή όμως το άρθρο δεν αφορά το ψαροντούφεκο αλλά το ψάρεμα από το σκάφος, θα είμαι λίγο σύντομος και περιληπτικός στο κομμάτι αυτό. Ή μάλλον θα κάνω κάτι καλύτερο. Θα αναφέρω μία και μόνο διαφορά ανάμεσα στις δυο αυτές περιπτώσεις, που είναι όμως τόσο σημαντική που μόνο αυτή φτάνει για να καθορήσει τον τρόπο που επιλέγουμε τον εξοπλισμό μας. Στο ψαροντούφεκο λοιπόν τι είναι αυτό που μετράει περισσότερο από όλα; Περισσότερο από τον εξοπλισμό που έχουμε και από τα χρήματα που έχουμε ξοδέψει για να τον αποκτήσουμε; Τι είναι αυτό το οποίο έχει μεγαλύτερη σημασία και παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο στο αν θα μπορέσουμε να ψαρέψουμε με αξιώσεις με αυτόν τον ομολογουμένως άκρως αθλητικό τρόπο αλιείας;

Μα φυσικά οι επιδόσεις που έχουμε σαν δύτες και η εμπειρία που έχουμε σαν υποβρύχιοι κυνηγοί. Τόσο απλά. Αν δεν έχουμε επιδόσεις και εμπειρία πάνω στο υποβρύχιο κυνήγι, ότι εξοπλισμό και να διαθέτουμε δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιος που μπαίνει για πρώτη φορά στον κόσμο του ψαροντούφεκου, ξεκινάει με τα βασικά κομμάτια του εξοπλισμού που απαιτείται. Όσο πιο οικονομικά γίνεται. Πολλές φορές μάλιστα και με πράγματα δανεικά από κάποιον φίλο. Ίσα ίσα για να βουτήξει. Να δει αν του αρέσει. Αν ναι, τότε αργότερα και έχοντας αποκτήσει κάποια εμπειρία, μπορεί να πάει σε πιο εξειδικευμένα πράγματα που τότε όντως θα τον βοηθήσουν και θα κάνουν την διαφορά. Άρα όσον αφορά στο υποβρύχιο κυνήγι, πρώτα ξεκινάμε με τα βασικά μέρη του εξοπλισμού, όσο πιο απλά γίνεται και στην πορεία αναβαθμίζουμε ότι χρειάζεται την δεδομένη χρονική στιγμή που πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει.

Την ίδια ακριβώς ερώτηση θα θέσω και στο κομμάτι που λέγεται ψάρεμα με καλάμι από το σκάφος. Τι είναι αυτό που μετράει περισσότερο από όλα όταν θελήσουμε να ψαρέψουμε από το σκάφος; Εδώ η απάντηση είναι το ακριβώς αντίθετο από πριν. Δηλαδή ο εξοπλισμός και μόνο ο εξοπλισμός. Προσοχή. Όταν λέω εξοπλισμός, δεν εννοώ απαραίτητα τον ακριβό εξοπλισμό. Εννοώ όμως τον σωστό εξοπλισμό. Τον εξοπλισμό αυτόν που προορίζεται για την τεχνική που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Φυσικά ακόμα καλύτερα αν έχουμε την δυνατότητα να αγοράσουμε πράγματα καλής ποιότητας και δοκιμασμένα. Αυτό τουλάχιστον αποκόμισα εγώ από την προσωπική μου εμπειρία μέχρι τώρα. Και εξηγούμαι γιατί το λέω αυτό. Ξέρουμε όλοι ότι το ψάρεμα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο. Οι καλοί ψαρότοποι όλο και λιγότεροι και οι συνήθειες των ψαριών και οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις συνήθειες αλλάζουν συνεχώς κάνοντας μας να αποκωδικοποιούμε τις εκάστοτε καταστάσεις που συναντάμε ξανά από την αρχή. Φανταστείτε μέσα σε όλα αυτά να πάμε να ψαρέψουμε με λάθος εξοπλισμό. Τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα απογοητευτούμε γρήγορα με αναπόφευκτη κατάληξη να τα παρατήσουμε.

Η λάθος επιλογή

Το ίδιο έπαθα και εγώ την πρώτη φορά που αποφάσισα να ασχοληθώ με το ψάρεμα από το σκάφος. Πήγα και ψώνισα με την λογική του ψαροντουφεκά. Πήρα πράγματα μέτριας ποιότητας, εννοείται μόνο τα βασικά και χωρίς να έχω κάποιον να μου εξηγήσει τι και πως. Πήγαινα για ψάρεμα χωρίς να ξέρω πώς να το κάνω, που να το κάνω και το σημαντικότερο τι είδους ψάρεμα να κάνω. Όπως καταλαβαίνετε δεν έπιασα ποτέ τίποτα και η υπομονή μου γρήγορα εξαντλήθηκε με αποτέλεσμα να βγάλω το πόρισμα ότι αυτό το είδος ψαρέματος δεν μου ταιριάζει και τελικά τα παράτησα πολύ γρήγορα. Αρκετό καιρό αργότερα και με την προτροπή ενός φίλου αποφάσισα να ξαναδοκιμάσω. Αυτή την φορά όμως φρόντισα πριν μπω σε κάποιο κατάστημα για τις αγορές μου να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για όλες τις τεχνικές από το σκάφος.

Είδα βίντεο στο ιντερνέτ, διάβασα άρθρα στo περιοδικό μας και ρώταγα όποιον φίλο και γνωστό που ήδη ψαρεύει αρκετό καιρό και ξέρει, να μου δώσει μερικές συμβουλές και να μου λύσει απορίες. Κάποιοι ήταν πρόθυμοι να το κάνουν, κάποιοι πάλι όχι. Παρόλα αυτά κατάφερα να σχηματίσω μια εικόνα για το τι μου ταιριάζει περισσότερο και έτσι να μπορέσω να επιλέξω τι εξοπλισμό χρειαζόμουν. Φυσικά ακόμα και έτσι, πάλι δεν κατάφερα να μην ξοδέψω χρήματα σε πράγματα που δεν μου έκαναν και δεν πέρασε πολύς καιρός πριν αντικατασταθούν ξανά και ξανά πριν καταλήξω τελικά ποια είναι αυτά που με βολεύουν περισσότερο στο ψάρεμα μου και ας μην είναι by the book που λένε.

Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο για όλους που ξεκινάμε να ασχοληθούμε με το ψάρεμα. Ξέρουμε τι ισχύει σε γενικές γραμμές όσον αφορά τον εξοπλισμό που χρειάζεται για την εκάστοτε τεχνική και ξεκινάμε με αυτά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα αυτά είναι απόλυτα και αναγκαστικά να τα ακολουθήσουμε αν δεν μας βολεύουν. Για παράδειγμα ας πάρουμε το ψάρεμα με ζωντανό δόλωμα με ζόκα ή κοντοφύλακα. Ο κανόνας λέει ότι για αυτήν την τεχνική θα χρειαστούμε ένα καλάμι του φύλακα 20-30 λίμπρες με νήμα τουλάχιστον pe 3 και παράμμαλο από 0.57 και πάνω. Αυτό λοιπόν ήταν και το σετ που ξεκίνησα και εγώ να ψαρεύω. Γρήγορα όμως είδα ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν με βολεύει. Ότι με κουράζει και ότι κάποιες φορές είχα και ξεψαρίσματα λόγω της απειρίας μου. Έτσι αποφάσισα να αντικαταστήσω το καλάμι του φύλακα με ένα άλλο που είναι ουσιαστικά για slow με max 200 γραμμάρια και να αλλάξω τον μηχανισμό μου με κάποιον άλλον με περισσότερα φρένα και πιο ξεκούραστο σε μια μάχη με κάποιο ψάρι. Όπως επίσης αντικαταστάθηκαν και το νήμα με το παράμμαλο με πιο λεπτά εργαλεία (pe2 και 0.52). Ουσιαστικά ξεκίνησα να ψαρεύω τεχνικές με ζωντανό με εξοπλισμό slow.

Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ γιατί ψάρευα πιο εύκολα στα ρεύματα, είχα πιο πολλές επιτυχίες όταν τα ψάρια ήταν διστακτικά και η παραβολικότητα του καλαμιού ήταν τέτοια που μου συγχωρούσε τυχόν λάθη που μπορεί να έκανα και έτσι απέφευγα να χάνω κάποιο ψάρι. Εξάλλου γρήγορα διαπίστωσα ότι μπορούν να βγουν μεγάλα και δυνατά ψάρια και με αυτά τα σχετικά λεπτά εργαλεία, οπότε απέκτησα και εμπιστοσύνη σε αυτά χωρίς να φοβάμαι να ρίξω σε ότι ψάρι έβλεπα στο βυθόμετρό μου. Αυτό λοιπόν είναι μια από τις περιπτώσεις που ενώ γνωρίζεις τι εξοπλισμό πρέπει να επιλέξεις για την τεχνική που θέλεις, στο τέλος καταλήγεις να αγοράσεις ξανά για την ίδια τεχνική διαφορετικά πράγματα. Μπορεί να τύχει μπορεί και όχι.

Η ουσία είναι ότι στο ψάρεμα από το σκάφος για να έχεις επιτυχίες πρέπει να διαθέτεις σωστό, καλό και ολοκληρωμένο εξοπλισμό. Όταν λέω σωστό εννοώ όπως έγραψα και πιο πάνω να προορίζεται για την τεχνική που έχουμε επιλέξει να κάνουμε με αυτόν. Όταν λέω καλό εννοώ να έχει κάποια στάνταρ τα οποία θα μας βοηθήσουν και θα μας κάνουν τη ζωή εύκολη. Ένας καλός εξοπλισμός θα συγχωρήσει και θα διορθώσει κάποια λάθη στο χειρισμό που σίγουρα θα κάνουμε σαν αρχάριοι (μέχρι ενός σημείου φυσικά) και όταν λέω ολοκληρωμένο εννοώ ότι θα πρέπει να έχουμε στη διάθεση μας όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές. Δηλαδή να είμαστε σε θέση να ψαρέψουμε με περισσότερες από μία τεχνική. Ζόκα, κοντοφύλακας, σιλικόνες, slow είναι μερικές από αυτές που θα πρέπει να μπορούμε να δοκιμάσουμε έτσι ώστε να δούμε που τρώνε τα ψάρια την συγκεκριμένη ημέρα για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε κάποιο ή κάποια από αυτά. Το θέμα του εξοπλισμού βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στα καλάμια και τα μηχανάκια μας, αλλά σε όλα όσα χρησιμοποιούμε.

Στο βυθόμετρο για παράδειγμα. Τώρα θα μου πείτε ότι αν δεν ξέρουμε να «διαβάζουμε» το βυθόμετρο θα μας βοηθήσει το αν είναι καλό ή όχι; Φυσικά. Ένα καλό βυθόμετρο με σωστή απεικόνιση θα μάθουμε να το χρησιμοποιούμε και να καταλαβαίνουμε τι μας δείχνει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από κάποιο άλλο που πρέπει να σπάσεις το κεφάλι σου για να μεταφράσεις την εικόνα του σε δεδομένα. Αυτό σε συνδυασμό πάντα με τον κατάλληλο αισθητήρα που θα πρέπει να ταιριάζει με το όργανό μας και να είναι κατάλληλος για τα βάθη που θέλουμε να ψαρέψουμε. Ακόμα και τα δολώματα και τα τεχνητά που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι τα σωστά και να δένουν με τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Ανάλογα το βάθος, τα ρεύματα και το κατά πόσο τρώνε τα ψάρια θα πρέπει να επιλέξουμε και με τι θα ψαρέψουμε. Γιατί όταν τα ψάρια τρώνε, ότι και να πετάξεις κάτω θα φάνε. Όταν δεν τρώνε όμως η σωστή επιλογή των εργαλείων θα κάνει τη διαφορά.

Επίλογος

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου ο όρος σωστός εξοπλισμός δεν σημαίνει αναγκαστικά και ακριβός. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε να ανεβάσουμε ένα ψάρι ξεκούραστα από τα βαθειά με ένα μικρό μηχανάκι που δεν έχει τις προϋποθέσεις και δεν είναι κατασκευασμένο να δουλέψει για αυτό το σκοπό. Ούτε να κάνουμε σωστά slow pitch με ένα καλάμι το οποίο δεν είναι τεχνικό και δεν μπορεί να παίξει σωστά τον πλάνο μας. Άρα πριν μπείτε σε κάποιο κατάστημα για να επιλέξετε τον εξοπλισμό σας, φροντίστε να έχετε αποφασίσει από πριν τι θέλετε να κάνετε και να έχετε μάθει όσο πιο πολλά γίνεται για αυτό. Χρησιμοποιήστε τα σωστά και οι επιτυχίες δεν θα αργήσουν να έρθουν. Καλές βόλτες και τα καλάμια πάντα λυγισμένα.

ΚατηγορίαΨΑΡΟΣΥΝΗ
Print
Back To Top