Αντώνης Δρόσος

Ήταν κάπου το 84 όταν αποφάσισε να κάνει δειλά το πρώτο του βήμα και να ασχοληθεί με την αρθρογραφία, στο μοναδικό τότε θαλασσινό, αλιευτικό, μηνιαίο περιοδικό, τον «Υποβρύχιο Κόσμο». Το 1997, κάνει το επόμενο βήμα και μετακομίζει στις εκδόσεις Βαρβέρη όπου «Βυθός», «Ψάρεμα» και «Ψάρεμα με Σκάφος» φιλοξενούν σχεδόν ανελλιπώς άρθρα του, για όλες τις τεχνικές ψαρέματος, παράκτιες, υποβρύχιες ή από σκάφος. Το επόμενο βήμα θα γίνει το Νοέμβριο του 2006, όταν και αναλαμβάνει την αρχισυνταξία του - αρχικά ένθετου και μετέπειτα ανεξάρτητου - περιοδικού «Ψάρεμα με Σκάφος», με αντικείμενο αποκλειστικά τα ψαρέματα από σκάφος και το οποίο επιμελήθηκε έως και το Σεπτέμβρη του 2012. Η έκδοση του περιοδικού «Boat & Fishing» θα είναι για μια πενταετία, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2017 το επόμενο μεγάλο σκαλοπάτι όπου από τις αρχές του 2018 η ιστοσελίδα DROSOSFISHING θα γίνει ο τελικός του σταθμός, ενώ θα συνεχίσει να αρθρογραφεί στα περιοδικά «Ψάρεμα», «Ψάρεμα με Σκάφος».
Αθλητής του ψαροτούφεκου αλλά και της αγωνιστικής αλιείας με συμμετοχές και διακρίσεις σε τοπικούς, διασυλλογικούς, πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες. Ιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού καταστήματος ειδών αλιείας fishing-online.gr όπου οι φίλοι του ψαρέματος μπορούν να τον συμβουλευτούν και να βρουν μαζί εξοπλισμό κατάλληλο για τα δικά τους ψαρέματα. Ιδρυτής του Α.Ν.Ο. Καρύστου όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα εκλέγεται πρόεδρος ενώ σήμερα συνεχίζει να παραμένει μέλος του συμβουλίου. Παντρεμένος με τη Σοφία Κιούκη έχει δυο κόρες τη Χρύσα και τη Μαρία.


SLOW JIGGING - Βασικές αρχές.

Του Κωνσταντίνου Λυκογεώργου

SLOW JIGGING - Βασικές αρχές.

Καθώς ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει η όλο και λιγότερη εύρεση και συντήρηση των αγαπημένων καλαμαριών και σουπιών γίνεται δυσκολότερη. Πλησιάζει η στιγμή που όλοι μας στρεφόμαστε στα τεχνητά. Δύσκολη τεχνική αλλά με σωστές βάσεις μπορούμε να οδηγηθούμε σε όμορφα και επιθυμητά αποτελέσματα. Ότι τυπωθεί παρακάτω είναι από προσωπικές εμπειρίες, δοκιμές καθώς και αναλύσεις και συμπεράσματα που είχα από καλούς φίλους ψαράδες. Καλά παιδιά, και δυνατούς ψαράδες. Δυνατοί ψαράδες είναι και υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε μεριά της Ελλάδας μας!

Ο καλύτερος πλάνος

Μια ερώτηση που όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι. Ποιος είναι ο καλύτερος πλάνος; Ο καλύτερος πλάνος είναι αυτός που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Δεν υπάρχει καλύτερος πλάνος. Υπάρχει η επιλογή μας να διαλέξουμε μια μεγάλη γκάμα από χρώματα και σχέδια, ώστε να είμαστε καλυμμένοι και να έχουμε πολλές επιλογές και να μπορούμε να δοκιμάσουμε όσους περισσότερους γίνεται αν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε βρει ψάρια. Δεν υπάρχει μαγικός πλάνος. Υπάρχουν σωστές επιλογές από αξιόλογα τεχνητά που μπορούμε να κάνουμε. Δεν είναι ότι καλύτερο να σκεφτόμαστε να αγοράσουμε τον φτηνό κινέζικο, όταν δεν έχουμε εμπειρία και δεν έχουμε μάθει ακόμα αυτή τη τεχνική. Χρειαζόμαστε πλάνους σωστούς, ζυγισμένους ώστε να αποδίδουν.

Μην ελπίζετε σε αυτή τη τεχνική αν δεν αγοράσουμε τα σωστά εργαλεία. Και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να μην χαλάσουμε χρήματα αλλά να θέλουμε να βγάλουμε ψάρια. Αν υπάρχει αυτό το σκεπτικό, καλύτερα να μείνουμε στο σπίτι μέχρι να έρθει ο επόμενος χειμώνας, να βγούνε τα καλαμάρια στις ακτές, για να πιάσουμε μερικά και να ψαρέψουμε με αυτά. Το slow jigging είναι τεχνικό ψάρεμα και δεν χρειάζεται να το παιδεύουμε στο μυαλό μας. Δυστυχώς ή ευτυχώς όσοι ξεκίνησαν να σκέφτονται στην κινεζιά, στο φτηνό καλάμι και λοιπά, σιγά σιγά αποχώρησαν από τη τεχνική. Και δεν είναι τυχαίο, αλλά αναμενόμενο για μένα. Ισχύει το ρητό που λέει... Δούνε και λαβείν…

Assist Hooks

Πριν λίγες μέρες (τελευταίο περιστατικό) μιλούσα με ένα πολύ καλό μου φίλο, φοβερό ψαρά, πολύ καλό παιδί που ήθελε να ξεκινήσει με slow. Μου έστειλε προσωπικά κάτι φωτογραφίες να κρίνω τα αγκίστρια που είχε φτιάξει μόνος του για να πάει το πρώτο ψάρεμα με slow. Τα κοίταζα από εδώ, τα κοίταζα από εκεί, κάτι δε μου άρεσε. Βρε συ του λέω πως τα έφτιαξες αυτά. Πανεύκολο μου λέει. Είδα τα βιντεάκια σου είδα και γενικότερα βιντεάκια και τα έφτιαξα. Μάλιστα του λέω. Να σου πω βρε συ… Έχεις αγοράσει ένα έτοιμο assist να το δεις από κοντά; Εκεί κόλλησε ο φίλος. Και άρχισα να του αναλύω λοιπόν από τις φωτογραφίες όλα τα τεχνικά λάθη που είδα με την πρώτη ματιά.

Αν δεν ήξερα ή αν δεν του έλεγα με μαθηματική ακρίβεια θα όδευε άλλος ένας φίλος προς αποχώρηση από τη τεχνική. Άρα καταλήγω από το παράδειγμα, ότι όσο καλοί ψαράδες και αν νομίζουμε ότι είμαστε, ή πραγματικά μπορεί να είμαστε σε άλλη τεχνική, εδώ καλό είναι να ξεκινάμε από την αρχή. Δηλαδή αγοράζουμε ένα έτοιμο πακέτο με διπλά assist. Αρματώνουμε το πλάνο από πάνω και από κάτω και ψαρεύουμε. Σιγά σιγά με τις ώρες θα έρθει η εμπειρία και θα κατανοούμε ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Για παράδειγμα το πακέτο με τα έτοιμα αγκίστρια θα καταλάβουμε ότι δεν έχουν κρίκο, αλλά έχουν παλέτα. Είναι ελαφριά και πολύ αιχμηρά. Επειδή η τεχνική είναι για κόκκινα και όχι για να σηκώνουμε σφυριδάρες, ροφάκλες και μαγιάτικα. Αυτά ταιριάζουν μόνο σε slow και όχι σε βαριά εργαλεία γιατί ανοίγουν, ειδικά αν δεν καρφωθούν καλά. Γιατί υποτίθεται ότι δεν σηκώνουμε το ψάρι σαν να μην υπάρχει αύριο, αλλά το μαζεύουμε χαλαρά και όποτε ζητάει νήμα στη κόντρα του δίνουμε. Το νήμα από τα assist δεν είναι 300 λίμπρες. Είναι ένα νήμα 50-80 λίμπρες περίπου. Είδαμε λοιπόν ότι όλα τα παραπάνω είναι μαζεμένα σε ένα πακέτο έτοιμα αγκίστρια. Και όμως χωρίς εμπειρία δεν είναι δυνατόν να τα γνωρίζουμε. Έτσι δεν βιαζόμαστε να κατασκευάσουμε κάτι χωρίς τις βάσεις. Αυτό ισχύει και γενικότερα. Όχι μόνο εδώ!

Πλάνοι για συναγρίδες και «μαύρα»

Εδώ μια ερώτηση που τελευταία γίνεται μόδα. Βλέπω απαντήσεις ή στυλ απαντήσεις του τύπου αυτός ο πλάνος για κόκκινα, αυτός για μαύρα. Σπάνια θα δω όμως μια σωστή απάντηση. Ένα σωστό γιατί. Μια διευκρίνηση και μια απάντηση γενικότερη. Λοιπόν έχουμε δύο διαφορετικές κατηγορίες ψαριών, τα κόκκινα και τα μαύρα. Μεγαλύτερες πιθανότητες στα μαύρα έχουν οι πλάνοι που μένουν περισσότερη ώρα στο βυθό και έχουν την κίνηση του φτερού που πέφτει. Όσο περισσότερη ώρα ψαρεύουμε κοντά στο βυθό σε ακτίνα το πολύ 4 μέτρα ψηλά αυξάνονται πιθανότητες για μαύρο. Τώρα το πως το βγάζουμε είναι άλλη ιστορία γιατί δεν μας δίνουν πολλά περιθώρια και στο πρώτο τράβηγμα το κλαίμε και το ψάρι, κλαίμε και τον πλάνο. Για κόκκινα θέλουμε πλάνους πιο κοφτούς, πιο γρήγορους γιατί τα κόκκινα αγαπάνε κίνηση, αγαπάνε χρώμα και αγαπάνε κυνήγι. Μην ξεχάσω να αναφέρω ότι όταν έχει κόκκινα κάτω αυτά θα βγουν πρώτα για να χτυπήσουν! Αλλά αν έχει κόκκινα και χτυπήσει πρώτα μια στείρα μην επιμείνετε. Φύγετε. Γιατί τα κόκκινα δεν έχουν όρεξη και θα την βρουν κάποια άλλη στιγμή!

Ένα καλάμι για όλα τα ψάρια

Ένα άλλο μεγάλο λάθος που βλέπω να γίνεται και ταυτόχρονα να υπάρχει η ερώτηση γιατί χάνω το ψάρι. Γιατί ξεκαρφώθηκε κτλ. κτλ. Το καλάμι για αυτή τη τεχνική όποιος το αγοράσει πρέπει να καταλάβει ότι αγοράζει ένα καλάμι κόσμημα για την πιο απαιτητική τεχνική, που έχει δοκιμαστεί και έχουν πέσει πάνω του πολλές ώρες μελέτης πριν βγει στην αγορά και μάλιστα με πολύ ποιοτικά υλικά. Που όλα αυτά το καθιστούν ακριβό για τα δεδομένα που γνωρίζουμε. Από 280 ευρώ και πάνω και φτάνουν ή και ξεπερνούν τιμές των 600 ευρώ. Αυτά τα καλάμια δεν έχουν κατασκευαστεί ούτε για να ψαρεύουμε καλαμάρια, ούτε ζόκα ούτε κοντοφύλακα. Έχουν σχεδιαστεί, κατασκευαστεί και δοκιμαστεί για slow pitch jigging. Και οτιδήποτε άλλο κάνουμε δεν θα μπορεί να μας ανταποδώσει το μέγιστο. Είναι κάτι που κυκλοφορεί και γίνεται της μόδας αλλά δυστυχώς δεν σημαίνει ότι θα πετύχουμε και τα μέγιστα. Εγώ προσωπικά τα έχω ξεχωρίσει και δεν θέλω ούτε προσπαθώ με ένα καλάμι να κάνω τα πάντα.

Μηχανισμός

Εδώ τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα. Από 90 πόντους ανάκτηση και πάνω είναι ότι καλύτερο. Όσο περισσότερο μαζεύει, τόσο καλύτερα. Προσοχή όμως σε κάτι που μπορεί να λειτουργήσει αντιστρόφως ανάλογα. Δηλαδή αν πάρουμε ένα μηχανισμό που μαζεύει ανάκτηση 115 πόντους και το σετάρουμε σε ένα καλάμι μέτριο, το καλάμι θα γονατίσει υπερβολικά μόλις κάνουμε μία μανιβελιά. Γιατί δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια τόση αστραπιαία κίνηση. Να μαζέψει τόσους πόντους ακαριαία και να πιεστεί τόσο το καλάμι. Προσοχή σε αυτό γιατί μπορεί να αγοράσουμε μηχανισμό, που να είναι σούπερ, αλλά εξαιτίας του καλαμιού να γίνει ο χειρότερος. Δεν θα ξεχάσω όταν όλα πήγαν να τελειώσουν σε ένα ψάρεμα μου και να βγω από τη θάλασσα για μια ακόμη φορά άψαρος. Δύσκολη εποχή, άτυχη μέρα, δε ξέρω τι να πω. Σε όλους τυχαίνει όπως σε εμένα. Και θα συνεχίσει να τυχαίνει. Αυτή είναι και η μαγεία του ψαρέματος. Εκεί λοιπόν που λέτε που το είχα πάρει απόφαση και έψαχνα στο βυθόμετρο ψάρια να ρίξω.

Σκέφτηκα μέσα μου να δοκιμάσω σε γκρέμια, σε τόπους γενικότερα που να δείχνουν ψιλόψαρα ή γενικότερα με απότομες μεταβολές βάθους. Και τελικά ήμουν τυχερός και ήταν αυτή η επιλογή μου που με έκανε να νοιώσω χαρά. Έβγαλα δυο πανέμορφες συναγρίδες, που σε άλλη περίπτωση δεν θα έβγαζα. Και αυτό μου έδειξε να δοκιμάζω. Μου έδειξε ότι τα ψάρια μπορεί να μη φαίνονται, αλλά να υπάρχουν. Μου έδειξε ότι υπάρχει και η τύχη, οι σωστές επιλογές. Να μην το βάζουμε κάτω και να προσπαθούμε. Όσο αφορά τα φρένα, σε αυτή την ενότητα είναι κάτι απλό που όμως μπορεί να μην γίνει ευκολά αντιληπτό. Τα φρένα από τον μηχανισμό μας δεν χρειάζεται να είναι τέρμα, αλλά ούτε και πολύ ελεύθερα. Περίπου 2-3 κιλά είναι αρκετά.

Αυτό γίνεται γιατί σε περίπτωση που δεν καρφωθεί καλά ένα αγκίστρι τότε θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να γλιτώσουμε το ξεκάρφωμα και το δεύτερο είναι, ότι αν έχουμε πολλά φρένα και τραβήξει δυνατά το ψάρι υπάρχει η περίπτωση να ανοίξει το αγκίστρι. Προσοχή το αγκίστρι ανοίγει όταν δεν έχει καρφωθεί καλά και διαπεράσει την σάρκα ή το κόκκαλο στο σημείο που είναι, ώστε να δεχτεί όλη την κόντρα η νούλα του. Είναι μια πολύ μικρή λεπτομέρεια που όμως μπορεί να κάνει την διαφορά σε ένα μοναδικό αλίευμα που μπορεί να μας τύχει εκείνη τη στιγμή. Είναι κάτι που χρειάζεται προσοχή και δεν μπορούσα να μην το γράψω και αυτό μιας και βλέπω ότι χάνονται πολλά ψάρια από φίλους που είχαν πολλά φρένα ή λίγα αντίστοιχα!

Βυθόμετρο

Βυθόμετρο καλό είναι να επιλέξουμε ένα αξιόπιστο ώστε να μπορέσουμε να διακρίνουμε το βυθό και τα ψάρια. Να έχουμε μια καλή υποστήριξη από την εταιρία με γνώστες και να έχουμε υποστήριξη πριν αλλά και μετά την αγορά του. Με ένα μάτι 600watt είναι μια πολύ καλή επιλογή για ένα καλό ξεκίνημα. Η εταιρία θα μας βοηθήσει στα πρώτα βήματα όπως και στη σωστή τοποθέτηση. Σιγά σιγά γράφοντας ώρες πάνω σε αυτό θα αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε και να το καταλαβαίνουμε. Στην αρχή θα μας φαίνεται σαν μια οθόνη που μας λέει τα μέτρα. Στη πορεία όμως θα ανακαλύψουμε τις υπέροχες δυνατότητες του ηχοβολιστικού μηχανήματος που έχουμε απέναντι μας και πόσα πολλά πράγματα προσπαθεί να μας δείξει μέσα από την οθόνη του.

Οι πληροφορίες του θα μας κάνουν να εκπλαγούμε. Πραγματικά μετά από καιρό θα καταλάβουμε. Εγώ από πείρα πια, έχοντας ξεπεράσει τα 15.000 ναυτικά μίλια, και μόνο που κοιτάω το βυθόμετρο χωρίς να δω ψάρια έρχονται στο μυαλό πολλές πληροφορίες που με βοηθούν να διαβάσω όχι μόνο το βυθό, αλλά και τι προσπαθεί να μου δείξει το βυθόμετρο. Αλλά αυτό δεν έγινε μόνο του, ούτε σε μια νύχτα. Έγινε σιγά σιγά και ήρθε με το καιρό. Το καλό είναι ότι ο ανταγωνισμός κάνει τις εταιρίες και τα μηχανήματα να βελτιώνονται και μέσα από τα λάθη τους να γίνονται καλύτερες. Και στον τρόπο στήριξης αλλά και στα μηχανήματα. Έτσι όλη αυτή η κατάσταση κάνει καλό σε εμάς. Και σαν εραστές της γαλανής μπορούμε να απολαμβάνουμε και ένα καλό βυθόμετρο σε μια πολύ καλή τιμή! Ελπίζω όμορφα και δημιουργικά να αξιοποιήσατε το χρόνο σας μαζί μου.

Δεν χρειάζονται βιασύνες σε αυτή τη τέχνη, ούτε ηρωισμοί. Αργά σταθερά βήματα, είναι που θα μας βοηθήσουν για το καλύτερο. Αφού υπάρχουν οι πληροφορίες, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε σωστά και με μέτρο. Η θάλασσα είναι εκεί κάθε μέρα. Αρκεί να είμαστε γεροί να την επισκεπτόμαστε. Να την σεβόμαστε και να προσπαθούμε. Σιγά σιγά θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα με τα σωστά εργαλεία. Δεν υπάρχει μόνο άσχημη μέρα. Υπάρχουν και λάθος επιλογές στους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε και στα εργαλεία που αγοράζουμε. Φυσικά μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε, γινόμαστε καλύτεροι και λίγο σοφότεροι.

Οι τρικλοποδιές μας κάνουν καλύτερους. Μην ξεχνάμε να προσπαθούμε να ελπίζουμε και να προσπαθούμε. Αυτός που τα παρατάει, δυστυχώς αυτός χάνει. Σας ευχαριστώ. Να είστε όλοι καλά. Ραντεβού στο επόμενο άρθρο. Να υπάρχει υγεία, χαρά και γαλήνη σε όλους…

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΗ
Print
Back To Top