Αντώνης Δρόσος

Ήταν κάπου το 84 όταν αποφάσισε να κάνει δειλά το πρώτο του βήμα και να ασχοληθεί με την αρθρογραφία, στο μοναδικό τότε θαλασσινό, αλιευτικό, μηνιαίο περιοδικό, τον «Υποβρύχιο Κόσμο». Το 1997, κάνει το επόμενο βήμα και μετακομίζει στις εκδόσεις Βαρβέρη όπου «Βυθός», «Ψάρεμα» και «Ψάρεμα με Σκάφος» φιλοξενούν σχεδόν ανελλιπώς άρθρα του, για όλες τις τεχνικές ψαρέματος, παράκτιες, υποβρύχιες ή από σκάφος. Το επόμενο βήμα θα γίνει το Νοέμβριο του 2006, όταν και αναλαμβάνει την αρχισυνταξία του - αρχικά ένθετου και μετέπειτα ανεξάρτητου - περιοδικού «Ψάρεμα με Σκάφος», με αντικείμενο αποκλειστικά τα ψαρέματα από σκάφος και το οποίο επιμελήθηκε έως και το Σεπτέμβρη του 2012. Η έκδοση του περιοδικού «Boat & Fishing» θα είναι για μια πενταετία, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2017 το επόμενο μεγάλο σκαλοπάτι όπου από τις αρχές του 2018 η ιστοσελίδα DROSOSFISHING θα γίνει ο τελικός του σταθμός, ενώ θα συνεχίσει να αρθρογραφεί στα περιοδικά «Ψάρεμα», «Ψάρεμα με Σκάφος».
Αθλητής του ψαροτούφεκου αλλά και της αγωνιστικής αλιείας με συμμετοχές και διακρίσεις σε τοπικούς, διασυλλογικούς, πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες. Ιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού καταστήματος ειδών αλιείας fishing-online.gr όπου οι φίλοι του ψαρέματος μπορούν να τον συμβουλευτούν και να βρουν μαζί εξοπλισμό κατάλληλο για τα δικά τους ψαρέματα. Ιδρυτής του Α.Ν.Ο. Καρύστου όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα εκλέγεται πρόεδρος ενώ σήμερα συνεχίζει να παραμένει μέλος του συμβουλίου. Παντρεμένος με τη Σοφία Κιούκη έχει δυο κόρες τη Χρύσα και τη Μαρία.


Είδη ψαριών: Το ΚΟΚΑΛΙ.

Του Μάρκου Βιδάλη

Είδη ψαριών: Το ΚΟΚΑΛΙ.

Το κοκάλι είναι ένα συνηθισμένο ψάρι της ακτογραμμής που κάνει έντονη την παρουσία του στα ρηχότερα σημεία της χώρας από άνοιξη μέχρι και τέλη φθινόπωρου. Είναι ένας θαυμάσιος μικρός μαχητής που «τα δίνει όλα» προκειμένου να απελευθερωθεί, και συχνά τα καταφέρνει.

Το στόμα του είναι κατασκευασμένο από μια μεμβράνη που προεκτείνεται ρουφώντας στην κυριολεξία τα μικρόψαρα, που αποτελούν την βασική του τροφή. Η ευαισθησία της σε συνδυασμό με το μαχητικό χαρακτήρα του πολλές φορές το γλιτώνουν. Το κοκάλι κυνηγάει κυρίως σε κοπάδι, αλλά αραιά και πού το βρίσκουμε και ξεμοναχιασμένο και αντίθετα από όσο πολλοί πιστεύουν, η κυνηγετική του δραστηριότητα δεν περιορίζεται μόνο στον αφρό. Το ψάρι αυτό κυνηγάει ακόμα και αρκετά χαμηλά, ανάλογα που θα βρει κάτι να μπουκώσει. Τα ψαράκια που το ενδιαφέρουν έντονα είναι όλα τα κοπαδιαστά αφρόψαρα όπως η αθερίνα, η παπαλίνα και το γαυράκι, αλλά δε θα αδιαφορήσει και για τα μπαλαδάκια, μαριδάκια, γοπάκια και ότι «άκι» χωρέσει στο στόμα του. Κρατώντας αυτό στο μυαλό μας, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι όποιο μικρό τεχνητό και αν χρησιμοποιήσουμε, εύκολα θα τραβήξουμε την προσοχή του μικρού αυτού αρπακτικού.

Τεχνητά δολώματα

Τέτοια μικρά τεχνητά θεωρούνται τα πλανάκια, κουταλάκια, διάφορα micro minnows και micro pencils και οι σιλικόνες, όπου από όσο μας έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια, αποδίδουν θαυμάσια στα κοκάλια και μάλιστα χωρίς να καταστρέφονται. Φυσικά και το φτερό δουλεύει θαυμάσια, ειδικά σε συρτή αφρού, αλλά ακόμα καλύτερα σε τσαπαρί αν τα πετύχουμε μπουλουκιασμένα.

Ώρες

Οι καλύτερες ώρες είναι αναμφισβήτητα νωρίς το πρωί και σούρουπο, με τα κοκάλια στη κυριολεξία να υποτροπιάζουν και να κυνηγάνε ότι κολυμπάει και χωράει στο στόμα τους. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος δε μπορεί να τα ψαρέψει και το μεσημέρι. Πάντως καλό είναι να ξέρετε ότι τις μεσημεριανές ώρες είναι πιο χαμηλά, ενώ το σούρουπο και το πρωί ψηλά. Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το κοκάλι όπου όταν έχει λίγο καιρό, το ψάρι αυτό κυνηγάει πολύ πιο έντονα, αλλά πιο χαμηλά από την επιφάνεια, ενώ με καλοσύνη τα ψάρια κυνηγάνε τελείως αφρό. Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν μόνο με πειραματισμό θα τα εντοπίσουμε αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις φανερές.

Εξοπλισμός

Θα χρειαστούμε ένα καλάμι Light ώστε να έχουμε αρκετή ευαισθησία στο τεχνητό μας. Το μήκος του δεν είναι απαραίτητο να ξεπερνάει τα 2.00m, όπου πιστεύω είναι ένα θαυμάσιο μήκος. Ένας μηχανισμός μέχρι 2.500 είναι ιδανικός γεμισμένος με νήμα PE #0,6 ή PE #0,8mm.

Είναι σημαντικό το νήμα να είναι τόσο ψιλό, ώστε να κερδίζουμε συμπεριφορά τεχνητού και απόλυτη αμεσότητα στο τεχνητό μας. Τέλος ένα παράμαλλο αόρατο (fluorocarbon) 0,16 -0,22mm θα συμπληρώσει θαυμάσια το σετ μας. Όσο πιο μαλακό είναι το καλάμι μας, τόσο λιγότερα σκισίματα θα έχουμε, αφού το στόμα του ψαριού αυτού σκίζεται πολύ εύκολα!

ΚατηγορίαΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
Print
Back To Top