Συρτή Βυθού - Ταχύτητα και Βάθος.

Του Αντώνη Δρόσου

Συρτή Βυθού - Ταχύτητα και Βάθος.

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς φίλους μας που ασχολούνται με την παραδοσιακή συρτή βυθού είναι η ταχύτητα που πρέπει να έχει το σκάφος τους για να μπορούν να υπολογίζουν σωστά μαζί με τον αριθμό μολυβιών το βάθος που θα ψαρεύει το τεχνητό τους. Γιατί όπως καλά γνωρίζουν αριθμός μολυβιών και ταχύτητα σκάφους είναι αυτά που καθορίζουν το βάθος πλεύσης.

Όμως εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και κάποιους άλλους βασικούς παράγοντες. Η θάλασσα δεν είναι πάντα ήρεμη και «άρεμη», με τις ίδιες ήπιες συνθήκες και ούτε ψαρεύουμε μόνο ευθεία. Θα χρειαστεί να ψαρέψουμε και με κόντρα ή πρίμα ρεύματα αλλά και θα χρειαστεί να στρίψουμε αριστερά ή δεξιά προκειμένου να εξερευνήσουμε κάποιον τόπο που πιστεύουμε ότι κρατά αξιόλογα ψάρια. Επίσης τα ψάρια για να τα προσελκύσουμε καλύτερα στα δολώματά μας χρειάζεται διαφορετική ταχύτητα πλεύση ανάλογα με τις ώρες της ημέρας, όπως επίσης πολλές φορές πρέπει να αλλάξουμε ταχύτητα προκειμένου να απευθυνθούμε σε συγκεκριμένο είδος ψαριού.

Ταχύτητα και βάθος

Η ταχύτητα με την οποία κινείται το σκάφος κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, είναι αυτή που καθορίζει και το βάθος που θα κατέβει το δόλωμά μας. Αργή ταχύτητα, μεγάλο κατέβασμα, γρήγορη ταχύτητα, μικρό κατέβασμα. Κάθε ψαράς με τους υπολογισμούς που έχει κάνει από προηγούμενα ψαρέματα, έχει υπολογίσει ποια είναι η ταχύτητα που κατεβάζει το δόλωμά του συγκεκριμένα μέτρα. Εμείς θέλουμε να βρούμε την ταχύτητα που κάθε μολύβι που αμολάμε στο νερό κατεβάζει το δόλωμα συγκεκριμένο βάθος, εύκολα υπολογίσιμο, π.χ. 2 μέτρα ή μία οργιά. Για όσους έχουν το βυθόμετρο σε μέτρα, τα 2 μέτρα είναι εύκολα υπολογίσιμα, ενώ για όσους προτιμούν τις οργιές, η 1 οργιά είναι υπολογίσιμη.

Όσοι ασχολείστε με το αντικείμενο και έχετε καταλήξει στους δικούς σας υπολογισμούς, τους αφήνετε όπως έχουν, αφού αυτούς έχετε μάθει κι αυτούς χρησιμοποιείτε. Εσείς που τώρα ξεκινάτε, ας ακολουθήσετε τον εξής κανόνα: Κάθε μολύβι στο νερό με μια ταχύτητα 3,1-3,4 μίλια, κατεβάζει το δόλωμα κάτω 2 μέτρα. Αυτός ο κανόνας ισχύει για τη συρτή που έχουμε κατασκευάσει με 150-160 γρ. μολύβια και αποστάσεις το ένα από το άλλο 5 οργιές. Υποτίθεται ότι η πορεία είναι σε ευθεία γραμμή και δεν υπάρχει έντονο ρεύμα. Η ταχύτητα μετρημένη σε ναυτικά μίλια (knots) και όχι μίλια στεριανά.

Η δική μας ταχύτητα

Έχοντας σαν κανόνα ή σαν ξεκίνημα αν θέλετε τα 2 μέτρα βάθος και ταχύτητα 3,1-3,4 μίλια, πηγαίνετε να υπολογίσετε τη δική σας ταχύτητα. Βρίσκετε ένα σχετικά ρηχό σημείο χωρίς απότομες διακυμάνσεις αλλά και χωρίς ιδιαίτερα σκαλώματα και σύρετε τη συρτή σας ανεβοκατεβάζοντας ελάχιστα την ταχύτητα. Αν δείτε ότι βρήκε πάτο, σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσετε ταχύτητα, ενώ όταν δεν βρίσκει τίποτα, ίσως χρειαστεί να μειώσετε λίγο. Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα και με τις αυξομειώσεις που θα έχετε κάνει, σίγουρα θα βρείτε την ταχύτητα που σας ταιριάζει.

ΚατηγορίαTEXNIKH
Print
Back To Top