Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Περιοδικό Ψάρεμα με Σκάφος : Νέο Τεύχος

Διαβάστε το καινούριο περιοδικό που μόλις κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά.

O Δήμος Οικονόμου με μια όμορφη σφυρίδα, που έπιασε σούρουπο με συρτή βυθού.

Τεύχος Νο 173_d2 - Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2021

Μια νέα αρχή, με νέα δεδομένα αλλά με την ίδια μυρωδιά θάλασσας που όλοι ξέρουμε!

Το αγαπημένο μας περιοδικό, έγινε ηλεκτρονικό, κάτι που ήταν άλλωστε η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να είμαστε κοντά σας, ακόμα πιο εύκολα, πάντα και παντού, στο σπίτι, στην εξοχή, στην βάρκα, ακόμα και στα βράχια. Έτσι μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε έγκυρες ψαρευτικές πληροφορίες κάθε στιγμή, ακόμα και στο ίδιο το ψάρεμα. Γνωρίζω ότι το νέο ανανεωμένο ηλεκτρονικό περιοδικό βγαίνει σε μια ακόμα δύσκολη στιγμή, όπου η ελευθερία μας είναι περιορισμένη, για λόγους που ακόμα δεν μπορώ να κατανοήσω.
Πραγματικά το να στερείσαι ένα μέρος της ελευθερίας σου είναι μεγάλο χτύπημα, ειδικά όταν είσαι Έλληνας και η ίδια σου η «σύσταση» είναι άρρηκτα δεμένη με τον όρο της ελευθερίας. Θα έλεγε κανείς ότι η σύσταση του ίδιου το όρου της ελευθερίας αποτελείται από ελληνισμό. Ελπίζουμε να μείνουν όλα στην ιστορία και να γίνουν απλά μια κακή πικρή ανάμνηση, που όμως να μας θυμίζει πάντα την αξία αυτών, που στην καθημερινότητα μας πριν την πανδημία, θεωρούσαμε δεδομένα.
Εγώ προσωπικά δεν θα ξαναχάσω μπουνάτσα αν δεν έχω κάτι σημαντικό να κάνω. Δεν θα αφήσω τίποτα για αύριο, που κανονικά θα μπορούσα να κάνω σήμερα. Και όσο για ψάρεμα τον χειμώνα, που απομένει και όταν αυτό επιτραπεί, κανένας καιρός δεν με σταματάει!

Μάρκος Βιδάλης

Το Ψάρεμα με Σκάφος δημοσιεύεται διαδικτυακά. ΗΜΕΡ: 15 ΔΕΚ. 15 ΦΕΒ. 15 ΑΠΡ. 15 ΙΟΥΝ. 15 ΑΥΓ. 15 ΟΚΤ.


 

 

 

JIGGING - Αρματώνοντας τον πλάνο.

του Μάρκου Βιδάλη

JIGGING - Αρματώνοντας τον πλάνο.

Αν και έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησα αυτή την όμορφη τεχνική, παρατηρώ ακόμα μια διστακτικότητα από πολλούς ψαράδες, ως προς το να εμπιστευτούν ένα ή δύο αγκίστρια που καλύπτουν μόνο ένα μικρό σημείο του πλάνου.

Παραδεχτείτε το! Μερικοί από εσάς απλά δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένα ή δύο assist hooks πολύ κοντά στο κεφάλι, μπορούν να προσφέρουν μια τέλεια αναλογία καρφώματος ειδικά σε κάποιο πολύ λεπτό και μακρύ πλάνο. Ξέρω ότι μοιάζει περίεργο, έχοντας assist hooks 4 εκατοστών σε ένα πλάνο 20 εκατοστών και με ένα μόνο χτύπημα να καταφέρνουν να προσφέρουν ένα αξιοπρεπές κάρφωμα κυρίως από το στόμα στα αρπακτικά ψάρια. Πώς είναι δυνατόν από όλα αυτά τα 20 εκατοστά του σώματος, ένα ψάρι να πηγαίνει σχεδόν πάντα στα πρώτα εκατοστά του κεφαλιού;

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσω γρήγορα και ξεκάθαρα γιατί συμβαίνει αυτό και ο λόγος για τον οποίο άρχισα να γράφω γι 'αυτό είναι ο αριθμός των ερωτήσεων που έχω από πολλούς από εσάς για την προσθήκη μακρύτερων αγκιστριών στη μπροστινή πλευρά ή για τοποθέτηση ακόμα ενός ή δύο assist στον πίσω κρίκο. Εδώ λοιπόν, οι μεγάλοι θηρευτές της θάλασσα, αν έχουν την ευκαιρία, θα προτιμούν ΠΑΝΤΑ να χτυπήσουν στο κεφάλι του θύματος τους. Ένα χτύπημα ή μια επίθεση στο κεφάλι είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος να εξασφαλιστεί το γεύμα τους! Η επίθεση εκεί εξυπηρετεί δύο σκοπούς!

1) Για να σταματήσουν εντελώς την κατεύθυνση της κίνησης των ψαριών! Ένα δάγκωμα κοντά στην ουρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφυγή και πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε ένα πολύ στερεό περιβάλλον όπως το νερό, η δύναμη ακόμη και του μικρότερου ζωντανού πλάσματος, είναι μεγάλη. Είμαστε όλοι μάρτυρες όσον αφορά τη δύναμη ενός ψαριού που σπαρτάρησε στα χέρια μας!

2) Μια επίθεση κοντά στο κεφάλι είναι ικανή να σκοτώσει άμεσα ή να αποπροσανατολίσει - ζαλίσει, ακόμη και δυνατά ψάρια, όπως ο κέφαλος. Αναφέρω ότι τα περισσότερα ψάρια καταπίνουν τα θύματά τους από το κεφάλι πρώτα, εξαιτίας των αγκαθιών και αυτός είναι σημαντικός λόγος! Στον υποβρύχιο κόσμο, όσο πιο γρήγορα οδηγείς τη λεία σου στο στομάχι, τόσο το καλύτερο, λόγω της πιθανότητας διαφυγής ή του αρπάγματος από τον ανταγωνισμό του ίδιου σου το κοπαδιού!

Πώς αναγνωρίζει το ψάρι πού βρίσκεται το κεφάλι σε ένα πλάνο;

Δεν είμαι ψάρι για να απαντήσω με το χέρι στην καρδιά, αλλά σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μου, τα ψάρια αποφασίζουν πού είναι το κεφάλι για να χτυπήσουν, με δύο κριτήρια! Το μάτι (αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσουν τα μεγάλα μάτια στα τεχνητά μου) και η κατεύθυνση που κινείται το εκάστοτε τεχνητό. Ένα μάτι είναι πάντα ένας στόχος και ένα πολύ ευάλωτο μέρος του σώματος του κάθε ψαριού. Η κατεύθυνση που κινείται το τεχνητό, είναι ένα άλλο κριτήριο για μια επίθεση, δεδομένου ότι πολλά ψάρια χρησιμοποιούν «προσκόπευση» για να επιτεθούν, πράγμα που σημαίνει ότι επιτίθενται λίγο μπροστά από το θήραμα, υπολογίζοντας τη θέση που πιθανώς θα είναι στα επόμενα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτό εξηγεί γιατί κατά τη διάρκεια του χτυπήματος των πλάνων (ενεργητική κίνηση) παίρνουμε τις περισσότερες φορές 100% επιτυχή χτυπήματα, ενώ κατά την πτώση παίρνουμε περισσότερες αποτυχημένες επιθέσεις. Όταν πέφτει ένας πλάνος, αν βυθίζεται με το πίσω μέρος προς τα κάτω, θα προκαλέσει μια αποτυχημένη επίθεση εκεί, προκαλώντας σύγχυση στο αρπακτικό ότι εκεί και είναι το κεφάλι.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, σας δίνουν μια πολύ σαφή και καθαρή εικόνα, γιατί τα μεγάλα ψάρια στοχεύουν στο κεφάλι. Συνήθως όλοι οι «ρουφήχτρες», (ψάρια που καταπίνουν ολόκληρο το θήραμα), όπως τα μαύρα ψάρια και τα μαγιάτικα, έχουν πολύ καλύτερη αναλογία καρφώματος σε σχέση με τους "δαγκανιάρηδες" (ψάρια που δαγκώνουν για να σακατέψουν τη λεία τους) όπως οι λούτσοι, οι συναγρίδες και τα γοφάρια. Επομένως, μην διστάσετε να τοποθετήσετε ένα ή δύο assist hook υψηλής ποιότητας κοντά στο μάτι! Αυτό είναι σίγουρα ένα κλειδί για την επιτυχία!

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΕΣ
Print
Back To Top